Меркел заяви, че Германия няма да се нуждае от руски газ след 2045 г.

На среща с украинския президент тя посочи, че Москва не трябва да използва "Северен поток 2" като "оръжие" срещу Киев

Меркел и Зеленски на среща в Киев
Меркел и Зеленски на среща в Киев    ©  Reuters
Меркел и Зеленски на среща в Киев
Меркел и Зеленски на среща в Киев    ©  Reuters

Заради целите за постигане на климатична неутралност до 2045 г. Германия няма да се нуждае от газ нито чрез "Северен поток 2", нито чрез украинската газопреносна система. Затова е необходимо Киев да развива "зелената" енергетика, като разчита на сътрудничеството с Берлин в тази сфера. Същевременно Германия няма да позволи на Москва да използва почти завършения тръбопровод "Северен поток 2" като "оръжие" срещу Украйна.

Тези послания отправи германският канцлер Ангела Меркел към украинския президент Володимир Зеленски в Киев. На последната си визита в страната, преди да слезе от поста, тя опита да успокои притесненията, свързани със спорния тръбопровод, пише Financial Times. "Газът не може да бъде използван като оръжие. Ние подкрепяме нови санкции, ако Русия използва този газов коридор като оръжие", заяви тя.

Изграждането на "Северен поток 2", който ще транспортира руски газ до Западна Европа през Балтийско море, силно тревожи Киев, който ще загуби 2 млрд. долара транзитни приходи годишно, ако Москва спре доставките през Украйна. Противници на проекта също така посочват, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския енергиен износ.

Зеленски: "Северен поток 2" е опасен за Украйна

Зеленски окачестви "Северен поток 2" като "опасност" за Украйна. И допълни: "Искам да видя какво ще получим и кой ще даде конкретни гаранции. Аз съм президент на страна във война. Смятаме този проект за опасно геополитическо оръжие от страна на Кремъл". На срещата с Меркел той е изразил притеснения и какво ще стане след три години, когато изтече договорът за доставката на руски газ през Украйна.

Визитата в Киев се случва два дни след разговорите между Меркел и руския президент Владимир Путин в Москва. Там германският канцлер е заявила, че Русия е подписала договор, който я задължава да продължава да транспортира газ през Украйна до 2024 г., и е настояла, че споразумението "може и трябва да бъде удължено". На свой ред Путин е призовал европейските партньори на Русия да определят колко точно газ ще искат да купят от страната му след този срок.

Миналия месец Меркел и американският президент Джо Байдън постигнаха договорка относно "Северен поток 2", срещу който остро се обявяваше Вашингтон. Според сделката Германия обеща да наложи санкции срещу Русия, ако тръбопроводът се използва срещу сигурността на американските съюзници в региона. Част от договорката е и сформирането на фонд, който да помогне за прехода на Украйна към "зелена" енергия.

Какво друго са обсъдили

Освен "Северен поток 2" и насърчаването на "зеления" енергиен преход на Киев Меркел и Зеленски са обсъдили и провала на опитите за постигане на трайно спиране на огъня във войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. По този повод германският канцлер коментира: "Русия е участник в този конфликт".

По време на срещата между Меркел и Путин руският президент е обвинил Киев за блокажа с думите "Лидерите на тази страна, изглежда, са решили да изоставят мирното решение на тази ситуация".