Ново проучване: Звездата на Германия в ЕС залязва

Анкета на ЕСВП сред гражданите на 12 страни от ЕС показва одобрение за лидерството на Ангела Меркел в икономиката и скептицизъм по отношение геополитиката

Според нов доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), основан на резултатите от социологическо проучване в 12 държави - членки на ЕС, европейците гледат на Ангела Меркел като на сплотяваща личност и очакват Германия да продължи да бъде лидерът в съюза. От друга страна, самите германци са скептични за ролята си в ЕС. Автори на доклада, озаглавен "Отвъд меркелизма: какво очакват европейците от Германия след изборите", са Пьотр Бурас, ръководител на варшавския офис на ЕСВП, и Яна Пулиерин, ръководител на берлинския офис. Според тях политиците в Берлин ще трябва да променят отношенията си с ЕС, ако искат да запазят добрата репутация на страната и доверието в нея, натрупано през последните две десетилетия. Двамата смятат, че новото германско правителство ще трябва да се справи с двете най-големи заплахи за ЕС през следващите години: нарушенията, свързани с върховенството на закона, и геополитическата маргинализация на съюза.

Проучването на ЕСВП установява, че дори след 15-годишното ѝ управление начело на Германия Ангела Меркел все още се радва на подкрепата на европейците. При хипотетична ситуация за избор на президент на ЕС 41% от тях биха предпочели да видят в тази роля Меркел, докато само 14% биха избрали френския президент Еманюел Макрон.

Европейците се доверяват на Германия за защитата на интересите им по редица въпроси, включително икономическата и финансовата политика (36%), въпреки критиките към строгата финансовата програма на Меркел по време на дълговата криза в еврозоната и schwarze null ("черната нула" - правилото за балансиран бюджет без трупане на нов дълг). Сред българите се откроява силна подкрепа за германско лидерство в икономическата сфера, въпреки че страната не е част от еврозоната.

Над една трета от европейците биха одобрили Берлин да поеме водеща роля и в защитата на демокрацията и правата на човека. На това мнение са дори и респондентите в Унгария (49%) и Полша (23%).

В същото време се откроява разминаване между начина, по който европейците виждат Германия, и начина, по който Германия вижда себе си. Само когато става въпрос за защита на демокрацията и правата на човека, повече от една трета от германските респонденти смятат, че Берлин може успешно да защити интересите на ЕС. Една пета от запитаните в Германия (20%) заявяват, че страната им е неспособна да ръководи политиката на ЕС по който и да е въпрос.

Доверието в способността на Берлин да е потенциален лидер в геополитиката обаче е значително ниско в цяла Европа. Само 20 на сто смятат, че Германия може да ръководи ЕС в отношенията му с Русия, а още по-малко (17%) - че може да защитава интересите на ЕС спрямо Китай. Само една четвърт (25%) биха се доверили на Германия да управлява отношенията на Брюксел с Вашингтон.

България се откроява с най-малко доверие в германското лидерство в отношенията на ЕС с Китай (7%) и със САЩ (11%).

Тези данни показват, че Ангела Меркел е успяла да затвърди позицията на Германия като голяма европейска сила, но фундаменталните принципи на нейното управление - неутралитет и търсене на консенсус в политиката, няма да са достатъчни, за да се запази единството в ЕС през следващите години.

Основни заключения от проучването на ЕСВП:

 • Европейците все още имат вяра в Ангела Меркел и визията ѝ за Европа. При хипотетично запитване за кого биха гласували за този пост при избор между Ангела Меркел и Еманюел Макрон множеството граждани в повечето страни биха подкрепили Меркел. В България най-голям брой от респондентите (56%) казват, че не биха гласували на такива избори или че не знаят как.
 • Въпреки спазването на строга икономическа програма по време на дълговата криза в еврозоната в ЕС съществува значителна подкрепа за германското лидерство в икономиката. Тя е най-силно изразена в Унгария (50%), въпреки че страната не е член на еврозоната, както и в Испания и Нидерландия, а най-ниската подкрепа по този въпрос е в Италия. Българите също подкрепят силно (44%) Германия като лидер по икономическите и финансовите въпроси.
 • По отношение на геополитиката обаче доверието в Берлин е ограничено. По този въпрос най-скептично гледат запитаните във Франция, Полша, Италия и България.
 • Самите германци са най-песимистично настроени към бъдещето на страната си (наравно с австрийците). Само 24% от тях вярват, че Германия се намира в "златната си ера" сега или че тя им предстои. Донякъде това виждане споделят и другите европейци - над една трета са съгласни, че звездата на Германия залязва. 34% - че е "златният" период е отминал, а само 10% - че предстои. България е втората най-оптимистично настроена страна след Унгария - 18% от българите са на мнението, че "златната ера" на Германия предстои.
 • Малцина се боят от пробуждане на национализма в Германия. Едва 19% от германците виждат такъв риск при 27% в другите анкетирани страни.

