ЕС очаква по-голям икономически ръст и инфлация в еврозоната

Брюксел предупреди за рискове от нови варианти на коронавируса

Европейската комисия (ЕК) повиши очакванията си за икономически растеж в еврозоната и съюза през тази и следващата година, но предупреди за рискове от нови варианти на коронавируса, които трябва да бъдат ограничени своевременно, за да се избегне необходимостта от връщане на рестриктивните мерки. Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони представи обновената прогноза и очерта основните послания на документа. Изпълнителният орган на ЕС очаква по-висока инфлация в еврозоната, но увеличението на цените се ще се забави догодина.

ЕК очаква по-добро представяне на България и предвижда ръстът на БВП да достигне 4.6% за годината, а инфлацията - 1.9%. Брюксел обаче подчертава риска от нов локдаун в страната поради ниския темп на ваксинация.

Възход

Новата прогноза на Брюксел за еврозоната е по-оптимистична от предходната от май - очакванията сега са БВП да нарасне с 4.8% при предишни предвиждания за 4.3%. Възстановяването от причинената от пандемията криза вероятно ще продължи и догодина, като очакваният ръст за еврозоната е 4.5% (при предходна прогноза от 4.4%).

Подобряването се дължи в най-голяма степен на отварянето на икономиките през второто тримесечие на годината, дало глътка въздух на сектора на услугите и водещо до ръст в туризма в рамките на Европейския съюз, пояснява комисията. Тя предупреждава, че прогнозата е основана на допускането, че ограниченията ще продължат да падат, затова рисковете за изпълнението ѝ остават високи, но балансирани. Брюксел призовава за ускоряване на ваксинационната кампания, за да се ограничи опасността от възникване и разпространение на нови варианти и в частност по-лесно предавания делта вариант. Той се очаква да стане преобладаващ в Европа това лято, съобщи EK, позовавайки се на прогноза на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).

Очакваният растеж за България е 4.6% за 2021 г.

"Трябва да удвоим усилията си по отношение на ваксинацията, да надградим впечатляващия успех от последните месеци: разпространението на делта варианта е силно напомняне, че още сме в сянката на пандемията", заяви Джентилони. Според него към момента няма място за притеснение от нови рестрикции. Повече от 62% от населението на съюза е получило поне една доза, а 45% са напълно ваксинирани.

Брюксел повишава прогнозите си за тази година за трите най-големи икономики в блока - за Франция очакваният ръст е 6%, за Италия - 5%, и за Германия - 3.6%. Очаква се икономиката на еврозоната да достигне нивото си отпреди пандемията през последното тримесечие на тази година. Прогнозираният растеж за следващата година е 4.6% в Германия, 4.2% във Франция и Италия, въпреки че прогнозата за Италия е леко понижена от 4.4% през май.

Притеснения за инфлацията

Инфлацията, основно притеснение за икономистите в условията на ускорен растеж след пандемията, се предвижда да достигне 1.9% в еврозоната и 2.2 % в ЕС тази година и да намалее съответно до 1.6 % и 1.4% догодина. Целевата инфлация, заложена от Европейската централна банка, е малко под 2%.

Еврокомисарят предупреждава, че инфлацията може да надхвърли прогнозата, ако ограниченията в предлагането се окажат по-устойчиви и ценовото напрежение се прехвърли на потребителите в по-голяма степен.