Байдън предупреждава американските компании за опасността от бизнес в Хонконг

Президентът планира още санкции срещу Пекин

Администрацията на президента Джо Байдън предупреди американските компании за нарастващите рискове от развиване на бизнес в Хонгконг, тъй като Китай налага все по-голям контрол върху финансовия хъб. Според източници на Financial Times китайското правителство заплашва да получи достъп до данни, които чуждестранните компании съхраняват в Хонконг.

Президентът Джо Байдън планира да издаде официално предупреждение и да наложи повече санкции тази седмица в отговор на репресиите на Пекин срещу демократичното движение в Хонконг и геноцида срещу мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синдзян. Във вторник САЩ ще актуализират предупреждение, което администрацията на Тръмп издаде за Синдзян миналата годината. Ще подчертаят също и правните рискове, пред които са изправени американските компании, освен ако не гарантират, че техните вериги за доставки нямат нищо общо с принудителен труд в Синдзян.

"Смисълът на правната препоръка е да се подчертае, че ако не излезете от тези вериги за доставки, рискувате да нарушите американското законодателство", заявява анонимен източник на Financial Times. "Искаме да изясним на бизнес общността, че трябва да са наясно с репутационния, икономическия и правния риск от участието им в дейности, замесени с нарушение на човешките права". Предупрежденията около Синдзян са продължение на действията на администрацията на Тръмп. Това обаче ще е първият път, в който администрацията на САЩ публикува бизнес консултации във връзка с Хонконг.

По-строг подход

Според Financial Times в администрацията е имало несъгласия относно предупреждението, тъй като крие потенциала да обезсърчи американските компании да работят във финансов център от критично значение. Това обаче не притеснява Байдън, който вероятно ще наложи още санкции срещу китайски служители в Хонконг.

Миналата седмица Американският търговски отдел добави 14 китайски компании към своя черен списък за износ, обвинявайки ги в нарушения на човешките права в Синдзян. Пекин заяви, че ходът е "неразумна репресия" и обеща да отговори с "необходимите мерки". Американските компании със седалища в Китай са обезпокоени от закона за национална сигурност, който бе приет преди година, защото позволява на Пекин достъп до данни, съхранявани на сървърите им в Хонконг. Съвсем наскоро ново предложение на Китай заплаши с конфискация на активи на чуждестранни фирми в хъба.

Белият дом обмисля и политика, която да позволи на гражданите на Хонконг в САЩ да останат след изтичането на визите им, ако се сблъскат с потенциален политически тормоз в страната си. Това обаче все още се обсъжда и не се очаква да бъде част от пакета действия, който ще бъде обявен тази седмица. Въпреки че решението за предоставяне на убежище не е финализирано, подобно развитие би разгневило още повече Пекин, който е враждебен към страни като Великобритания и Канада, които предлагат подслон на избягалите от политическо преследване.