Авторите на доклада твърдят, че новото ръководство на Германия ще трябва да преосмисли външната си политика - да премине отвъд меркелизма, за да оправдае очакванията на гражданите и да защити европейския ред. Те посочват "геополитическото маргинализиране" на Европейския съюз като заплаха пред меркелизма.

Пулиерин и Бурас призовават Берлин да заеме принципна позиция по европейските ценности и да развие стратегия как да ги защитава на глобалната сцена. Това според тях ще бъде "най-добрият начин наследството на Меркел да надживее меркелизма".

"За наследника на Меркел може да се окаже изкушаващ подходът, който стана определящ за много от политиките на ЕС в ерата на Меркел - подход, според който преди всичко стои кохезията в ЕС. Но на прага на международни кризи и вътрешни притеснения относно ролята на Германия в ЕС стратегията "още от същото" навярно няма да бъде успешна. За да задържи статута си на двигател на политиките в ЕС, Германия ще трябва да се изправи пред важните за германските граждани проблеми и да предостави на европейските си партньори ясни идеи как ЕС може да е конкурентен в един разединен свят. Германските лидери не могат да си позволят да останат неутрални или да запазят статуквото", посочва Яна Пулиерин.

"Ангела Меркел се превърна във въплъщение на една силна и стабилна Германия, която поддържаше стабилността в Европа повече от десетилетие, изпълнено с различни кризи. Но докато европейците възлагат надеждите си за лидерството на Берлин в ЕС, германците не са сигурни относно завещаната им роля. Меркелизмът вече не може да бъде поддържан и следващият канцлер на Германия ще трябва да намери нов път напред. През последните 15 години Меркел умело поддържаше статуквото на континента, но предизвикателствата, пред които Европа е изправена днес (пандемията, климатичните промени и геополитическата надпревара), изискват радикални решения. Европейският съюз се нуждае от една визионерска Германия, която да отстоява ценностите на съюза и да защитава мястото му в света", заключава Пьотр Бурас.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Вече го писах веднъж: абсолютно некоректно е Капитал, без да уточнява, че това е българско НПО, да продължава да пробутва тезите на нещото с гръмкото и заблуждаващо название Европейски съвет за външна политика.

  Въпросното НПО е регистрарано в София на бул. Патриарх Евтимий 21а. Същностното е, че на същия адрес е регистриран и Центърът за либерални стратегии на лейтенанта на Дж.Сорос - Иван Кръстев.

  Та, естествено е, че сороидите чрез измисленото "изследване" целят да занулят жестокото опъване на Меркел на американския диктат в последните й два мандата - на Тръмп за митническата и изолационистичната му политики по отношение на ЕС и Германия в частност, и на Бай дън по отношение на Северен поток-2 и диктата по отношение външната политика на ЕС.

  Меркел, като изразител на вижданията на едрия германски промишлен капитал, победи и двамата.

  Това страшно дразни неолибералните радиоточки ( и Капитал вкл), които всячески целят да внушат безрезултатността на старанията на Меркел.

  Всъщност тя направи исторически пробив и успя:
  а) свали митата за износ на германски автомобили и индустриални стоки в САЩ;
  б) отстоя германския национален интерес за СП-2.

  Каквото и да говорят от Патриарха.

  А, ето и линк към страницата на НПО-то, некоректно пунтиращо названието на Европейския съвет и правещо елементарното внушение, че е структура на ЕС. Не е.

  Всъщност са две дами на средна възраст - Весела Чернева и Мария Симеонова, които (чрез Капитал) мачкат станьол и шумят като за световно.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
 • 3
  penetrating avatar :-P
  penetrating

  До коментар [#1 и #2] от
  "D-r D 10:12, 15 сеп 21, неутрално":

  Почти познахте :)
  На един клик разстояние от Вашия линк е оборващото твърдение за централата: https://ecfr.eu/about/
  На Ваше място бих решил, че е немско дружество (което също не е вярно) и да "разкрия" конфликта на интереси.

 • 4
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Опази Боже Германия да ръководи нещо друго освен икономическата политика! Ще обагри всички стадиони с гей флага на Петльовден, а отказите ще причисли към яростната хомофобия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход