Pfizer и Moderna са увеличили цените на ваксините срещу коронавирус за ЕС

Очаква се, че двете компании ще генерират приходи от десетки милиарди евро през тази година

Все повече страни подписват договори за потенциална допълнителна ваксина, налагаща се заради разпространението на силно заразния Делта вариант на коронавируса
Все повече страни подписват договори за потенциална допълнителна ваксина, налагаща се заради разпространението на силно заразния Делта вариант на коронавируса    ©  Reuters
Все повече страни подписват договори за потенциална допълнителна ваксина, налагаща се заради разпространението на силно заразния Делта вариант на коронавируса
Все повече страни подписват договори за потенциална допълнителна ваксина, налагаща се заради разпространението на силно заразния Делта вариант на коронавируса    ©  Reuters

Pfizer е увеличила цената на ваксината срещу COVID-19 с над една четвърт, а Moderna - с над една десета. Това показват последните договори за доставка с ЕС, до които е получил достъп Financial Times. Новата цена на доза от Pfizer е 19.50 евро спрямо 15.50 евро преди. Цената на доза Moderna е 21.40 евро спрямо 19 евро преди.

Очаква се, че двете компании ще генерират приходи десетки милиарди евро през тази година, тъй като все повече страни подписват договори за потенциална допълнителна ваксина, налагаща се заради разпространението на силно заразния Делта вариант на коронавируса. Условията по сделките, сключени през 2021 г. за общо около 2.1 млрд. ваксини до 2023 г., бяха предоговорени, след като резултатите от клиничните изпитвания показаха, че РНК разработките са по-ефективни от по-евтините дози на Oxford/AstraZeneca и Johnson&Johnson.

Покачване на прогнозните приходи

Пред Financial Times представител на ЕС посочва, че Европейската комисия и европейските правителства са се съгласили да платят по-високата цена, за да си осигурят "доказали се" ваксини от производителите. По думите му новата цена за продукта на Pfizer е същата като тази, договорена по-рано през годината за допълнителните 10 млн. дози. Брюксел заявява, че си запазва правото за поръчката на още 1.8 млрд. дози от Pfizer, за да бъде подготвен, ако се наложи допълнителна, трета ваксинация заради Делта варианта.

Миналата седмица Pfizer вдигна очакванията си за годишни приходи от ваксините с близо една трета до 28.2 млрд. евро, след като продажбите на дозите спомогнаха за удвояването на продажбите през второто тримесечие. От компанията коментират, че цените за икономиките с високи доходи са "сравними", а страните със средни доходи плащат наполовина.

Според прогнозите разликата между приходите от РНК ваксините и приходите от техните по-традиционни конкуренти ще се задълбочава още повече през следващата година. Очаква се, че продажбите на дозите на Pfizer ще достигнат 47 млрд. евро, а на Moderna - 25 млрд. евро, като доминацията им на пазарите с по-високи доходи ще се засили. Продажбите на ваксината на Oxford/AstraZeneca, която е по-евтина и е предимно доставяна в държавите с ниски доходи, се смята, че ще се увеличат до 12.6 млрд. евро през 2022 г.

Сложен момент за ЕС

ЕС е сключил договорите в сложен момент за ваксинационната програма на съюза - когато има проблем с доставките от AstraZeneca и J&J и когато здравните власти проучват предполагаема връзка между техните ваксини и проява на редки случаи на кръвни съсиреци.

Същевременно ЕС е изправен пред критика от някои страни членки, които обвиняват Брюксел в несправедливо разпределяне на ваксините, което е довело до недостиг на доставки за някои европейски държави.