Опитите на Китай да стабилизира имотния си пазар причиняват сътресения

Може ли това да бъде постигнато без големи щети за икономиката

6 октомври 1979 г. беше красива събота във Вашингтон. Не приличаше на онези дни, които предвещават сериозна промяна в икономическата политика. Но на тази дата Пол Волкър, тогавашният председател на Федералния резерв на САЩ, обяви радикален план за справяне с продължителната инфлация. Преди битката да бъде спечелена, лихвените проценти в Америка достигаха 20%, а безработицата надхвърляше 10%. Търговците на автомобили му изпращаха в ковчези ключовете на автомобилите, които не успяваха да продадат.

Китай сега е изправен пред свой собствен "момент на Волкър", твърди Тинг Лу от японската банка Nomura. Целта на правителството не е да ограничи инфлационната спирала (потребителските цени на Китай се повишават умерено), а да прекъсне порочен кръг от спекулации с имоти и кредитна експанзия. Регулаторите затрудняват строителните предприемачи да набират средства и домакинствата да купуват жилища. Новите правила вече изтласкаха до ръба няколко фирми за недвижими имоти, включително най-големия строител на жилища в страната, Evergrande, и допринесоха за спад на продажбите в сектора. Но готови ли са китайските управници да преживеят същия икономическия дискомфорт, който Волкър причини, за да постигнат целите си? Светът може би е на път да разбере.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.