Парламентът в Полша прие спорния медиен законопроект

Според опонентите му той е насочен срещу критичен към управляващите тв канал

Протест в защита на свободата на медиите в Полша.
Протест в защита на свободата на медиите в Полша.    ©  Reuters
Протест в защита на свободата на медиите в Полша.
Протест в защита на свободата на медиите в Полша.    ©  Reuters

Полският парламент прие медиен законопроект, който според опонентите му е насочен срещу критичен към управляващите тв канал. Законът може да доведе до обтягане на отношенията с ключовия съюзник САЩ и до задълбочаване на притесненията на Брюксел относно медийната среда в Полша.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на редица полски градове във вторник, за да изразят несъгласието си с плановете на правителството, пише британската ВВС. Промененият медиен закон е поредната стъпка от страна на управляващата партия "Право и справедливост" за подкопаване на медийната свобода в страната.

Критика от САЩ

Според правителството законът е необходим, за да се попречи на враждебни чуждестранни сили да поемат контрола над медиите в Полша. То твърди, че настоящите правила, забраняващи на компании, базирани извън Европейската икономическа зона, да притежават директно медии, трябва да се затегнат, за да не могат китайски и руски фирми да контролират полски медийни организации.

Критиците на закона обаче смятат, че той цели да накара американската компания Discovery да продаде най-голямата тв мрежа в страната - TVN, която е притежавана от Discovery чрез филиал, базиран в Холандия. Компанията нарече прокарването на законопроекта "атака по основните демократични принципи на свободата на словото и независимостта на медиите" и заяви, че това е "директна дискриминация срещу TVN и Discovery". Също така тя се обърна към полския Сенат и към полския президент, които трябва да одобрят документа, с молба да не го правят, защото "бъдещето на Полша като демократична страна на международната сцена и доверието в нея от страна на инвеститорите зависят от това."

Натискът върху TVN, която е една от най-големите американски инвестиции в Полша, заплашва да обтегне отношенията с ключовия съюзник САЩ, пише Financial Times. Американският държавен секретар Антъни Блинкен коментира, че законодателството значително ще отслаби полската медийна среда и ще се отрази негативно на инвестиционния климат: "Големите търговски инвестиции на САЩ в Полша обвързват нашето благополучие и заздравяват колективната ни сигурност".

Разпад на управляващата коалиция

Вотът в сряда трябваше да се състои следобед, но беше отложен за кратко след опитите на опозиционни депутати да прекъснат сесията. Коалиционното правителство бе разтърсено, след като премиерът Матеуш Моравецки уволни своя заместник във вторник. Бившият вицепремиер Ярослав Говин, който е против промяната на закона, и неговата партия "Споразумение", която е младши коалиционен партньор, в последните месеци все по-често влизаха в противоречие с основната партия в управлението "Право и справедливост" и сега гласуваха за излизане от коалицията. От правителството заявиха, че с действията си Говин е "загубил доверието". Лишаването от 13-те депутати от "Споразумение" означава, че коалиционното правителство вече не разполага с мнозинство в долната камара на парламента.

Що се отнася до медийния законопроект, той сега ще бъде разгледан от контролирания от опозицията Сенат, който може да направи поправки или да отхвърли текста. Долната камара на парламента обаче може да отмени поправките и в крайна сметка да одобри документа.

Още от Капитал