Бързото възстановяване на САЩ може да крие уроци за бъдещи рецесии

Въпросът е дали ускореният ръст може да доведе до увеличаване в производителността

По-малко работници с по-висока производителност е резултатът от възстановяването след пандемията.
По-малко работници с по-висока производителност е резултатът от възстановяването след пандемията.    ©  Капитал
По-малко работници с по-висока производителност е резултатът от възстановяването след пандемията.
По-малко работници с по-висока производителност е резултатът от възстановяването след пандемията.    ©  Капитал

Комитет от осем видни икономисти обявиха официално на 19 юли, че рецесията, свързана с COVID-19, най-голямата в САЩ след Голямата депресия, е и най-кратката, обхващаща само март и април 2020 г. Фактът поставя под въпрос самото определение за рецесия, което Националното бюро за икономически изследвания описва като "значителен спад в икономическата активност, който се разпространява в икономиката и продължава повече от няколко месеца". Въпреки това миналогодишният спад беше приет за рецесия, като се има предвид широчината и дълбочината на кризата. Свиването на производството през второто тримесечие на 2020 г. беше повече от три пъти над втория по големина тримесечен спад в следвоенната история на САЩ.

За щастие възстановяването на БВП също е сравнително драматично. Годишният темп на растеж от 3.8%, отбелязан през третото тримесечие на 2020 г., беше около два пъти по-бърз от второто най-добро тримесечно представяне в следвоенната епоха. Както Бюрото за икономически анализ съобщи на 29 юли, продукцията надхвърли предпандемичните си нива през второто тримесечие на тази година. Макар и уникално в някои отношения, това разгръщащо се възстановяване наподобява минали възстановявания в други важни аспекти. Може дори да се окаже достатъчно подобно, за да помогне на икономистите да придобият по-добро разбиране за това какво може да се постигне чрез политика в условията на трудности.

Възстановяване с по-малко работници

Последните възстановявания в Америка са "безработни" - това означава, че на пазара на труда му е отнел много повече време, за да възстанови загубените позиции, отколкото на производство. По време на седемте рецесии от 1948 до 1980 г. бяха необходими средно около 5 тримесечия, за да надмине БВП предишния си връх. Възстановяването на заетостта в този период отнема само малко повече време - средно шест тримесечия. От 80-те години насам обаче възстановяването на заетостта започна да изостава от това в производството. По време на четирите спада, предшестващи кризата с ковид-19, БВП възвърна своя връх средно за шест тримесечия. Но заетостта не надмина предишния си връх за цели 15 тримесечия.

Разбира се, не е правилно да наричаме и днешното възстановяване "безработно". Около 22 млн. работни места бяха загубени между февруари и април 2020 г., а 15.6 млн. от тях бяха възстановени обратно. Все пак наемането отново изостава от БВП. Въпреки че производството достигна нов връх през второто тримесечие, заетостта остана с повече от 4% под нивото си преди пандемията. Нещо повече - в резултат на това скокът в нивото на продукция на работник в хода на това възстановяване изглежда подобен на това, което последва след световната финансова криза през 2008 г. (виж графиката). В момента САЩ произвеждат повече продукция, отколкото са успели само преди година и половина, с приблизително 7 млн. по-малко работници.

Тоест предполага се, че производителността е скочила в икономиката. Може и да е така. Пандемията принуди много фирми да експериментират с нови технологии и модели на работа и предпочете някои бизнес модели пред други. Ефектът върху продукцията на работник в някои сектори е драматичен - производителността на труда в търговията на дребно е скочила с близо 8% през 2020 г. например. Нарастването на продукцията на работник също отразява променящия се състав на работната сила. Заетостта в индустрията за отдих и хотелиерство, където производителността е ниска, остава с около 13% под нивото преди пандемията в сравнение с 4% недостиг в производствения сектор с по-висока степен на производителност.

По-висока производителност

Едва ли е изненадващо, че преструктурирането, повишаващо производителността, може да съпътства период на икономически стрес. В проучване, публикувано през 2012 г., например Нир Джаймович от Университета в Цюрих и Хенри Сиу от Университета на Британска Колумбия анализират унищожаването на "рутинни" работни места - работа, която следва прости процедури и по този начин е силно податлива на автоматизация или аутсорсинг - и установи, че честотата на унищожаване е концентрирана около рецесии.

Освен това изследователите отбелязват, че разрушаването на "рутинната работа" по време на рецесия, изглежда, отговаря за голяма част от безработицата по време икономическото възстановяване от средата на 80-те години на миналия век. Но продукцията на работник в крайна сметка е в застой поради тези планове за възстановяване може би защото работата в сектора на услугите с ниски заплати бавно се разширява, за да поеме тежестта от безработните.

Настоящото възстановяване може да разкрие дали по-адекватен политически отговор може да доведе до различен резултат. За разлика от възстановяванията в миналото, този път политическият отговор може да се окачестви като позитивен благодарение на драстичния ръст в дефицитните разходи - епизод, съперничещ само с периода след Втората световна война. През първите четири тримесечия на възстановяването продукцията нарасна с малко над 12%. Очаква се бързият растеж да продължи - МВФ например прогнозира, че БВП ще се повиши с впечатляващите 7% през 2021 г. като цяло и с още 5% през 2022 г.

Натисни газта

Как може да изглежда бъдещето, свързано с работните места и производителността? Един от сценариите е, че стимулирана от икономиката, икономическата експанзия остава бърза, но ранното покачване на производителността не може да бъде задържано. Потребителското търсене ще се измести обратно към по-взискателните услуги, което ще доведе до неистово наемане на служители. Резултатът ще бъде възстановяване на работните места, но с ниска производителност. Ако икономиката продължи да расте, както прогнозира МВФ, а продукцията на работник се върне до нивата преди пандемията, тогава заетостта ще се увеличи до 166 млн. до края на 2022 г. в сравнение със 146 млн. днес. Това би означавало, че ще има около 14 млн. работни места повече, отколкото през февруари 2020 г., когато безработицата е била 3.5%.

Очертава се още една възможност. Може би растежът на разширяващите се високопродуктивни индустрии, които могат да си позволят да плащат по-високи заплати, ще продължи, оставяйки по-малко хора, желаещи да запълнят работни места в сектора на услугите с ниска производителност и ниски заплати. Там, където възстановяването на безработицата в миналото може да е насърчило създаването на повече работни места за услуги с ниски заплати, по-бързото разширяване днес може да прекъсне връзката, може би принуждавайки работодателите в тези индустрии да автоматизират дейностите си, вместо да наемат. САЩ ще се радват на възстановяване, богато на работни места, като същевременно ще излязат от пандемията структурно променени, с постоянно увеличаване на нивото на производителност.

Все пак това остава само сценарий. Но какъвто и да е резултатът, американските разходи ще се радват на по-бързо възстановяване и нова информация за това как най-добре да се справим с проблемите от рецесията. И в същото време производителността може наистина да се е увеличила.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Още от Капитал