Милиарди се инвестират в борбата с климата

500 млрд. долара са вложили инвеститорите в "енергийния преход" миналата година.

Милиарди се инвестират в борбата с климата

Гигантите от Уолстрийт и корпоративните титани залагат на иновациите в областта на климата

The Economist
2598 прочитания

500 млрд. долара са вложили инвеститорите в "енергийния преход" миналата година.

© Капитал


"Умниците ще изобретят бъдещето", заяви Винод Хосла през 2010 г. Рисковият капиталист не говореше за сайтове за електронна търговия, приложения за инвестиции или социални платформи. По-скоро речта му, изнесена в Калифорнийския технологичен институт (Калтех), имаше за цел да вдъхнови блестящи инженери и учени да се стремят към иновации, свързани с климата. Инвестиционният балон на "зелените технологии" тъкмо се бе спукал, така че тогава индустрията не изглеждаше като добър вариант за кариера. Но ако най-добрите таланти поемат трудните инженерни предизвикателства, той твърди, че ранните търговски успехи и повишаването на общественото внимание към проблема ще доведат до "подобен на Netscape" момент, позовавайки се на уеб браузъра, който даде началото на потребителския интернет в средата на 90-те години. "След десет години", прогнозира той, "нивото на иновациите ще се взриви".

Инвеститорът милиардер, който оттогава подкрепя Impossible Foods (която произвежда нисковъглероден алтернативен протеин и се оценява на 10 млрд. долара) и QuantumScape (който разработва усъвършенствани батерии и миналата година събра 680 млн. долара чрез специализирана компания за придобиване или SPAC), уцелва подходящия момент. Международната енергийна агенция изчислява, че новите патенти, свързани с основните "зелени" технологии като батерии, водород, интелигентни мрежи и улавяне на въглерод, далеч изпреварват тези в други технологии, включително изкопаемите горива.

Парите последваха иновацията

Анализаторската компания BloombergNEF смята, че миналата година инвеститорите са вложили повече от 500 млрд. долара в "енергийния преход" (декарбонизиране на всичко - от енергията и транспорта до промишлеността и селското стопанство), два пъти повече, отколкото през 2010 г. (виж графиката). Огромна част от инвестициите под формата на рисков капитал (VC), който се изсипва в редица области (виж графиката). Консултантската компания PwC изчислява, че между 2013 и 2020 г. инвестициите на VC в технологиите за климата нарастват пет пъти спрямо общото глобално финансиране на стартъпи. През 2021 г. тези инвестиции могат да достигнат близо 60 млрд. долара само в Америка (виж графиката) спрямо 36 млрд. долара миналата година. Може ли този бум да избегне съдбата на предишния и да даде началото на нова индустрия от гиганти?

Краткият отговор е: напълно възможно. Съвременният бизнес в областта на климатичните технологии изглежда по-издръжлив и по-устойчив във финансово отношение отпреди десетилетие, когато VC фирмите загубиха над половината от 25 млрд. долара, инвестирани в стартиращи фирми за чисти технологии между 2006 и 2011 г. Абе Йокел от инвестиционна компания Congruent Ventures припомня, че в тези тъмни години "ако влезете в заседателната зала на VC компания и кажете, че работите върху чисти технологии, старшите партньори просто напуснаха стаята."

Сега всички слушат, насърчени от истории за успех като Beyond Meat, съперник на Impossible Foods, който направи добри пари за ранните си инвеститори, когато стана публична компания през 2019 г. с оценка от 1.5 млрд. долара и сега се оценява на около 8 млрд. долара, и особено Tesla, пионер на електрическите автомобили, чиято пазарна капитализация се е увеличила от 1.7 млрд. долара, когато стана публична през 2010 г., до 718 млрд. долара през 2021 г.. Глобалният индекс на чистите технологии на S&P е генерирал средна годишна възвращаемост от над 40% през последните три години, повече от два пъти тази на бенчмарковия индекс S&P 500 с големите американски фирми.

Климатичните технологии сега съставляват около една десета от новите инвестиции, направени от Sequoia Capital, легендарна компания за рискови инвестиции от Силициевата долина. Този месец Крис Сака от Lowercase Capital, популярен инвеститор, известен с ранните си вложения в Uber, Instagram и Twitter, заяви, че ще пусне VC фондове за климатични технологии на стойност 800 млн. долара. Нанси Пфунд от DBL Partners, друг ветеран на VC, съобщава, че докато през 2004 г. тя едва събира 75 млн. долара за фонд за чисти технологии, нейният новотехнологичен климатичен фонд набира 600 млн. долара, като търсенето е дори по-голямо.

