Въглищата отново станаха търсени заради скъпия природен газ

Цените на въглеродните емисии стигнаха нови рекорди

Високите цени на природния газ карат производителите на енергия отново да се обърнат към въглищата, за да изпълнят целите си. Това от своя страна води до покачване на цените на въглеродните емисии в ЕС и Великобритания, защото замърсяването от въглищата е значително по-голямо от това от газа. Референтната цена на един тон въглерод на системата за търговия с емисии (ETS) достигна 65 евро в понеделник, което се случва за първи път, а в Обединеното кралство - 76 паунда. "Смятаме, че цените се движат нагоре главно заради увеличеното търсене на комунални услуги, в резултат на увеличеното производство на изкопаеми горива", казва пред Financial Times Том Лорд, ръководител на търговията в консултантската компания Redshaw Advisors. През септември във Великобритания 5% от произведената енергия е от използването на въглища, което е най-високият процент от март насам.

Според Себастиан Рилинг, анализатор на енергийните и въглеродни пазари в ЕС за компанията ICIS, търговците вече са се примирили, че въглищата ще бъдат по-търсени през следващите няколко месеца, а евентуално и след началото на 2022 г. На британския пазар обаче има и още един проблем, който може да окаже влияние върху бъдещите цени на енергията - липсата на кредити за въглеродни емисии. Британският пазар заработи през май, като до септември цените му бяха много близки до европейските. Липсата на кредити, с които да се търгува, вдигна цените над тези в ЕС. Търговете отвъд Ламанша се провеждат веднъж на две седмици, което също е значително по-рядко от тези в Европа. Индустриалните компании, търгуващи на борсата, също са малко, което оказва допълнително напрежение върху цените.

Въглищата спасяват производителите

Цените на въглищата се очаква да вървят заедно с тази на природния газ. При понижаване на котировката на изкопаемото гориво то е логично да видим и намаляване на цените на тон въглерод, но според Рилинг шансовете това да се случи са малки, още повече че идват зимните месеци, които традиционно са свързани с по-голямо потребление на горива. Това би означавало, че въглищата отново ще имат ключова роля в енергийната независимост на блока, а и на Обединеното кралство. Рилинг не очаква ръстът на цените на квотите в ЕС да продължи заради и също така очаква високите цени на природния газ да се запазят в близко бъдеще.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове