Афганистан под контрола на талибаните: какво се знае до момента

Евакуацията от летището на Кабул е възстановена, ислямистите водят преговори за "преходно правителство"

Афганистанската столица Кабул остана напрегнато тиха във вторник, след като лидерите на радикалното ислямистко движение на талибаните завзеха властта със светкавична офанзива, след което обявиха всеобща амнистия, призоваха държавните служители и обикновените хора да се върнат към рутинните си ежедневни ангажименти и обещаха, че ще включат в управлението на страната и жените. Талибаните също така се опитаха да уверят притеснените граждани на столицата, че няма да станат обект на насилие или отмъщение. Ръководителите на ислямисткото движение издадоха декрет, с който забраняват на своите бойци да влизат в частни жилища, както и им разпореждат да избягват контакт с дипломатически превозни средства.

Според зам.-ръководителя на бунтовниците Молави Якуб случаите на мародерство ще се наказват сурово. Лидер на талибаните също така беше интервюиран по местната телевизия от водещ жена, което беше нещо немислимо по време на предишното управление на движението.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  Това, което всеки знае от десетилетия, явно трябва да се припомни:

  1. Талибаните са синовете и внуците на организираните от САЩ през 80-те като военизирани структури афгански муджахидини, които бяха първите в новата история американски проксита, използвани на терен срещу светските войски в Афганистан през 1979 - 1989 г;

  2. След "изтеглянето на ограничения съветски контингент" (по тогавашната терминология), ислямистките (предимно пущунски) милиции, обучавани, въоръжавани и управлявани от САЩ завзеха властта и превърнаха през 1996 г. (без северните части с узбекските и таджикските племена) Демократична република Афганистан в Ислямски емират Афганистан. Т.е. изпуснатият от американците дух от бутилката направи от светски дотогава Афганистан радикално мюсюлманско гето;

  3. И шериатът не е краят на света. Той господства от столетие в Саудитска и във всички теократични монархии в Персийския: ОАЕ, Катар, Бахрейн, Кувейт, Оман и не съм прочел тук никога нито едно притеснение от това. А чета Капитал от 1993 г.
  Там жените от поколения ходят в черно от глава до чехли, забранено им е да работят, да учат, да излизат сами, да шофират (до м.г.) Убиват ги с камъни на площада, ако..., режат ръцете на крадците, устройват публични екзекуции. И това видимо не притеснява никого на Иван Вазов 31, а виж за афганките се загрижиха. Саудитките/катарките по-негърки ли са?

  4. Талибаните за една седмица завзеха страната си без нито едно от враждуващите афгански племена да се опълчи с оръжие срещу това. А не че нямат оръжие. Защо? При положение, че в Афганистан от десетилетия е класическо противопоставянето север-юг - таджики/узбеки/хазари срещу пущуни?
  Ами просто е: никоя етническа общност не е приемала американската окупация: по-добре свой, отколкото американец/западняк;

  5. БЮРМ, Албания и Косово са се съгласили да приемат като междинна спирка (интересно коя ще е крайната дестинация?) афгански мигранти, които са "помагали на мироопазващите сили" (по сегашната терминология).

  Навсякъде по света и във всички времена на помагачите на окупаторите гледат с омраза. Европейският ислямски анклав БЮРМ/Албания/Косово ще приеме мюсюлмани-колаборационисти. Защо не се погрижат за тях тези, които са се ползвали от техните услуги: преводачески, охранителни, транспортни, хигиенни, нежни?

  6. Противно на това, за което публиката беше отрано и напористо подготвяна (и от Капитал), афганските ислямски радикали не направиха нищо от очакваното: масови екзекуции в влачени за косите на жени в храсталаците. А:
  а) въпреки че летището на Кабул е в обхвата на минометите им, не възпрепятстват по никакъв начин емиграцията на неприемащите ги;
  б) гарантират сигурността на всички чужди мисии. Руската, китайската и иранската работят в пълен състав. Западните избягаха. Защо? Чувство за вина?

  Имам усещането, че Западът се ос*а мощно и в Афганистан. И ще стане като в Иран след оттеглянето на САЩ от СВПД и на западните компании след американския диктат - просто на тяхно място дойдоха най-вече китайски и по-малко руски компании.

  Изводи от случващото се няма в Капитал!

  Всъщност кога ли е имало...

  Нередност?
Нов коментар