Великото преселение на гроздето: Климатичните промени изместват производството на вино на север

По-високите температури преначертават картата на лозовите масиви в Европа и оспорват вековни традиции

Ветровитите пасища на височина под морското равнище в северна Нидерландия едва ли са типичното място, където бихме си представили, че се отглежда гроздето за виното ни - далеч от слънчевите хълмове на Франция и Италия. Но точно там Руби ван Кревел е решила да засади лозята си. Производството на вино се измества на север от обичайните си ширини, подтиквано от ефектите на климатичните промени.

В последните години глобалното затопляне даде възможност на хора от обикновено по-студени места като Нидерландия да правят вино, а това преди е било немислимо. Тясната ивица между 35-ия и 50-ия паралел традиционно е оптималната зона за отглеждане на лозя според Кийс ван Леувен, професор по лозарство в Университета в Бордо. Но това се променя с покачването на температурите. "Ако си над 50-ия, е твърде студено, а ако си под 35-ия - твърде топло. Сега, с промяната на климата, тези географски ширини ще се изместят", казва Ван Леувен.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове