Си Цзинпин: Няма да позволим някой да потиска Китай

Президентът подчерта приноса на управляващите за икономическия растеж в реч по повод стогодишнината от основаването на комунистическата партия

Си Цзинпин поздрави китайците за "новия свят", който са създали – свят, който не би могъл да съществува без комунистическата партия
Си Цзинпин поздрави китайците за "новия свят", който са създали – свят, който не би могъл да съществува без комунистическата партия    ©  Reuters
Си Цзинпин поздрави китайците за "новия свят", който са създали – свят, който не би могъл да съществува без комунистическата партия
Си Цзинпин поздрави китайците за "новия свят", който са създали – свят, който не би могъл да съществува без комунистическата партия    ©  Reuters

Китайският президент Си Цзинпин предупреди, че "ние никога няма да позволим никой да тормози, потиска или подчинява" страната. "Всеки, който се опита да направи това, ще разбие главата си във Великата стоманена стена, изградена от над 1.4 млрд. китайци", заяви Си по време на почти едночасова реч, отбелязваща стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.

Празненствата в четвъртък включваха прелитания на военни самолети, изпълнения на патриотични песни и масови шествия, пише ВВС. От няколко седмици медиите излъчват одобрени от управляващите репортажи с партийната визия за китайската история.

Комунистическата партия = модерен Китай

Китайският президент подчерта ролята на комунистическата партия в модерен Китай. По думите му тя заема централна роля в стимулирането на икономическия растеж и всеки опит да бъде отделена от народа ще се провали. "Само социализмът може да спаси Китай и само социализмът с китайски характеристики може да развие Китай", заяви Си, визирайки системата, според която партията следва пропазарни реформи.

Той също така посочи, че Пекин няма да позволи "лицемерни проповеди", визирайки отношенията със САЩ, които в последно време се влошиха заради търговията, обвиненията в шпионаж и пандемията. Китай е критикуван от Запада и за нарушения на човешките права, както и за политиката си спрямо Хонконг. Въпросът с Тайван също е обект на напрежение. По този повод Си коментира, че остава "непоклатимо ангажиран" с обединението с Тайван: "Никой не трябва да подценява решимостта, волята и способността на китайския народ да защитава своя национален суверенитет и своята териториална цялост." Що се отнася до Хонконг и Макао, които по думите на президента са запазили "висока степен на автономия", те трябва "точно да прилагат принципа на "една страна, две системи", заложен в споразумението за връщането на териториите на Китай.

Си поздрави китайците за "новия свят", който са създали - свят, който не би могъл да съществува без комунистическата партия. Ключова част от стратегията на управляващите е да слеят в едно партията, правителствената машина и националните възприятия. Те отдават всеки успех и напредък на народа и на правителството, но най-вече на партията. В потвърждение на това в края на тържествената церемония бе изпълнена песента "Без комунистическата партия нямаше да има нов Китай".

Общи военни учения заради Тайван

В деня на празненствата Financial Times писа, цитирайки свои източници, че САЩ и Япония провеждат общи военни учения в случай на конфликт с Китай заради Тайван. Това се налагало заради нарастващите притеснения от все по-дръзките действия на китайските военни в района. Американски и японски военни представители започнали сериозно планиране на сценарии при възможен конфликт през последната година от управлението на администрацията на Доналд Тръмп, твърдят шестима запознати, поискали анонимност.

Тогавашният японски премиер Шиндзо Абе решил през 2019 г. значително да разшири военното планиране заради заплахата за Тайван и за островите Сенкаку. Този процес е продължил и при администрацията на Джо Байдън и при наследника на Абе - Йошихиде Суга.

Китай настоява, че иска да обедини Тайван с континенталната част на страната. Макар да твърди, че иска мирно обединение, не изключва и употребата на сила за установяването на контрол над Тайван. "По много начини китайската армия сближи САЩ и Япония и ги насочи към едно ново схващане за Тайван", казва Ранди Шрайвър, който е бил висш служител в Пентагона по азиатските въпроси до края на 2019 г.