Афганистан под контрола на талибаните: какво се знае до момента

Евакуацията от летището на Кабул е възстановена, ислямистите водят преговори за "преходно правителство"

Афганистанската столица Кабул остана напрегнато тиха във вторник, след като лидерите на радикалното ислямистко движение на талибаните завзеха властта със светкавична офанзива, след което обявиха всеобща амнистия, призоваха държавните служители и обикновените хора да се върнат към рутинните си ежедневни ангажименти и обещаха, че ще включат в управлението на страната и жените. Талибаните също така се опитаха да уверят притеснените граждани на столицата, че няма да станат обект на насилие или отмъщение. Ръководителите на ислямисткото движение издадоха декрет, с който забраняват на своите бойци да влизат в частни жилища, както и им разпореждат да избягват контакт с дипломатически превозни средства.

Според зам.-ръководителя на бунтовниците Молави Якуб случаите на мародерство ще се наказват сурово. Лидер на талибаните също така беше интервюиран по местната телевизия от водещ жена, което беше нещо немислимо по време на предишното управление на движението.

Паника на летището

Въпреки опитите да уверят афганистанците, че няма да има гонения срещу хората, сътрудничили на силите на САЩ и НАТО през последните години, много жители на столицата продължиха да се струпват в района на градското летище в опит панически да напуснат страната. Периметърът е отцепен от сили на американската армия, която спешно изпрати 6000 свои военнослужещи в Кабул, за да подсигурят евакуацията на дипломатическия персонал и местните му сътрудници.

В понеделник летището стана сцена на хаос и безредици, а полетите бяха прекратени, след като обзети от паника местни хора разбиха терминала, нахлуха на пистата, а някои от тях дори се опитаха да се покатерят отвън на излитащите военни самолети. По време на стълкновенията са загинали поне седем души, като не е ясно дали са били простреляни при предупредителна стрелба или са били стъпкани от тълпата. Представител на американската армия твърди, че са ликвидирани и двама стрелци, а поне още двама души са загинали след падане от излитащ самолет.

Днес пистата на летището отново е била освободена за излитане и кацане на самолети, твърди в свое туитър съобщение Стефано Понтекорво, представител на НАТО в Афганистан. В резултат на това няколко държави вече са успели да извършат евакуация на свои граждани и афганистанци. Американски военнотранспортен C-17 е успял да евакуира около 640 афганистанци в Катар, като снимката на препълнения догоре самолет обиколи днес всички социални мрежи.

Турция е успяла да изтегли 324 души със свой Boeing 777, а Индия - 170 души дипломатически персонал, включително посланика, неговия екип, охраната на посолството и паравоенни контрактори. За разлика от тях първият германски евакуационен самолет се е върнах само със седем души на борда заради хаоса на летището. Франция, Швеция и Япония също са успели да изтеглят неуточнен брой свой граждани, а Испания чака кацането на свой военен самолет, който да осъществи евакуацията на персонала й.

По думите на българския премиер Стефан Янев на територията на Афганистан в момента има поне 11 българи, като се работи по план за тяхната евакуация. По неофициална информация става дума за частни военни контрактори, като броят им може и да е по-голям.

В същото време САЩ обявиха, че водят преговори с представители на талибаните относно контрола на летището през следващите дни.

Бъдещото управление

Паралелно вървят разговори и по въпроса за бъдещото управление на Афганистан. По неофициална информация на агенция Associated Press в столицата е дошъл висшият лидер на талибаните Амир Хан Мутаки, който преговаря за сформиране на преходно правителство с местни политически лидери като бившия президент Хамид Карзай и бившия ръководител на преговорния съвет Абдула Абдула. Според източниците на агенцията целта била да се сформира "широко управление", в което според члена на комисията по култура на талибаните Енамула Самангани трябва да влязат и жени. "Ислямският емират не иска жените да бъдат жертви. Те трябва да влязат в правителствената структура съобразно законите на шариата", обяви той. Според него структурата на правителството все още не е напълно изяснена, но трябва да е с изцяло ислямско лидерство и в него да влизат всички засегнати страни.

Във вторник талибаните се опитаха да задвижат бързо административната машина в столицата Кабул, като призоваха всички държавни служители да се върнат на работните си места. Много хора обаче реагираха на това резервиран, по улиците могат да се видят много малко жени, а много от мъжете са заменили западното си облекло с традиционни афганистански дрехи. На призива на талибаните все пак откликнаха кметът на Кабул и и.д. министър на здравеопазването, които се върнаха в кабинетите си. Някои магазини започнаха да отварят, а по улиците могат да се видят и представители на пътната полиция. Училищата и университетите обаче останаха затворени.