Най-големите минни компании в света обещават нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

С целта се ангажираха ръководителите на 28-те топ фирми в индустрията

Най-големите световни минни компании поеха ангажимент да сведат до нула нетните си преки и косвени въглеродни емисии най-късно до 2050 г., съобщи Международният съвет за минното дело и металите (ICMM). Новината идва малко повече от месец преди срещата за климата на ООН в Глазгоу, която има за цел да постигне по-амбициозни действия в областта на климата от близо 200 страни, подписали Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

Много от компаниите, включително Anglo American, Rio Tinto и BHP под натиска на екологични активисти и акционери вече индивидуално са се ангажирали да постигнат нулева нетната стойност на преките и непреките емисии до 2050 г. Колективният ангажимент обаче представлява съвместна амбиция на компании, които съставляват една трета от световната минна индустрия, каза ICMM. Неговите 28 членове обхващат 650 добивни обекта в над 50 държави. Колективният ангажимент на членовете на организацията е ключов момент в историята, коментира изпълнителният директор Рохитеш Дхаван в отворено писмо, подписано от 28-те ръководители на най-големите световни минни компании.

Повече възобновяема енергия

Преките и косвените емисии ще бъдат намалени чрез ускоряване на използването на възобновяема енергия, както и чрез намаляване или премахване на употребата на дизелови камиони, каза Дхаван пред Reuters. Компаниите всяка година ще докладват напредъка си по целите, разкри още ICMM.

Третият тип цели за емисиите - тези от клиенти, преработващи желязна руда до стомана, трябва да бъдат определени "ако не до края на 2023 г., възможно най-скоро". Технологията за производство на стомана без въглерод все още не е утвърдена. Glencore, най-големият доставчик по вода на топлинни въглища, се е ангажирал да постигне третата цел главно като лишава въглищните си мини от нов капитал.

Членовете на ICMM, сред които са още Barrick Gold и Alcoa, заедно са намалили емисиите си с 6% между 2016 и 2018 г., отчете Дхаван.