Фед приближава към спиране на антикризисните мерки

Необходимо е обаче допълнително подобрение на икономическата ситуация, за да бъде взето окончателно решение

Федералният резерв на САЩ се приближи с още една стъпка към момента, в който ще започне оттеглянето на мащабната парична подкрепа за американската икономика, макар все още да няма ясен план кога ще се случи това. Засега мерките за вливане на средства в икономиката ще продължат, става ясно от изявление на Комитета за отворения пазар към Фед (FOMC). След продължилото два дни заседание, чийто акцент бяха перспективите и опасностите пред възстановяването от кризата, FOMC отчете напредък към целта си за максимална заетост и 2% средна инфлация.

Изявлението представлява първи сигнал за оттеглянето на покупките на ценни книжа за 120 млрд. долара месечно, което се очаква към края на тази година или началото на следващата. От Фед обаче заявиха, че е необходимо допълнително подобрение на икономическата ситуация, за да бъде взето окончателно решение.

Заседанието на Комитета се състоя на фона на разнопосочни икономически сигнали. Инфлацията е доста по-висока от очакванията на Фед, а разпространението на "Делта" варианта на коронавируса в САЩ отново предизвика тревога за икономическия растеж и заетостта. В изявлението на централната банка се посочва, че тя ще се стреми към умерена инфлация над 2% в отговор на дългото ѝ задържане под тази стойност в предишни периоди, като така ще се постигне средна инфлация от 2% в дългосрочен план.

Необходим е по-голям напредък, за да се премахнат мерките

Още по-голям напредък е необходим, особено по отношение на заетостта, за да се предприеме оттегляне на мерките, смята управителят на Фед Джером Пауъл. Той призна, че съществува риск от подценяване на развитието на инфлацията, но препотвърди досегашната си теза, че ценовото напрежение ще се облекчи. Според Пауъл разпространението на "Делта" варианта няма да има значителен ефект върху икономиката, тъй като американците са по-малко склонни да променят поведението си в сравнение с предишните вълни на пандемията.

Управителят на Фед изрази увереност, че пазарът на труда напълно ще се възстанови, когато изчезнат свързаните с пандемията смущения. "Американците искат да работят и ще намерят начин", допълни той. Пауъл заяви още, че е започнало обсъждане на времевата рамка, скоростта и начина на премахване на паричната подкрепа, но съществуват разногласия по тези ключови въпроси.

Противоречиви икономически сигнали

"Очевидно Пауъл се опитва да балансира Фед, който е разединен", коментира Кристина Хупър, главен стратег по глобалните пазари в Invesco, цитирана от Financial Times. Според нея този тип "пречистваща" парична политика може да остане известно време, ако смесените сигнали за икономиката продължат и проблемите с пандемията се задържат.

Следен с интерес е въпросът коя част от пазарните операции Фед ще реши да намали - покупката на държавни облигации за 80 млрд. долара или на обезпечени с ипотека ценни книжа за 40 млрд. долара. Длъжностни лица твърдят, че не е необходимо Централната банка да купува толкова голямо количество от вторите, имайки предвид стабилността на пазара на имоти в САЩ. Пауъл коментира, че Фед е отхвърлил орязването на покупките на обезпечените с ипотека ценни книжа по-рано от държавните, но остава опцията те да бъдат намалени по-бързо, когато започне процесът на оттегляне на мерките.

Несигурност

Скорошните колебания на цените на американските държавни облигации рефлектират отчасти притесненията за "Делта" варианта и възможния удар върху икономическия растеж. Повишението им от последните седмици се случи въпреки сигналите на Фед за по-ранно ранно на лихвените проценти. Възвращаемостта на референтните държавни облигации с 10-годишен матуритет, която се движи обратнопропорционално на цените, се смъкна до 1.23% в сряда.

"Все още има много несигурност", посочва Ивет Клевън, портфолио мениджър в Lazard Asset Management. "Пазарните играчи очакват по-точна информация за плановете на Фед, а такава няма да има. Просто трябва да изчакаме и да разберем", смята тя.

Пауъл отхвърли твърденията, че инвеститорите се съмняват в отдадеността на Фед да се придържа към новата си парична политика. "Рамката ни е лесно разбираема, същинското изпитание за нея ще бъде, когато трябва да мислим за повишаване на лихвените проценти", заяви той.

Някои експерти смятат, че истинската опасност се крие именно във вдигането на лихвените проценти. Според Маркъс Мур, портфолио мениджър в Zeo Capital Advisors, цитиран от Reuters, проблемът не е спирането на антикризисните мерки, а в евентуално повишаване на лихвените проценти по-рано от очакванията на пазара.