На избори без избор

Вотът за парламент в Русия е с предизвестен край и е определян като най-малко свободния в 21-годишното управление на Владимир Путин

Тези избори ще бъдат запомнени с безпрецедентните дори по руските стандарти репресии срещу опозицията
Тези избори ще бъдат запомнени с безпрецедентните дори по руските стандарти репресии срещу опозицията    ©  Reuters
Тези избори ще бъдат запомнени с безпрецедентните дори по руските стандарти репресии срещу опозицията
Тези избори ще бъдат запомнени с безпрецедентните дори по руските стандарти репресии срещу опозицията    ©  Reuters

Когато Борис Вишневски се яви на изборите в Санкт Петербург в неделя, най-сериозните му противници вероятно ще се окажат двама кандидати на име Борис Вишневски. Двамата имитатори не само са сменили имената си, за да съвпадат с неговото, но дори го наподобяват на външен вид - посивяващи бради и оплешивяващи темета.

Борис Вишневски, член на опозиционната либерална партия "Яблоко", е станал жертва на класическа тактика за номиниране на "двойник", за да се разделят гласовете и да се намалят шансовете му за победа. Неговият случай е само един от примерите за безпрецедентните дори по руските стандарти репресии срещу опозицията преди изборите за парламент и за местна власт в част от регионите на 19 септември, които според критици се очертават като най-малко свободните в страната от десетилетия. И няма съмнение, че изходът им е предизвестен - победа за президента Владимир Путин и управляващата партия "Единна Русия". Ако има някаква интрига, тя е дали пропрезидентската партия ще успее да спечели близо три четвърти от 450-те места в Държавната дума, както преди пет години, или малко по-малко.

Когато нямаш противници

Независимо че до вота остават едва няколко дни, признаци за предизборна кампания в Москва почти липсват. Вялите дебати по телевизията вървят в неудобно време, а край агитационните пунктове по столичните улици обикалят скучаещи доброволци. Една от тях предлага на минувачите листовка с надпис "Тимофей Баженов". Вече позабравен тв журналист, той е кандидат за депутат, но на пръв поглед не става ясно от коя партия. Надписът "Единна Русия" е труден за намиране, тъй като е изписан със ситен шрифт в ъгъла на листовката. Управляващата партия е толкова непопулярна, че дори кандидатите на властта не желаят да се асоциират с нея. На агитационните си материали самият Баженов се самоопределя като "лидер на обществено движение".

Дори според лоялните на Кремъл социологически агенции ФОМ и ВЦИОМ популярността на "Единна Русия" е едва 30% (най-ниската от 2006 г. насам), а втората най-голяма партия в страната, Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) е с рейтинг от 13%. Самият Путин не е член на "Единна Русия", като така по-високият му личен рейтинг е отделен от все по-отровния бранд на партията. От кампанията на "Единна Русия" беше отстранен и нейният председател, бивш президент и зам.-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, който не се радва на популярност сред избирателите. Вместо него листата на партията бе оглавена от външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу, което изглежда като измама спрямо избирателите, тъй като е малко вероятно двамата да се разделят с министерските постове, за да заработят като депутати.

На конгреса на "Единна Русия" Путин обяви допълнителни плащания от по 10 000 рубли (139 долара) за пенсионерите и 15 000 рубли за работещите в спецслужбите. Мярката, която ще струва на бюджета близо 7 млрд. долара, бе определена от опозицията като "предизборен подкуп".

"Изгорена земя"

Що се отнася до опозицията, там ситуацията сполучливо бе описана от либералното издание "Новая газета" като "опожарена земя" (военна тактика, при която на противника се оставя само земя, лишена от продоволствия, техника, работна ръка и др. - бел. ред.) Неудобните кандидати или биват отстранявани от изборите под най-различни предлози - примерно че са "екстремисти" или "чуждестранни агенти", или срещу тях се прилагат мръсни трикове като този с "двойниците" на Вишневски.

