Байдън - Си: Има предложение за среща, няма предложение за среща

Остава неясно дали телефонният разговор между президентите на САЩ и Китай ще бъде последван от комуникация лице в лице

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Американският президент Джо Байдън е предложил среща на китайския президент Си Цзинпин по време на телефонния им разговор миналата седмица, но не се е стигнало до договорка. Това написа Financial Times, цитирайки свои източници, след което последва опровержение от Белия дом.

Според британското издание Байдън е направил предложението за среща в опит за прекратяване на блокажа в отношенията между Вашингтон и Пекин. Но Си не го приел и вместо това е настоял САЩ да смекчат тона към Китай.

Американският президент побърза да опровергае тази публикация. На журналистически въпрос дали е разочарован, че китайският му колега не иска да се срещне с него, той отговори: "Това не е истина". Неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан коментира, че става въпрос за "неточно представяне на телефонния разговор".

Източник на Reuters обаче потвърждава достоверността на публикацията: "Очевидно Си e сметнал, че тонът и атмосферата на отношенията първо трябва да се подобрят".

Инициативата на Байдън

Телефонният разговор бе по инициатива на Байдън и се състоя седем месеца след първата такава комуникация на двамата лидери. На него се гледаше като на начин да се провери дали китайският президент е готов за рестарт на отношенията, след като предишни срещи между висши представители на Вашингтон и Пекин не дадоха задоволителен резултат. Financial Times се позовава на свои източници, според които Си е използвал по-умерен тон от този на дипломатите си, но е настоявал САЩ да смекчат риториката си.

Байдън предприе твърда линия спрямо Китай след встъпването си в длъжност, търсейки отговорност от управлението на азиатската страна по теми като репресиите срещу уйгурите в Синдзян и смазването на продемократичното движение в Хонконг. От седмици американските медии пишат, че евентуална среща между двамата президенти би могла да се проведе по време на форума на Г-20 в Италия през октомври. Според китайските медии обаче Си може и да не присъства на събитието.

Различни интерпретации

Различните източници на Financial Times дават различни интерпретации за отказа за среща на китайския президент. Една от тях е, че Байдън е споменал срещата като една от няколко възможности за продължаване на комуникацията и че не очаква незабавен отговор. Според друга Си не иска да се ангажира с нещо конкретно точно в този момент. Трета набляга на фактора "пандемия", заради което било възможно двете страни да се разберат за провеждането на видео разговор около срещата на Г-20.

По време на телефонния разговор миналата седмица стана ясно, че Байдън и Си са обсъждали необходимостта да се гарантира, че конкуренцията между двете държави няма да прерасне в конфликт. Впоследствие Белият дом заяви, че ще остави отворени всички канали за комуникация, но не обяви планове за конкретни ангажименти.