Краят на победния поход на Виктор Орбан

Партията му "Фидес" изостава с 10 пункта от обединената опозиция в Унгария и разликата ще нараства още

Карикатура на унгарския премиер с надпис "Вики Маус" на стената на сграда в Будапеща.
Карикатура на унгарския премиер с надпис "Вики Маус" на стената на сграда в Будапеща.
Карикатура на унгарския премиер с надпис "Вики Маус" на стената на сграда в Будапеща.
Карикатура на унгарския премиер с надпис "Вики Маус" на стената на сграда в Будапеща.
Федерико Фубини е журналист в италианския вестник Corriere della Sera по проблемите на икономиката и международните отношения

След 15 месеца пандемия дори силните мъже не са това, което бяха. Победният поход на Виктор Михали Орбан, министър-председател на Унгария, повече от десет години без прекъсване изведнъж вече не изглежда толкова сигурен. Преди няколко години Орбан изгони Централноевропейския университет (CEU) от Унгария - американска институция, която е либерална, престижна и най-вече политически независима. Не беше изненадващо от гледна точка на неговите стандарти. В днешна Унгария критичните медии се борят да намерят рекламодатели. Основните вестници са в ръцете на фондация, свързана с правителството, и всяка фигура, която може да е неудобна за министър-председателя, се превръща в обект на безмилостна кампания за окалване.

След принудителното затваряне на CEU в Будапеща неотдавна Орбан предложи алтернатива: мащабен кампус в покрайнините на града на китайския университет "Фудан", финансиран с 1.5 милиарда форинта (малко над 4 млн. евро) от публичния бюджет на Унгария.

Това не е обикновена академична институция. През декември 2019 г. "Фудан" премахна от устава си принципа на "независимост и свобода на мисълта", замествайки го с "ангажимент да следва ръководството на комунистическата партия". Наскоро Орбан отговори със собствено вето на декларация на ЕС, която критикува китайското потисничество в Хонконг.

Всяка фигура, която може да е неудобна за унгарския премиер, се превръща в обект на безмилостна кампания за окалване.

Жителите на Будапеща не бяха очаровани от действията на унгарския премиер. В началото на юни хиляди излязоха на улиците в знак на протест срещу използването на общинската площ за огромния китайски кампус. Гергели Карачони, прогресивният кмет на града и потенциален опозиционен лидер на парламентарните избори догодина, веднага взе позиция. Улиците около района, отреден за кампуса, са прекръстени с имена като "Свобода за Хонконг", "Уйгурска улица на мъчениците" или "Далай лама". Китайското посолство се оплака, унгарското правителство също възрази, но Орбан трябваше да отстъпи. Съдбата на проекта за университета Fudan сега ще се решава на референдум от жителите на Будапеща. И реалността е, че този проект никога няма да стартира, тъй като в унгарската столица нараства враждебността към своенравните амбиции на правителството на Орбан.

В Будапеща избухнаха и нови протести - срещу новия закон, който приравнява сексуалните малцинства към педофилите, и ще изтрие дискусиите за хомосексуалността и транс-правата от училищата и рекламите. Законът е продължение на правителствената кампания, която вече забранява на гражданите законно да променят пола си и ограничава осиновяването до семейните двойки, като по този начин - тъй като Унгария забранява еднополовите бракове - прави осиновяването невъзможно за гей двойки. Дори такива политики, които пряко засягат малцинствата, се посрещат с подобаващо противопоставяне в Будапеща.

Не случайно унгарският популистки премиер започва да показва признаци на слабост. За първи път в историята на страната всички опозиционни партии обединиха усилията си, за да го победят на парламентарните избори догодина и операцията наистина може да бъде успешна. Според последните социологически проучвания партията на премиера - "Фидес", вече изостава с десет пункта от обединената опозиция (съответно 45% спрямо 55% подкрепа) и изглежда, че разликата ще се увеличава.

В крайна сметка пандемията и щетите, които е нанесла, са били тежки за Унгария. Държавата е на челните места в света по броя на смъртните случаи, свързани с COVID-19, пропорционално на населението. Рецесията беше дълга и сурова - средната класа става по-бедна, докато кръгът на семейството и приятелите на Орбан продължава да печели много от най-скъпите обществени поръчки. Лука Висентини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, определи Унгария като " олигархия, основана на руския модел".

Средната класа става по-бедна, докато кръгът на семейството и приятелите на Орбан продължава да печели много от най-скъпите обществени поръчки.

Наистина, по време на пандемията правителството одобри указ, който отменя всички форми на колективни трудови договори в предприятията и публични сектори като здравеопазването и образованието. Всички служители в тях вече могат да бъдат уволнени или понижени по някаква причина, дори само за участие в стачка. Освен това всички работници, които решат да подадат оставка, преди да са изпълнили двегодишен предварително зададен график, ще трябва да платят на компанията сумата, която биха получили като заплата през този период. На практика те трябва да плащат, за да бъдат свободни, сякаш са роби.

Все повече унгарци стигат до заключението, че нелибералният модел на Орбан е източникът на сегашните проблеми в страната. Да се надяваме, че няма да мине много, докато почитателите му в Европа стигнат до същото заключение.