Германия очаква най-голямото увеличение на емисии на парникови газове от 30 години

Това се дължи на възстановяването на икономиката от корона кризата

Германия очаква да отбележи най-големия ръст на емисиите на парникови газове от 1990 г. насам, тъй като икономиката се възстановява от спада след пандемията. Това се казва в доклад на екологичния мозъчен тръст Agora Energiewende.

Базираната в Берлин организация заяви, че емисиите в страната вероятно ще се увеличат с еквивалента на 47 млн. тона въглероден диоксид. Ръстът означава, че емисиите на Германия ще бъдат с около 37% по-ниски в сравнение с 1990 г. Страната имаше за цел да намали емисиите с 40% до 2020 г. и постигна целта миналата година, но само поради икономическия спад, до който доведоха затварянията през март. Нарастването на емисиите става на фона на обещанието на германското правителство да увеличи усилията за борба с изменението на климата и да намали емисиите до нулево неутрални до 2045 г.

Докладът на Agora Energiewende се основава на данни от първата половина на 2021 г. за прогнозиране на общите емисии, еквивалентни на между 760 и 812 млн. тона въглероден диоксид за цялата година. Той също така отбелязва значително увеличение на потреблението на изкопаеми горива в строителния, промишления и транспортния сектор. Ако данните бъдат потвърдени, германското правителство ще бъде задължено по закон да въведе спешни мерки за намаляване на тези секторни емисии.

С възобновяването на икономиката и увеличаването на пътния трафик авторите на доклада предупреждават, че Германия може да отбележи най-голямото си увеличение на въглеродните емисии от 1990 г. през 2021 г., дори надвишавайки ръста след икономическата криза 2009/2010 г.

Позовавайки се на Германската федерална мрежова агенция, в доклада се казва, че през 2021 г. производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници е било с 6.7% по-ниско в сравнение с предходната година поради "неблагоприятните" метеорологични условия, докато конвенционалните електроцентрали като тези, които ползват лигнитни въглища, продължават да работят на пълни обороти, съобщава Independent.

За да бъде в съответствие с целта си да стане неутрална по отношение на парниковите газове до 2045 г., емисиите на Германия трябва да спаднат с 65% до 2030 г. и с 88% до 2040 г., се казва още в доклада. Тръстът Agora Energiewende получава финансирането си от екологични групи като Европейската фондация за климата и германското правителство.

Два пъти повече емисии от Великобритания

По-рано тази седмица депутатът от британските консерватори Джон Редууд заяви, че климатичната конференция в Глазгоу през ноември няма да даде желаните резултати, освен ако Китай, САЩ и Германия не направят повече, за да намалят въглеродните си емисии. "Конференцията ще проработи само ако Германия, която отделя два пъти повече емисии от нас, започне да приема сериозно въпроса и затвори своите въглищни електроцентрали."

По данни на Глобалния въглероден проект (Global Carbon Atlas) през 2018 г. Великобритания е "произвела" 380 млн. тона емисии в еквивалент на въглероден диоксид (MtCO) от изгарянето на изкопаеми горива. През същата година Германия е произвела 755 MtCO, около два пъти повече от Великобритания.

Великобритания се движи и значително по-бързо по пътя за намаляване на зависимостта си от въглищата, отколкото Германия. Според изследователския институт Fraunhofer Research Institute Германия е генерирала 24.1% от енергията си от въглища миналата година, докато Великобритания е намалила употребата си до едва 3.1%, показват данни от National Grid.

В момента Германия планира постепенно да прекрати използването на въглища за производство на електроенергия до 2038 г., докато британското правителство обеща да затвори последната британска електроцентрала за въглища до октомври 2024 г. През 2019 г. Великобритания прие закон, който изисква от правителството да намали емисиите до нетната нула до 2050 г. Германия се ангажира да достигне нетната нула до 2045 г., пет години по-рано от Обединеното кралство. Последните данни обаче пораждат съмнения относно възможностите на Германия да достигне обявените си цели.