Ново проучване: Звездата на Германия в ЕС залязва

Анкета на ЕСВП сред гражданите на 12 страни от ЕС показва одобрение за лидерството на Ангела Меркел в икономиката и скептицизъм по отношение геополитиката

Според нов доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), основан на резултатите от социологическо проучване в 12 държави - членки на ЕС, европейците гледат на Ангела Меркел като на сплотяваща личност и очакват Германия да продължи да бъде лидерът в съюза. От друга страна, самите германци са скептични за ролята си в ЕС. Автори на доклада, озаглавен "Отвъд меркелизма: какво очакват европейците от Германия след изборите", са Пьотр Бурас, ръководител на варшавския офис на ЕСВП, и Яна Пулиерин, ръководител на берлинския офис. Според тях политиците в Берлин ще трябва да променят отношенията си с ЕС, ако искат да запазят добрата репутация на страната и доверието в нея, натрупано през последните две десетилетия. Двамата смятат, че новото германско правителство ще трябва да се справи с двете най-големи заплахи за ЕС през следващите години: нарушенията, свързани с върховенството на закона, и геополитическата маргинализация на съюза.

Проучването на ЕСВП установява, че дори след 15-годишното ѝ управление начело на Германия Ангела Меркел все още се радва на подкрепата на европейците. При хипотетична ситуация за избор на президент на ЕС 41% от тях биха предпочели да видят в тази роля Меркел, докато само 14% биха избрали френския президент Еманюел Макрон.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове