Байдън обещава да се противопостави на "руската агресия" в Украйна

Президентът на САЩ се стреми да успокои украинския лидер заради опасенията за близост между Кремъл и Белия дом

Срещата между Байдън и Зеленски беше отложена с един ден, защото първоначалната дата 31 август съвпадна с крайния срок за изтегляне на американските войски от Афганистан
Срещата между Байдън и Зеленски беше отложена с един ден, защото първоначалната дата 31 август съвпадна с крайния срок за изтегляне на американските войски от Афганистан    ©  Reuters
Срещата между Байдън и Зеленски беше отложена с един ден, защото първоначалната дата 31 август съвпадна с крайния срок за изтегляне на американските войски от Афганистан
Срещата между Байдън и Зеленски беше отложена с един ден, защото първоначалната дата 31 август съвпадна с крайния срок за изтегляне на американските войски от Афганистан    ©  Reuters

Джо Байдън се опита да увери Украйна в "желязната" ангажираност на Вашингтон към нейния суверенитет на среща в Белия дом с президента на страната Володимир Зеленски. Преговорите в сряда дойдоха на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Киев относно подхода на САЩ към Русия, като украинските представители се опасяват, че Белият дом е станал твърде добронамерен към Кремъл, съобщава Financial Times.

Решението на Байдън да проведе среща на върха с Владимир Путин през юни предизвика критики, че администрацията омаловажава нахлуването на Русия в източния регион на Донбас в Украйна през 2014 г. През юли Байдън сключи споразумение с германския канцлер Ангела Меркел за прекратяване на санкциите срещу газопровода "Северен поток 2", който заобикаля Украйна, за да доставя руски газ в Европа. Това повдигна още опасения в Киев.

Байдън и неговите съветници по националната сигурност се опитаха да използват посещението на Зеленски в Белия дом, за да намалят украинските притеснения за позицията на САЩ. Преди официалната среща Байдън каза, че иска "цяла Европа, свободна и спокойна", че Вашингтон се противопоставя на "руската агресия" и че се надява да посети отново Украйна.

Зеленски от своя страна заяви, че САЩ са "стратегически партньор и поддръжник на нашия суверенитет и нашата териториална цялост". Той добави, че разговорите с Байдън ще обхванат конфликта в района на Донбас и "украинския Крим, окупиран от Руската федерация, както и сигурността в Черно море и сигурността в района на Азовско море".

Украйна в ерата на Тръмп

Политиката на САЩ по отношение на Украйна беше засенчена през последните години от опита на бившия президент Доналд Тръмп да притисне Киев да разследва сина на Байдън - Хънтър, който беше в борда на украинска енергийна компания, докато баща му беше вицепрезидент.

Тръмп беше обвинен в измяна, защото според доказателствата неправомерно е упражнявал дипломатически натиск върху Зеленски в опит да накара чуждестранно правителство да подпомогне усилията му за преизбиране. Въпреки че Байдън има дългогодишен опит в Сената като силен поддръжник на автономията на Украйна, администрацията на Обама се противопостави на многократните искания на Киев за противотанкови оръжия Javelin в борбата на Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти. Тръмп одобри тези продажби.

Все още сме приятели

Въпреки нежеланието от ерата на Обама и срещата на Байдън с Путин, Белият дом настоява, че отношенията на САЩ с Украйна не са били пренебрегнати.

"Президентът Зеленски и Украйна получиха толкова, ако не и повече, внимание от тази администрация, отколкото която и да е друга европейска държава", казва американски представител пред Financial Times. "По отношение на посещенията в Овалния кабинет - канцлерът Меркел ни посети преди няколко седмици", добавя служителят. "Президентът Зеленски е вторият европейски лидер, който ще има среща в Овалния кабинет."

Зеленски активно търси възможност за контакти в Белия дом от избирането му като президент преди две години. Посещението обаче идва в неудобен момент, тъй като американските съюзници се съмняват, че решението на Байдън да се изтегли от Афганистан е сигнал, че неговата администрация ще предприеме по-малко интервенционен подход в подкрепа на своите партньори в чужбина.

Байдън обаче обяви пакет за помощ за сигурност в размер на 60 млн. долара за Украйна и Пентагонът подписа "стратегически модел за отбрана", свързан със сътрудничеството за сигурността в Черно море, киберсигурността и обмена на разузнавателна информация. Срещата между Байдън и Зеленски беше отложена с един ден. Първоначалната дата 31 август съвпадна с крайния срок за изтегляне на американските войски от Афганистан.