Също толкова значимо, "старши партньорите" на Йокел вече изслушват повече и са станали по-разнообразни. Освен традиционните рискови капиталисти те вече включват правителства, филантропи, фирми от Уолстрийт и големи компании. Освен това тези новодошли инвеститори влагат по-нови начини.

Заявени намерения

Вземете първо държавите. На 12 август американското министерство на енергетиката (DoE) обяви партньорство в размер на 1.5 млрд. долара с Breakthrough Energy Catalyst, част от мрежа, основана от Бил Гейтс (която включва Breakthrough Energy Ventures, инвестиционен фонд на стойност 2 млрд. долара, създаден от милиардера с няколко приятели, включително Хосла). Инициативата има за цел да ускори развитието на нови технологии в устойчивото авиационно гориво, зеления водород, директното улавяне на вредни емисии от въздуха и дългосрочното съхранение на енергия. Това увеличава кредитната програма с над 20 млрд. долара, която DoE предлага за иновации в чистата енергия и транспорта. Ако предложеният план за инфраструктурата и климата на президента Джо Байдън спечели окончателното одобрение на Конгреса, може да се очаква разгръщане на допълнително финансиране и разширяване на проектите.

Европейските правителства също инвестират. По-рано тази година Европейската комисия се обедини с Breakthrough Energy Catalyst в инициатива за 1 млрд. долара, която има за цел да изгради мащабни демонстрационни проекти за чисти технологии. Наскоро Великобритания разкри плановете си да инвестира 235 млн. долара в технологии, свързани с климата. Климатът е деликатна тема в Китай. Независимо от това, казва Пеги Лю от неправителствената организация за чиста енергия JUCCCE, страната е световен лидер в областта на климатичните технологии. Голяма част от официалните разходи на китайското правитество са за "интелигентни" технологии за по-ефективни фабрики, по-добри батерии и "зелени" двигатели.

Държавите не са единствените, които инвестират в борбата с климата. Благотворителните и семейните инвестиционни компании насочват капитала към фирми на ранен етап и предлагат "търпелив" капитал, който да поддържа "трудни технологии" за по-дълъг период от типичното VC финансиране. Според една оценка семейните фондове на свръхбогатите представляват приблизително 10% от общите сделки с рисков капитал, свързани с климата, в сравнение с може би 5% преди десетилетие.

Elemental Excelerator, базирана в Хавай компания, частично финансирана от филантропско насочената фирма Emerson Collective, създадена от Лорън Пауъл Джобс, вдовицата на съоснователя на Apple Стив Джобс, се стреми да финансира "първи по рода си трансформиращи проекти". Инвестициите на Elemental, които на ранен етап набират едва 43 млн. долара, са събрали 3.8 млрд. долара при последващо финансиране, казва Даун Липърт, негов главен изпълнителен директор; 20 от 117-те компании, в които е инвестирала компанията, са станали публични или са намерили частни купувачи. Ampaire, която разработва хибридно-електрически самолети, беше придобита през февруари за 100 млн. долара. Stem, фирма за съхранение на енергия, стана публична чрез SPAC сделка за 1.3 млрд. долара през април.

Уолстрийт също иска парче от пая. По-рано тази година най-голямата американска банка JPMorgan Chase заяви, че ще отдели 2.5 трлн. долара за устойчиви инвестиции в продължение на десет години. От тях 1 трлн. долара, които включват собствения капитал на банката, както и парите, които тя събира от емисии на облигации, са насочени изрично към чисти технологии. "Преди пет години нямахме възможност да инвестираме в такива фирми или в техните VC спонсори", казва Брайън Лемън от JPMorgan. Сега банката има специализирани служители като Лемън, които се фокусират единствено върху климата и зелените проблеми. Той вече отпуска малки заеми на фирми без приходи в сектора и ще се разшири финансирането, като изгради мост между отделните кръгове за набиране на средства от VC фондовете и самостоятелното финансиране на проекти за капиталоемки инициативи като закрити ферми и слънчеви електроцентрали.