Така до участие в изборите не бе допуснат Лев Шлосберг, член на "Яблоко" и популярен политик от град Псков, разположен близо до границата с Естония. Известният със своите изказвания против войната в Украйна Шлосберг беше обвинен в "екстремистка дейност" заради подкрепа на намиращия се в затвора опозиционен лидер Алексей Навални. Обвинението изглежда още по-абсурдно, като се има предвид, че Шлосберг е опонент на Навални и го е критикувал нееднократно.

"Кремъл се страхува от загуба и от влизане в Думата на истинска опозиция. Жизненият стандарт пада, Путин и "Единна Русия" вдигнаха данъците и пенсионната възраст, прекомерната смъртност в резултат на пандемията вече достига 650 000 души Затова рейтингът на президента и на управляващата партия силно се понижава и властта се опитва да се съхрани с измама и със сила", казва пред "Капитал" членът на федералния политически съвет на "Яблоко" Александър Гнездилов.

За разлика от други формации най-старата демократическа партия "Яблоко" беше допусната до изборите. При това нейният основател, икономистът Григорий Явлински, направи нещо като ритуално публично покаяние, призовавайки поддръжниците на Навални да не гласуват за неговата партия. Критиците видяха в това знак за съглашателство с Кремъл и удар срещу измисленото от Навални "умно гласуване". Тази тактика да се подкрепи кандидата на която и да било партия, който се изправя срещу "Единна Русия", проработи нелошо на местните избори и позволи влизането на много опозиционни депутати в местните парламенти.

Но сега "умното гласуване", както и организацията на Навални бяха обявени за "екстемистки". С решение на руски съд на платформите Google и "Яндекс" бе забранено да изкарват резултати при търсене на словосъчетанието "умно гласуване", а патентното бюро регистрира бранда "Умно гласуване" в полза на компания, производител на вълна от овце.

Необичайното е, че дори комунистическата партия е под прицел от Кремъл. От изборите за Дума бяха отстранени няколко нейни кандидати, включително Павел Грудинин - ярка фигура, бизнесмен и бивш кандидат за президент, завършил втори след Путин на изборите през 2018 г. Обвинението срещу него е, че има задгранични банкови авоари. През ерата "Путин" КПРФ играе ролята на "удобна опозиция", която допринася за илюзията за политически плурализъм, но винаги при нужда заема линията на Кремъл. Сега обаче по всичко личи, че Путин и обкръжението му се отнасят с подозрение дори към комунистите.

"Не помня подобна мръсна кампания. Нашият кандидат беше пръскан в лицето с газов спрей, два пъти се опитваха да влязат с взлом в жилището му, вече съм спряла да броя колко пъти ни вгорчаваха живота със случки като нападения на предизборния щаб и унищожаване на агитационни материали" разказва пред "Капитал" политическият консултант Дария Мазаева, която работи за кампанията на кандидата на КПРФ Виталий Петров.

Когато резултатът е ясен

В полза на властта играе и тридневното гласуване - онлайн и на живо на 17, 18 и 19 септември - заради противоепидемичните мерки. Подобна ситуация дава немалко възможности за фалшификации. "Но какво искате, когато гласуването се провежда в три дни, резултатът е ясен", казва пред "Капитал" пожелал анонимност член на една от столичните избирателни комисии.

Политологът Константин Калачев определя изборите като "предсказуеми и лишени от интрига". "Някой би казал, че интересът към политиката е спаднал заради търсенето на стабилност. Такова, разбира се, има, но има и търсене на промяна. Просто изборите се възприемат като инструмент за консервация, а не за промени. И преобладават нагласите в стил "всичко е решено предварително" и "какво може да промени един глас", обобщава Калачев пред "Капитал".

Всъщност най-интересният въпрос е защо Кремъл е толкова притеснен и прибягва до такова засилване на репресиите. Путинизмът не изглежда застрашен нито от Навални, нито от преобладаващите настроения в обществото. Въпреки нарастващото недоволство - видимо в изследване на независимия център "Левада", според което над половината руснаци смятат, че страната върви в погрешна посока - няма подкрепа за резки промени. И най-големият проблем за Кремъл в тези избори с иначе предрешен изход може да се окаже вероятната ниска избирателна активност, която само ще подчертае апатията.

* Александър Братерский е руски журналист, който пише за "Финам" и за "Капитал"

Още от Капитал