На какво ни научи корона кризата – уроци за следващата пандемия

Готови ли са правителствата да се справят със следващата такава ситуация

Когато коронавирусът се появи за пръв път, правителствата наблюдаваха как се разпространява недостигът на основни медицински консумативи, а тази година всички се борят с достъпа до ваксини, тъй като държавите, които вече имат производствени възможности, включително Индия, САЩ и ЕС, въведоха контрол върху износа, за да дадат приоритет на ваксинирането на гражданите си.

Днес много правителства искат да започнат собствено производство на лекарства и ваксини. Великобритания разшири капацитета си за ваксините на Valneva и Novavax и води преговори с GlaxoSmithKline за проекти, осигуряващи готовност при подобни кризи. ЕС използва средства за разширяване на производствения капацитет на фармацевтичните продукти, а Белият дом препоръча големи реформи. Африканският съюз планира да разшири производството на ваксини до 60% от нуждите на континента до 2040 г., съобщава Financial Times.

Ричард Хачет, главен изпълнителен директор на Коалицията за иновации в подготвеността за епидемии, иска да гарантира, че политиците ще научат правилните уроци от пандемията. Ако го направят, те биха могли да постигнат амбицията на коалицията за съоръжения за създаване на нови ваксини в рамките на 100 дни след появата на нова опасна болест. Това би съкратило времето, необходимо за ваксината срещу ковид, с две трети и би спряло потенциална пандемия, докато тя все още е "зараждаща се епидемия".

Проблемите в заводите за ваксини обаче показват, че е трудно да се създаде резервна фабрика, готова за действие, и още по-трудно да се разработи цялостен план за нова криза.

Сложни вериги за доставки

Когато Обединеното кралство търсеше да осигури вътрешни доставки на ваксини срещу COVID-19, един от първите му избори беше Valneva, френски производител на ваксини с фабрика в Ливингстън, Шотландия. Правителството инвестира за увеличаване на производството за потенциална ваксина срещу COVID-19 и бъдещи здравни кризи. Томас Лингелбах, главен изпълнителен директор на Valneva, заяви, че е спечелил поръчката отчасти защото има "предимството на родна територия".

И все пак, дори ако ваксината Valneva бъде одобрена навреме, тя ще трябва първо да бъде изпратена до Швеция, за да се постави във флакони. "Засега не виждаме износа като риск. Но това със сигурност е риск, не непременно днес, но може би ще се превърне в такъв занапред", казва той и добавя, че Valneva търси допълнителни съоръжения във Великобритания.

Valneva далеч не е единствената - не се произвежда ваксина от начало до край в една фабрика или дори в една държава. Томас Куени, генерален директор на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации, казва, че тази сложност е причината да не очаква "драматична, радикална релокализация". Индустрията би предпочела правителствата да се съсредоточат върху премахването на търговските бариери. "Почти невъзможно е да произведеш ваксина от край до край на едно място, казва той, ето защо има нужда от свободен поток на стоки и отворена търговия."

Осигуряване на основни лекарства

На фона на закъсненията и прекъсването на производството на ваксини, които станаха медийни заглавия, правителствата са загрижени и за увеличаването на доставките на по-прости лекарства, тъй като скоковете в хоспитализациите на COVID-19 разкриха колко малко знаят за веригите за доставки.

Франция настоява за презареждане на производството на парацетамол, който беше в недостиг по време на кризата, и има списък с 30 лекарства, които иска да произвежда вътрешно. Неотдавнашен доклад на Белия дом, призоваващ за повече инвестиции във вътрешното производство на лекарства, предупреждава, че в разгара на кризата в Ню Йорк болниците се борят помежду си, за да си осигурят критични лекарства всеки ден.

Соуми Саха, вицепрезидент по застъпничество в Premier, която представлява повече от 4000 американски болници, казва, че липсата на прозрачност означава, че болниците сега "купуват големи количества в паника" за следващата фаза на пандемията.

Някои се надяват на нови, по-гъвкави технологии. Кейт Антробъс, главен инвестиционен директор в Univercells, казва, че решението за осигуряване на по-голямо производство на ваксини и биологични лекарства е просто - като "кухнята в стил Ikea", адаптивни производствени съоръжения. Основана след избухването на H1N1, тя казва, че Univercells сега вижда "огромна промяна" в начина, по който световните здравни организации и правителства възприемат производството.

Неравенство при ваксинирането

Някои глобални лидери едва сега осъзнават, че носят известна отговорност да помогнат за справяне с неравенството при достъпа до ваксини. Администрацията на президента на САЩ Байдън настоява американските производители на ваксини да подкрепят създаването на евтини производствени центрове, за да направят ваксините по-евтини в развиващите се страни. Световната здравна организация създаде център за разширяване на капацитета на страните с ниски и средни доходи да произвеждат ваксини срещу ковид.

Хачет от Коалицията за иновации в подготвеността за епидемии (CEPI) вярва, че трябва да има "по-справедливо разпределение на производствения капацитет". Той твърди, че подкрепя регионалните инвестиции и международните договори, чрез които развитите държави могат да помогнат за снабдяването на бедните страни с ваксини.

"В момента производството е концентрирано в САЩ, Европа, Индия и Китай. Това са огромни пазари, които ще усвоят много ваксини, преди да ги споделят с развиващите се страни, казва той. Трябва да направим всичко възможно, за да не се увеличи национализмът, помислете за споделянето на ваксини като за инвестиции в колективната сигурност."