През последните седмици се наблюдава и появата на няколко огромни фонда за частно инвестиране (Private Equity-PE) със сходни насоки. През април BlackRock, един от най-големите мениджъри на активи в света, обяви, че ще си партнира със сингапурския държавен фонд Temasek, за да създаде фонд за декарбонизация на стойност от 1 млрд. долара. И само през юли PE компаниите отделиха над 16 млрд. долара за климатични технологии. TPG, тексаски PE титан, заяви, че е събрал 5.4 млрд. за своя Rise Climate Fund. Канадският Brookfield Asset Management обяви свой собствен фонд за 7.5 млрд. долара, ориентиран към климата, ръководен от бившия управител на Английската централна банка Марк Карни. General Atlantic, друг американски PE гигант, планира да събере 4 млрд. долара за BeyondNetZero (BNZ), фонд, фокусиран върху климата, който ще бъде ръководен от Джон Браун, бивш шеф на британската петролна компания BP.

Последната група от начинаещи инвеститори в климата са големите компании. Много корпоративни гиганти надграждат празните обещания за зелени инвестиции и нулеви емисии, като влагат средства директно в технологиите за борба с климата (виж графиката). Според Energy Monitor, уеб портал за чисти технологии, между 2017 и 2020 г. подобните корпоративни инвестиции са надхвърлили 58 млрд. долара.

Добри очаквания

Изглежда, че инвестициите ще продължат да растат драстично. Софтуерният гигант Microsoft, основан от Гейтс, миналата година обеща да премахне всички парникови газове, които някога са създали компаниите му - и дори повече, до 2050 г., създаде фонд за климатични технологии в размер на 1 млрд долара. Друг гигант от Сиатъл - Amazon, стартира такъв на стойност 2 млрд. долара, финансиран изцяло с финанси на компанията. С такъв ход, казва Мат Питърсън от Amazon, инвестициите на компаниите не трябва да отговарят на никакви норми на възвращаемост. "Фокусът е върху декарбонизацията, което е стратегическа необходимост за Amazon", обяснява той. Фондът ще измерва успеха, като види доколко инвестициите му намаляват въглеродния отпечатък на компанията. Фондът ще подкрепя стартиращи компании като CarbonCure, нисковъглеродна циментова компания, Redwood Materials, фирма за рециклиране на батерии, създадена от Яков Штраубел, бивш главен технологичен директор на Tesla, и Zero Avia, авиационна компания, която разработва водородни горивни клетки. Amazon също е инвестирал в Elemental Excelerator.

Дори компаниите за петрол, газ и електропроизводство се включват в играта. Koch Industries, най-голямата частна енергийна фирма в Америка и собственик на най-голямата електроцентрала на изкопаеми горива, осъдена от еколозите, влага около 350 млн. долара от това, което нарича дългосрочен, търпелив капитал в енергийната трансформация. Ранните инвестиции включват EVBox Group, която развива инфраструктура за зареждане на електрически автомобили, и норвежката Freyr, която иска да построи гига-фабрики за автомобилни батерии в Арктика. На 10 август индийският конгломерат Reliance ръководеше кръг за набиране на средства в размер на 144 млн. долара за Ambri, стартъп за съхранение на енергия, основана от Доналд Садуей, професор в Масачузетския технологичен институт с няколко други климатично-технологични фирми на негово име. Reliance води преговори с Ambri (който също е подкрепен от Хосла) за изграждане на голяма фабрика за батерии в Индия.

Независимост на пътя

Големите компании, стартъпите и техните VC инвеститори също са се поучили от грешките си в миналото и скорошните успехи. В резултат подходът към инвестициите в борбата с климата става все по-софистициран. Един от уроците е да инвестираме в голяма индустрия, която позволява на хората да се освободят от въглеродния отпечатък, без да се налага да променят начина си на живот, казва Нанси Фанд от DBL Partners. Tesla, в чийто борд Фанд участваше, когато беше частна компания, е перфектният пример. Друг е Apeel Sciences, който използва липиди на растителна основа за ограничаване на хранителните отпадъци, отговорни за повече емисии на парникови газове, отколкото прословутото с интензивно отделяне на въглерод производство на цимент, като удължава срока на годност на продуктите. Фирмата, която DBL подкрепя, може да се похвали с оценка от над 1 млрд. долара.

Друга новост е инвестирането на капитал на по-късен етап. BNZ ще инвестира в компании с приходи от 50 млн. до 500 млн. долара или повече. Лорд Браун настоява, че благодарение както на подкрепящата политика, така и на нарастващото обществено съзнание за глобалното затопляне, вече няма компромис между борбата с парниковите газове и реализирането на печалба. Напротив, казва той, фирмите могат едновременно да намалят емисиите и да получат по-голяма възвращаемост. Той търси компании, които биха могли да се превърнат в "Amazon на електричеството". Браун не се съмнява, че "някои [компании] ще нараснат до този размер".

