Делта вълната вече засяга икономиките в Азия

Данни на Google в реално време показват първите ефекти

Икономиките на страните в Азия вече усещат последиците от новия делта вариант на коронавируса, след като на различни места в континента има забрани за излизане. В допълнение в двата най-големи града в Австралия също има локдаун, като този в Сидни продължава вече 7 седмици. Данните за полетите в Китай сочи спад на пътуванията.

Ето защо икономистите от Goldman Sachs предупреждават за "отрицателна делта в Азия" и са намалили прогнозите си за растеж за Китай. Същото са направили JPMorgan Chase & Co и други финансови институции. HSBC Holdings Plc предупреждава, че цикълът на електрониката вече е достигнал своя връх в Азия, което означава, че износът на техника може да се охлади.

Докато последните данни на Bloomberg Economics показват, че световната икономика е готова за ускорение през това тримесечие, те също така предупреждават, че разрастването на делта варианта в Китай засяга области, които представляват повече от една трета от брутния вътрешен продукт в страната. "Ударът ще е най-тежък за потреблението и секторите с интензивни контакти. Той идва в момент, когато натискът върху икономиката и производството започна да се проявява", смята Чанг Шу, главен икономист за Азия на Bloomberg. Освен всички тези критерии за измерване на силата на пандемията, Google предоставя данни в реално време, които също ясно потвърждават тези тенденции.

Какво показва статистиката

Процентът на жители с поставени ваксини против Covid-19 е много важен показател за възможността на дадена държава за справяне с вируса. Големите различия в нивата на ваксинация на континента оставят някои региони силно уязвими. Югоизточна Азия този месец надмина Латинска Америка по най-голяма смъртност в света от коронавируса, според изчисления на Bloomberg въз основа на данни, събрани от университета "Джон Хопкинс". Регионът също има едно от най-ниските нива на ваксинации в света - едва 14% от населението, само пред Северна Африка. Сингапур и Китай имат най-голям процент ваксинирани - съответно 71 и 63, докато Австралия и Южна Корея имат разлика от само процент - 27 и 28.

Южнокорейският износ винаги е бил добър показател за световната търговия. Задвижвани от световния технологичен бум, доставките на Южна Корея са скочили от началото на пандемията. Износът тази година възлиза на 607.5 млрд. долара в сравнение с 512 млрд. през миналата. Поглеждайки към континента, азиатските износители се радват на бум от началото на кризата поради глобалното търсене на всичко - от технологии за работа от дома до оборудване за здравеопазване. Докато това се отнася за производителите в Северна Азия, тези в Югоизточна Азия наблюдават спад в активността. Индонезийският индекс на IHS Markit за производствени поръчки се понижи до 40.1 през юли от 53.5, което е най-лошото му отчитане за 13 месеца. Филипините и Тайланд също са в период на спад, но той е значително по-малък - под 1%.

Инфлацията все още не се очертава като сериозна заплаха за възстановяването на Азия, но има ранни предупредителни признаци. Китайската производствена инфлация се повиши отново до 9% през юли с покачването на цените на суровините, като е очаквано да се намали през следващите месеци. Притеснението обаче е, че по-високите цени на производителите в Китай може да се пренесат в останалата част от региона и в световен мащаб.

За момента изглежда данните на Google и очакванията на финансисти и икономисти се припокриват. Сигурно е обаче, че един вариант на вируса като този, който Азия бори в момента, може отново да стопира икономиката.