ЕК се опасява от връщането на границите в съюза наесен заради COVID-19

Брюксел подготвя планове за поддържането на движението на стоки и на хора възможно най-гладко

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) се опасява, че очакваният нов скок на инфектирането с коронавирус през есента ще доведе до връщането на вътрешните ограничения за пътуванията в ЕС, подобни на тези, които бяха наложени миналата година, когато COVID-19 се разпространи в глобален мащаб. Това е ситуация, която Брюксел иска да избегне на всяка цена, пише Politico.

Тогава Германия, Франция и други страни членки въведоха граничен контрол без предварително предупреждение, което доведе до затруднения в придвижването на живеещите в граничните райони и на пътуващите, както и попречи на функционирането на интегрираните европейски икономики, разчитащи на навременен транспорт и мобилна работна ръка. Това положение показа, че ЕК е безсилна да предотврати хаоса и не може лесно да наложи уеднаквени правила, докато всяка последваща ковид вълна всеки път водеше до връщането на граничния контрол.

"Вероятност 50 на 50"

В момента пътуването в ЕС се регулира от сертификационна система. Т.нар. дигитален зелен паспорт позволява на пътуващите да покажат дали са ваксинирани, дали са преболедували или са направили ковид тест, за да пресекат границите. Страните също така се консултират с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който изготвя карта с равнището на инфекциите, за да решат дали да въведат допълнителни мерки за идващите от най-рисковите райони.

ЕК се опасява, че тази система може да се разпадне през есента. Притесненията относно новия скок да заболеваемостта тогава идват на фона на големите различия във ваксинирането - докато близо 90% от пълнолетното население в държави като Ирландия, Франция и Испания вече имат поне една ваксина, числото за България е едва 20%.

Високопоставени европейски представители казват, че ЕК вече се подготвя за връщането на граничния контрол и работи по планове за поддържането на движението на стоки и хора в ЕС възможно най-гладко. Дипломат от ЕС твърди, че има "вероятност 50 на 50" от нови ограничения за пътуването през есента: "Някои членки може да настояват за това, тъй като то е на водещо място в техния вътрешен дневен ред, но ЕК е твърдо против засега".

Ваксинации вместо ограничения

Епидемиолозите от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията смятат, че на този етап затягането на мерките за пътуванията в ЕС не е оправдано. Те твърдят, че пътуването с изключение на самото начало на пандемията "не е изиграло главна роля за нивата на инфектиране, които наблюдавахме в Европа".

По думите им основният фактор за предаването на вируса е било поведение на хората в отделните държави. Епидемиолозите подчертава, че фокусът сега трябва да бъде върху ускоряване на ваксинационната програма в съюза.