МВФ предупреди за опасностите от криптовалутите

Това се случва месец преди планираното от Салвадор въвеждане на биткойн като официална валута в страната

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди страните за рисковете от използване на криптовалути като официално разплащателно средство. Съобщението идва месец преди Ел Салвадор да стане първата държава в света, която позволява разплащания с биткойн за всичко - от услуги до данъци.

Международната финансова институция предупреди в публикация в блога си, че широкоразпространеното използване на криптовалути би представлявало риск за макроикономическата стабилност и може да навреди на финансовата репутация на страната поради връзката на криптовалутите с незаконни дейности, съобщава Financial Times. Според МВФ криптовалутите имат своите предимства като лесния достъп и ниските транзакционни разходи, но рисковете далеч ги надвишават. Организацията изтъква и високата волатилност на цените на криптовалути, като дава за пример срива на цената на биткойн от 65 хил. долара през април до по-малко от половината на тази стойност два месеца по-късно.

МВФ е в преговори за отпускане на заем от 1 млрд. долара на Салвадор. Макар организацията да не спомена директно латиноамериканската страна, предупреждението за криптовалутите ще усложни отношенията с президента Найиб Букеле.

Интересен експеримент

Президентът на Салвадор е напът да направи биткойн законно платежно средство от 7 септември. По неговите думи това ще отключи просперитет и ще бъде "голям скок за човечеството". За Рикардо Кастенеда, старши икономист и координатор за Салвадор в мозъчния тръст Icefi, намеренията на Букеле са "интересен експеримент", чиито последствия ще са сериозни, ако не проработи.

Плановете му са вдъхновени от Bitcoin Beach, плажен курорт в Салвадор, където местните приемат плащания в биткойн и използват криптовалутата за ежедневни транзакции. Механизмът започна през 2019 г. с подкрепата на анонимен дарител на биткойн от САЩ.

Президентът твърди, че въвеждането на криптовалутата в цялата страна ще помогне на 70-те процента от населението без достъп до традиционна финансова услуга, която прие долара преди две десетилетия. Той не изключва и възможността някои от резервите на централната банка да бъдат инвестирани в криптовалута.

Букеле възнамерява да използва геотермална енергия от вулкани за "копаене" на биткойни в страната, макар детайлите още да са неясни. Той също ще стартира е-портфейл, наречен Chivo - означаващо "готин" на салвадорски жаргон. Всеки нов потребител ще получи биткойни на стойност 30 долара, за да се стимулира използването му. Athena, операторът на банкомати за криптовалути, се очаква да постави 13 машини в търговски центрове.

Плановете оставиха мнозина в света на финансите изненадани, а жителите на страната - объркани. В същото време цените на държавните облигации на страната бележат спад. Държавата е изправена пред критична фискална ситуация - дългът е 89% от БВП, а фискалният дефицит за 2020 г. е 10.1% от БВП, като 2 млрд. долара са дължими тази година, допълва Кастанеда.

Проучване на Търговско-промишлената палата на Салвадор показва, че повече от 90% от запитаните са против това да бъдат задължени да приемат плащания с биткойн, а 3/4 са заявили, че ще продължат да използват долари. Друго допитване на Universidad Francisco Gavidia показва, че 44% очакват ефектът върху икономиката да е негативен.

Световната банка е отказала да помогне на Салвадор с осъществяването на плана, а МВФ и преди е предупреждавал за "макроикономически, финансови и правни проблеми, които изискват внимателен анализи".

Криптовалутите все по-популярни и в други латиноамерикански страни

Защитници на криптовалутите твърдят, че опитът на страните от Латинска Америка с финансови сривове и хиперинфлация ги прави подходящо място за тяхното тестване, понеже хората в региона търсят начини да се защитят от изненадващи икономически събития.

Аржентина се бори с неустойчиво натоварване от дълга си и регулярна заплаха от фалит, а венецуелската икономика се е свила със 75% от 2013 г. Номиналният валутен курс е 3.3 млн. боливара за долар (на черния пазар стойността е в милиарди) и годишна инфлация над 2600%.

"В биткойна за първи път от много време жителите на Латинска Америка виждат актив, чиято стойност се повишава спрямо долара", смята Маурицио ди Бартоломео, главен изпълнителен директор на Ledn, базирана в Торонто компания за дигитални активи. "На хората там са им отнемали фермите, виждали са банки да рухват за една нощ, така че по някакъв начин биткойнът е по-сигурен за тях от други активи", допълва той.

Привържениците на биткойн посочват банки като Citi, които обмислят стартирането на криптоуслуги като знак за тяхното все по-широко приемане.

Емилио Гродзки, главен изпълнителен директор и съосновател на Bitfarms, компания за добиване на биткойни в Торонто, споделя, че криптовалутите изграждат инфраструктурата на икономиката на бъдещето. Станал свидетел на висока инфлация в родната си Аржентина, той вижда компанията си и подобните на нея като заместител на централните банки.

В Мексико Рикардо Салинас, третият най-богат мъж в страната, заяви, че държи 10% от ликвидното си портфолио в биткойни. Той изрази подкрепата си към криптовалутата в Twitter през юни, разкривайки планове да направи банката си Banco Azteca първата в страната, която да я приема. Само ден по-късно обаче централната банка, Министерството на финансите и банковите регулатори отвърнаха, че мексиканските банки нямат право да предлагат операции с биткойн и предупредиха за рисковете.

В Парагвай конгресменът Карлос Рехала представи законопроект за регулиране на биткойн и неговото добиване. Един от университетите там дори приема плащане на семестриални такси с криптовалутата.

Въпреки скептицизма ентусиастите остават непоколебими. Лорена Олиц, собственик на Bitcoin Embassy, бар в Мексико сити, може да се похвали с клиенти между 16- и 78-годишна възраст. "Криптовалутите не са просто мода, а са тук, за да останат", смята тя.

Криптосекторът отчита отлив за четвърта поредна седмица

Крипто инвестиционните продукти и фондове отчетоха отлив за четвърта поредна седмица, мнозинството от които са от биткойн, показват данни на компанията за управление на дигитални активи CoinShares, цитирани от Reuters. Отливът е в размер на 19.5 млн. долара през седмицата до 30 юли. Други по-малки крипто и дигитални инвестиционни продукти като Ripple и Polka Dot обаче бележат лек ръст през изминалата седмица. Отливите, подтикнати от спада на цените в средата на май, възлизат на 295 млн. долара, което представлява 1% от общите управлявани активи, твърди докладът. Все пак притоците към биткойн от 4.1 млрд. долара досега остават стабилни. Цената на биткойн се повиши с около 12.5% миналата седмица, достигайки връхна точка от близо 43 хил. долара.

Токенът, използван в блокчейна Ethereum, също преживя отлив от около 10 млн. долара миналата седмица, което е втора поредна седмица, показват данните. От началото на годината към днешна дата ether продуктите са привлекли стабилните 957 млн. долара. Голямо техническо подобрение в технологията на Ethereum тази седмица се очаква да повиши цената на криптовалутата, която последно беше 2633 долара.

Grayscale остава най-голямата компания, управляваща криптоактиви за 34.2 млрд. долара. Активите, управлявани от CoinShares, втората най-голяма компания в бранша, миналата седмица възлизат на 3.2 млрд. долара.