Китай увеличава добива и вноса на въглища, за да се справи с енергийната криза

Целта е производството на електроенергия да се нормализира

Енергийната криза в Китай принуди местните власти да поискат от минните компании да увеличат добива на въглища, за да може страната да се справи с тежката енергийна ситуация. По данни на китайския държавен финансов вестник Security Times представители на правителството са поискали това от 72 компании в провинцията Вътрешна Монголия. Заводи на технологични компании бяха принудени или да спрат, или да ограничат работата си, а домове в Североизточен Китай останаха без ток.

Решението на правителството е в разрез с поетите екологични ангажименти, но страната е твърде зависима от най-замърсяващата суровина, за да спре или намали използването й толкова бързо. "Това изглежда неудобно, тъй като Китай се подготвя за международната конференция за климата COP26 и решението идва само седмици след като президентът Си Цзинпин обяви, че Китай вече няма да строи въглищни централи в чужбина. Но краткосрочната реалност е, че Китай и много други държави нямат друг избор освен за момента да увеличат потреблението на въглища, за да задоволят търсенето на електроенергия", смята Гавин Томпсън, анализатор за Азия и Тихия океан за консултантската фирма Wood Mackenzie.

Увеличаването на производството на електроенергия ще стане с помощта на вносни австралийски въглища. Китайското правителство наскоро наложи забрана за търговия с австралийски минни компании, добиващи въглища, заради политически спорове с Австралия. Financial Times съобщи, че въглища, които идват от Австралия, са били разтоварвани на няколко китайски пристанища. Според Ли Шоу, който работи като активист в Пекин за Greenpeace, енергийната криза е подчертала голямата зависимост на Китай от въглищата. "Въглищата, които са използвани като кодовата дума за "енергийна сигурност", изобщо не са сигурни", каза той пред Financial Times. "Надяваме се също, че настоящите проблеми ще ни помагат да надхвърлим дебата за това дали трябва да копаем повече въглища или не, а да се фокусираме върху по-дълбоките казуси - реформата на нашата електроенергийна система, пренасочването на енергоемката икономика, която имаме в момента, и необходимостта от повишаване на енергийната ефективност", добави Шоу. Производството на въглища в Китай през 2020 г. възлиза на 3.9 млрд. тона, а президентът Си Цзинпин пое ангажимент, че страната ще намали емисиите от въглища преди 2030 г., а нетно нулеви емисии ще бъдат постигнати до 2060 г.

Икономическото въздействие

Според Société Générale енергийните проблеми, пред които се изправи Китай, както и проблемите с финансовото състояние на имотната група Evergrande ще имат негативен ефект върху икономическото развитие на втората най-голяма икономика в света. "В момента просто има твърде голям натиск върху икономиката на Китай. Съдейки по последните високочестотни данни, прекъсването на електрозахранването вече е причинило значителни щети на промишлената дейност", казват анализаторите на банката. "В резултат на това очакваме растежът на индустриалното производство да се е забавил значително през септември, a това да е оказало ефект и върху цялостното икономическо развитие", смятат от банката. Тя преразгледа прогнозата си за китайската икономика за третото тримесечие, като намали ръста на брутния вътрешен продукт от 5.5% на 5%.