ЕС се подготвя да преразгледа отношенията с Китай

Целта е да се постигне единна позиция в съюза на фона на вече установени контакти на двустранна база

Борел не потвърждава дали определението за Китай като системен съперник ще бъде част от преразглеждането
Борел не потвърждава дали определението за Китай като системен съперник ще бъде част от преразглеждането    ©  ЕК
Борел не потвърждава дали определението за Китай като системен съперник ще бъде част от преразглеждането
Борел не потвърждава дали определението за Китай като системен съперник ще бъде част от преразглеждането    ©  ЕК

ЕС подготвя доклад, който преразглежда отношенията с Китай, твърди върховният представител на съюза по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел пред испанския вестник El Pais. Този ход е изненадващ, тъй като за втори път тази години Борел прави подобно нещо, като през април заключението бе, че няма нужда да се коригира стратегията на ЕС по отношение на Китай, възприета през 2019 г.

"След лятото ще представя доклад заедно с Европейската комисия пред Европейския съвет, който ще анализира нашите отношения с Китай и ще определи дали е необходимо да преразгледаме сегашната си стратегия", посочва Борел.

През последната година ЕС възприе по-твърда позиция спрямо Пекин и наложи санкции на китайски представители, участващи в политиката за масово интерниране в Синдзян. Освен това се ангажира да работи със САЩ по определени политики, като например опозицията срещу инициативата на Китай "Новия път на коприната".

Определението "системен съперник"

Двама европейски дипломати казват пред Politico, че съюзът е под натиск от страна на Пекин, както и на някои страни членки, да премахне определението за азиатската държава като системен съперник, макар че Борел не потвърждава дали това ще бъде част от преразглеждането. Също така някои в ЕС искат подновяване на годишните срещи между блока и Китай, които да включват ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, от една страна, и китайския премиер, от друга. Досега обаче Пекин отказва да изпълни условията на ЕС за рестартирането на диалога за човешките права.

Висш европейски представител казва, че планираният документ ще бъде по модел на документа от 2019 г., като ще определя Китай едновременно като партньор, икономически конкурент и системен съперник. Целта е той да се представи на националните лидери на държавите в ЕС преди срещата на Европейския съвет през октомври и дотогава да се постигне "някакво единство" сред страните членки, тъй като някои вече започнаха да установяват контакт с китайски представители на двустранна база.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон проведоха виртуална среща с китайския президент Си Цзинпин в началото на юли. Докато други страни членки искат по-твърда позиция спрямо Пекин заради нарушаването на човешките права. Борел посочва: "Въпреки нашите различни гледни точки относно Хонконг или случая с уйгурите, това, което бившият американски държавен глава Доналд Тръмп нарече икономическо разединение с Китай, е нещо извън намеренията ни и противно на интересите ни."

През април ЕС е бил песимистичен

Очаква се външните министри на ЕС да обсъждат Китай на неформална среща в Словения през септември. Това ще бъде последвано от дискусия на лидерите на ЕС през октомври.

През април вътрешен доклад показа, че ЕС е все по-песимистично настроен относно запазването на разделението между бизнес интересите и политическите притеснения, произлизащи от "авторитарния завой" на президента Си Цзинпин. Според документа също така има "малък напредък" спрямо икономическите обещания на Пекин, особено по отношение на отварянето на дигиталния и на земеделския пазар, решаването на проблема със свръхпроизводството на стомана и контролирането на индустриалните субсидии. Заключението е, че са необходими "допълнителни твърди" мерки за справянето с новите предизвикателства от страна на Китай.