В Германия се задава трипартийна коалиция

Но сформирането на ново правителство може да отнеме дълго време

Германия гласува вчера на парламентарни избори, но продължава да не знае нито кой ще е наследникът на канцлера Ангела Меркел, нито какво ще бъде следващото правителство. И тези въпроси най-вероятно ще останат без отговор още дълго време.

Според неокончателните резултати Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели 25.7% от гласовете и това й дава минимална преднина пред Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и техния баварски партньор Християнсоциалния съюз (ХСС), които получават 24.1%. Този фотофиниш оставя кандидатите за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц и на консерваторите Армин Лашет вкопчени в мъртва хватка в битката за поста на Меркел. И единственото сигурно е, че предстоят продължителни и сложни преговори за съставяне на правителство, което по всяка вероятност ще включва три партии.

Рискът е, че Берлин ще бъде обхванат от полупарализа, както след последните избори за Бундестаг през 2017 г., когато бяха нужни шест месеца, за да успее Меркел да сформира своето четвърто и последно правителство.

Победа на косъм за ГСДП, крах за ХДС

В много отношения социалдемократите са ясен победител в изборите. Те не само печелят най-много гласове според неокончателните резултати, но и подобряват значително представянето си, след като удариха дъното през 2017 г., когато получиха гласа на едва един от петима германски избиратели. За партия, която месеци наред беше закована на 15% подкрепа в предизборните проучвания и изоставаше не само след ХДС/ХСС, но и след Зелените, това е забележително завръщане.

Точно на другия полюс е ситуацията при консерваторите. Начело с непопулярния и склонен към гафове Армин Лашет, ХДС/ХСС регистрират най-лошия си изборен резултат в историята и срив от 9% спрямо 2017 г. Въпреки това Лашет настоява, че има мандат да сформира правителство. "[В Германия] невинаги партиите, които излязат на първо място, издигат канцлера", заяви той в изборната нощ.

Танц за трима

Всъщност резултатите означават, че нито ГСДП, нито ХДС/ХСС ще посочат кой ще бъде следващият германски канцлер. Ако от вариантите за сформиране на правителство се изключи повторение на сегашната "голяма коалиция" между социалдемократите и консерваторите, определящата дума за това кой ще управлява Германия ще имат Зелените, спечелили 14.8% от гласовете, и Партията на свободните демократи (ПСД) с 12.8%.

Двете най-вероятни коалиции, които ще разполагат с мнозинство в Бундестага, са т.нар. "Ямайка" (ХДС/ХСС, Зелените и либералите) и "Светофар" (ГСДП, Зелените и либералите). Така за първи път двете по-малки партии държат всички козове. "Сега всички погледи са насочени към Зелените и ПСД - те са тези, които ще решат всичко. Двете партии сега са в позиция да си изберат какво мнозинство предпочитат - дали с ГСДП или с ХДС/ХСС", казва Карл-Рудолф Корте, политолог от Университета в Дуисбург-Есен, пред Financial Times.

Съставянето на коалиция от три партии ще бъде труден танц. Лидерът на ПСД Кристиан Линднер, който е против вдигането на данъци и всякакви промени в правилата за балансиран бюджет (т.нар. "черна нула"), не крие, че гледа на ХДС/ХСС като на естествен партньор. От друга страна, ГСДП и Зелените, които се припокриват в обещанията си за вдигане на данъците и милиони евро разходи за нови инвестиции, също се припознават като идеална комбинация.

Предвид големите компромиси, които ще трябва да се направят за вероятната бъдеща трипартийна коалиция, съставянето й до края на годината изглежда под въпрос. И вече има спекулации, че така дълго очакваният край на ерата "Меркел" може да се отложи до 2022 г.