САЩ и Китай с взаимни обвинения за кибератаки

ЕС и НАТО подкрепиха Вашингтон

Белият дом и западните му съюзници обвиниха китайското правителство в сътрудничество с престъпни групи за извършване на широко разпространени кибератаки. В понеделник САЩ разкри обвинителен акт, според който четирима китайски граждани, свързани с китайското министерство на държавната сигурност, са ръководили кампания за проникване в компании, университети и държавни органи в САЩ между 2011 и 2018 г.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че действията на Китай представляват "основна заплаха за икономическата и националната сигурност на страната". "Отговорните държави не правят безразборно компрометиране на глобалната мрежова сигурност, нито съзнателно приютяват киберпрестъпници, камо ли да спонсорират или да си сътрудничат с тях", цитира го Financial Times.

Високопоставен служител в администрацията заяви, че САЩ имат "висока степен на увереност", че нападателите, извършили офанзивата срещу електронната поща Microsoft Exchange, работят с министерството на държавната сигурност. Източника на Financial Times твърди, че атаката е засегнала поне 30 хил. организации, включително частния бизнес и местните власти. Белият дом не посочва коя конкретна група хакери или изпълнители са отговорни за атаките.

Подкрепата на Запада

Американският ход срещу Китай беше подкрепен от коалиция от съюзници, включително тези в Европа и НАТО, които винаги досега са били предпазливи в публичните си критики към Пекин. Дипломатите се надяват, че ще убедят китайското правителство да прекъсне връзките си с престъпните групи.

Европейският съвет заяви, че хакването на Microsoft Exchange представлява "безотговорно и вредно поведение", което е довело до рискове за сигурността и "значителна икономическа загуба" за държавните институции и частните компании в цяла Европа. НАТО отбеляза, че киберзаплахите за алианса стават все по-сложни и разрушителни, и призовава всички държави, включително Китай, да спазват ангажиментите си да действат отговорно в киберпространството. Великобритания обяви, че смята, че две китайски хакерски групи - APT 40 и APT 31, са свързани с министерството на държавна сигурност на страната.

Администрацията на Байдън е подложена на все по-голям натиск да предприеме действия срещу нарастващите разрушителни рансъмуер атаки. По-рано тази година Colonial Pipeline беше принудена да затвори временно важен петролопровод, а JBS - най-големият производител на месо в света, спря дейността си за няколко дни заради рансъмуер атака.

Бърз отговор

Китай оспори обвиненията на САЩ. Китайски дипломати в Обединеното кралство, Канада, Норвегия и Нова Зеландия излязоха във вторник с изявления, в които наричат обвиненията "безпочвени" и "злонамерени".

"Китай настоятелно призовава Канада да изостави манталитета си от студената война и идеологическите си предразсъдъци... и да спре непровокираните атаки и умишлените клевети срещу Китай", заяви посолството на Пекин в Отава.

Говорител на китайското външно министерство, подчерта, че твърденията на малък брой страни не представляват международната общност, и призова САЩ да спрат собствените си кибератаки срещу неговата страна. "Китай ще предприеме необходимите мерки, за да защити своята киберсигурност и собствените си интереси", каза той.

Китайският вестник Global Times обвини американските хакери в дългогодишни и многократни кибератаки срещу китайски компании, изследователски институти и отдели на комунистическата партия. Вестникът твърди, че базираната в САЩ група, наречена "А", е предприела атаки миналия октомври в опит да осъществи дистанционен достъп до сървъри на китайски компании за стомана и автомобилни двигатели. "Всички големи държави от време на време страдат от кибератаки и в това отношение Китай е ощетен много повече от САЩ", пише в статията.

"САЩ насилствено създават нова област на геополитика, превръщайки един интернет спор в голям сблъсък, за да представят Китай като зловещ актьор", добавя той.

Обвиненията за предполагаемите дейности на Китай идват на фона на засилване на дипломатическите напрежения между Вашингтон и Пекин. Администрацията на Байдън е отдадена на мисията да упражнява натиск върху репресиите на Пекин в Хонконг.