Бизнесът в Германия е оптимистично настроен за трипартийна коалиция

Мениджърите се надяват вероятните малки коалиционни партньори да допринесат за по-модерна и зелена икономика

Лидерите на големите германски компании гледат оптимистично на евентуална трипартийна коалиция. Те се надяват, че зелените и свободните демократи, които се очаква да бъдат ключов фактор за съставяне на новото управление, ще успеят да загърбят различията си по отношение на дълга и данъците и да станат част от правителство с една от двете големи партии. Това е преобладаващото мнение сред дузина мениджъри на големи компании, интервюирани от Financial Times. Те също така са удовлетворени, че крайните формации както вляво, така и вдясно, не са увеличили подкрепата си.

Райнхолд фон Ебен-Ворле, мениджър на 170-годишна фирма - доставчик на суровини, и президент на Die Familienunternehmer - асоциация, представляваща семейния бизнес, вярва, че Германия днес има шанс да смени скоростта, след като двете й основни партии в продължение на осем години бяха заключени в "голямата коалиция" на канцлера Ангела Меркел. Предходното управление според него не е успяло да се справи с най-големите предизвикателства пред страната.

Карстен Кнобел, изпълнителен директор на Henkel, производителят на перилните препарати Persil и лепилото Loctite, споделя радостта си, че гласоподавателите са укрепили политическия център и са отслабили партиите във всеки край на политическия спектър.

Краят на голямата коалиция между дясноцентристките християндемократи на Меркел и техния партньор, Баварския Християнсоциален съюз, с център-левите социалдемократи, донесе облекчение за някои. Мениджърите обаче се тревожат, че не особено категоричният резултат от изборите може да доведе до хаотична и нееднородна коалиция, най-вероятно ръководена от Олаф Шолц от ГСДП. Тя може да не успее да се справи с проблемите, останали след Меркел след години на застой на публичните инвестиции, по-специално предизвикателствата с изменението на климата и цифровизацията.

В търсене на баланс

"Бъдещият икономически модел на Германия е заложен на карта", сподели изпълнителният директор на Allianz Оливър Бете, призовавайки за "истинска трансформация", която да съчетава дигиталните иновации и декарбонизацията.

Неотдавнашната история на Германия с опитите за съставяне на трипартийни коалиции обаче не е обнадеждаваща. През 2017 г. много бизнес лидери критикуваха шефа на FDP Кристиан Линднер, че напусна коалиционните преговори с ХДС/ХСС и Зелените.

Днес изпълнителните директори са по-уверени, че бизнес ориентираните свободни либерали ще бъдат по-конструктивни и ще имат ролята да ограничават стремежите на по-левите елементи сред зелените и социалдемократите по отношение на данъците и държавната намеса, като същевременно подкрепят усилията за борба с климатичните промени. "Очаквам Зелените да насочат правителството в правилната посока, докато либералите ще запазят фокуса си върху свободния пазар", заяви Хенрик Фолман, мениджър на едноименната химическа компания.

По-зелена икономика и дигитализация

В индустриалния център на Германия също има силна подкрепа за по-бързо преминаване към по-зелена и модерна икономика. Херберт Диес, изпълнителен директор на Volkswagen, който инвестира 35 млрд. евро за разработване на електрически превозни средства, тази седмица призова Германия да повиши цената на въглеродните емисии от 25 евро на тон до 65 евро на тон до 2024 г. Подобно повишение е по-високо дори от ангажимент на Зелените за цена на въглеродните емисии от 60 евро до 2023 г. Диес също призова за прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива и постепенното премахване на въглищата.

Друго очакване на германския бизнес към новата власт е да има повече инвестиции в цифрова инфраструктура. Високоскоростният широколентов достъп на страната е нестабилен, а голяма част от публичния сектор все още комуникира по факс. В сряда Търговско-промишлената камара на Германия заяви, че 61% от 3500 анкетирани компании определят дигитализацията като приоритет.

Дали подобна трипартийна коалиция, на която германският бизнес се надява, наистина ще се случи и дали тя е способна да извърши всички тези промени, остава отворен въпрос. Такова управление би било новост за страната.

Стефан Волф, главен изпълнителен директор на производителя на автомобилни части ElringKlinger, коментира, че би предпочел управление да може да се състави от само две партии. Той подчерта риска от политическа нестабилност, характерен за други страни с коалиции с много и разнородни партньори.

Към днешна дата политическата система на Германия е "много ефективна в осигуряването на стабилност, но не е толкова добра в предприемането на решителни действия", предупреди Клеменс Фуест, ръководител на институт Ifo в Мюнхен, който провежда ежемесечно проучване за бизнес климата в страната.