Китай затяга контрола върху икономиката

Регулаторните войни се очаква да продължат, макар и с по-малка сила

Китайското правителство представи петгодишен план за засилване на регулаторния контрол върху стратегическите сектори на икономиката, включително технологиите и здравеопазването. Това е поредният стремеж на Пекин да върне контрола си върху икономиката в страната. Централният комитет на Комунистическата партия и Държавният съвет съвместно публикуваха политически документ на високо ниво, който ще разшири правителственото законодателство и ще изгради съвременна регулаторна среда, за да "отговори на непрекъснато нарастващите изисквания на хората за добър живот". Планът става реалност, след като правителството удари технологичния гигант Didi, а след това и сектора на частните уроци.

"Регулаторните агенции в Китай ще продължат да следят компаниите в интернет и свързаните с технологиите сектори по редица въпроси, като например листване на борси в чужбина, сигурност на данните, поверителност на потребителите и антиконкурентни практики", казва пред Financial Times Брус Панг, ръководител на изследванията в инвестиционната банка China Renaissance. В самия документ се говори за нуждата от спешни изследвания в сферите на дигиталната икономика, интернет финансите и изкуствения интелект, за да бъдат развити бизнес модели "по здравословен начин".

Нови регулации

Нови правила представиха и от Банковата и осигурителна регулаторна комисия, като те се отнасят за онлайн застраховането. На компаниите в сектора е наредено да коригират редица практики и да се съобразят с опасения на управляващата комунистическа партия, включително практиките за защита на данни на клиентите, маркетинга и таксите, според информация, до която е получил достъп Financial Times. Регулаторът го нарече значително политическо начинание и казва, че ще засили проверките.

Нови правила бяха публикувани в края на миналата седмица и за т.нар. умни коли. Според тях, ако компания иска да изнася данни, независимо дали за колата или за потребителите, то те щя трябва да преминат през проверка на сигурността от регулатора. Същото ще е нужно и за инсталирането на софтуер, нужен за автомобилите, които нямат нужда от шофьор.

"Очакваме краткосрочни спадове на пазара, както и напрежение върху компаниите, листнати в чужбина. Политиците искат да решат социалните въпроси ефикасно и бързо", добавя Панг.