Нарастването на рисковите инвестиции на по-късен етап и участието на фирмите, свързани с частен капитал, е здравословно развитие за стартиращата екосистема, смята Шон Магуайър от Sequoia. Много компании за климатични технологии изискват иновативно дългово финансиране, така че частното инвестиране "може да бъде доста полезно", казва той. Това помага за решаването на проблема за 95% от предприемачите, които исторически не са успели да осигурят последващо финансиране, смята Лора-Мари Тьопфер от Extantia, базиран в Берлин фонд за климатични проблеми.

Изобилието от инвестиции на по-късен етап и повече капитал за растеж може да увеличи доверието в по-ранните етапи на стартиращите компании, работещи върху "по-трудни" (за реализиране) технологии. А големите обещания за екологични, социални и управленски (ESG) фондове от страна на частните фондове ще променят драстично стимулите на иноваторите. За да бъде привлекателна инвестиция, казва Тьопфер, основателите (на стартъпи) и техните поддръжници сега трябва да гарантират, че ESG "е в основата на фирмата от първия ден".

Последният урок е важността на сътрудничеството. Там, където в миналото компаниите от VC подкрепяха стартиращи фирми, които преследваха сходни подходи при производството на тънкослойни слънчеви панели, новите инвеститори в климатичните технологии са отворени да работят заедно, за да намалят риска и да ускорят развитието. Reliance ще бъде клиент на новата гига-фабрика, а не само нейн спонсор. Освен че раздаде над 1 млрд. долара на Rivian, която произвежда електрически превозни средства, Amazon също така поръча 100 хил. микробуса, за да помогне на гиганта за електронна търговия да декарбонизира своя автомобилен парк за доставки. Нито един VC няма такава покупателна способност.

Brookfield иска да използва нисковъглеродното ноу-хау от многобройните си инвестиции в големи проекти за възобновяема енергия, за да помогне на големите компании да постигнат амбициозни цели за декарбонизация. Конър Тески от Brookfield казва, че партньорът, който неговата фирма има предвид, е ArcelorMittal. През юли гигантският производител на стомана представи стратегия за декарбонизация на стойност 10 млрд. долара, за да намали глобалните си въглеродни емисии с 25% до 2030 г. "Фонд за технологични инвестиционни фондове със само 100 млн. долара не може да направи това", казва Тески. Големите фирми искат "партньор, който може да ви напише чек от 1 млрд. долара."

Този нов дух на сътрудничество има значение, защото, по думите на Кармайкъл Робъртс от Breakthrough Energy Ventures, "в климатичните технологии всичко е трудно". Всичко освен набирането на капитал.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

"Умниците ще изобретят бъдещето", заяви Винод Хосла през 2010 г. Рисковият капиталист не говореше за сайтове за електронна търговия, приложения за инвестиции или социални платформи. По-скоро речта му, изнесена в Калифорнийския технологичен институт (Калтех), имаше за цел да вдъхнови блестящи инженери и учени да се стремят към иновации, свързани с климата. Инвестиционният балон на "зелените технологии" тъкмо се бе спукал, така че тогава индустрията не изглеждаше като добър вариант за кариера. Но ако най-добрите таланти поемат трудните инженерни предизвикателства, той твърди, че ранните търговски успехи и повишаването на общественото внимание към проблема ще доведат до "подобен на Netscape" момент, позовавайки се на уеб браузъра, който даде началото на потребителския интернет в средата на 90-те години. "След десет години", прогнозира той, "нивото на иновациите ще се взриви".

Инвеститорът милиардер, който оттогава подкрепя Impossible Foods (която произвежда нисковъглероден алтернативен протеин и се оценява на 10 млрд. долара) и QuantumScape (който разработва усъвършенствани батерии и миналата година събра 680 млн. долара чрез специализирана компания за придобиване или SPAC), уцелва подходящия момент. Международната енергийна агенция изчислява, че новите патенти, свързани с основните "зелени" технологии като батерии, водород, интелигентни мрежи и улавяне на въглерод, далеч изпреварват тези в други технологии, включително изкопаемите горива.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия

    Гретето и свързаната и НПО само може да се радват... Ще станат милиардери ...с мама и тате и ще пътуват екофрендли до Луната и Антарктика...
    Също и до други известни дестинации, но - никога до Китай, Нигерия, Индонезия, Рассия, Бразилия или Индия/Средния Изток..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход