"Ние оставаме" - масови протести в Полша срещу Polexit

Демонстрации се проведоха в 100 града, а във Варшава се събраха 100 000 души

"Ние оставаме" - скандираха 100 000 протестиращи във Варшава в неделя, а по същото време демонстрации срещу Polexit се проведоха в около 100 града в Полша. Поляците, подкрепящи членството в ЕС, излязоха по улиците на фона на опасения за напускане на съюза, след като миналата седмица полският Конституционен съд постанови, че някои части от правото на ЕС противоречат на конституцията на страната.

"Ако най-влиятелният полски политик Ярослав Качински и правителството на "Право и справедливост" не са били сигурни за степента на опозицията срещу съдебното решение за върховенството на полското законодателство над законите на ЕС, сега те трябва да имат ясна представа", пише Politico.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 2

  Полша в момента е бойното поле на неолибералните глобалисти и консерваторите-националисти.

  Очаквано спестено в Капитал е, че цитираните "88 % от поляците са за ЕС" са от допитване сред привържениците на левичарите на Туск. Естествено не се споменава какво мислят гласувалите за управляващата консервативна ПиС на Качински.Не се споменава и каква е подкрепата на поляците за Гражданска платформа на Туск. Ами съизмерима е с тая на неолибералната й сестра ДБ в БГ. Т.е. без някоя друга партия да й стане ракета-носител, ще си мухляса в опозиция до гроб.

  Спорът Брюксел/Варшава е идеологическа баталия - неолибералите VS консерваторите и избухна преди 2 г, когато полските националисти консерватори от управляващата ПиС просто намериха законен способ да се отърват предсрочно от върховните съдии, назначени с мандата на тогава управлявялия неолиберал Туск, като законодателно намалиха пенсионната им възраст.

  И разбира се, че националното законодателство трябва да има превес пред имперското/Брюкселското. Иначе става като в Османската, когато Високата порта управлявала поданиците отдалеч с хатихумаюни, хатишерифи и по-прости фермани.

  Този ЕС ни прави от граждани на страните си поданици на квазиимперия.

  Нередност?
 • 2
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • + 1

  Ако националното законодателство е с предимство, това означава че Доган и Пеевски ще имат още повече власт и ще си разиграват коня. Това ли искаш? Именно тогава ще се озовем в Османската империя. Чудничко ще си живеем!

  Нередност?
 • 3
  BBB avatar :-|
  D.r D

  За пореден път съм съгласен с доктора. Начинът, по който е конституиран ЕС и органите му, дава възможност на идеологическа основа да се подкрепят "своите" в страните-членки. В случая Туск получава рамо от империята в никому неинтересни полски вътрешнопартийни битки. За мен много съществено е гейските знаменана снимката. Това са ценностите, които искат да ни натрапят на неолибералните глобалисти. И в Брюксел, и в София.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Re: ВВВ

  Благодаря за подкрепата.
  Темата за разногласията Полша-ЕС е фундаментална и е с тенденция за задълбочаване и затова смятам горната трактовка в Капитал за изключително повърхностна и обидно неудовлетворителна. Което не е прецедент, а по-скоро е тенденция за газетата, още повече когато логиката на събитията не е в полза на неолибералната догма, на който се е обрекла.

  Политическите разногласия на Варшава (и не само) с Брюксел се обясняват от неолибералите обидно елементарно – със снимки на протестиращи множества и подбрани данни от социологически проучвания. Да, и с гейските знамена. Тези "експерти" нямат нито намерението, нито капацитета да анализират защо полският Конституционен съд 12 г след Лисабонския договор единодушно (!!) гласува, че националната конституция има приоритет над еврозаконодателството на територията на Полша.

  Видимо с просто око е, че консерваторите в Полша отстояват нуждата от съхранение на остотъчния държавен суверенитет дори и в състава на ЕС и се противопоставят на германската линия, че ЕС трябва да е „съпердържава“. От друга страна полските консерватори нячман никакво намерение да излизат от ЕС, а просто да осъществят политическите си амбиции Полша да стане един от двата центъра на ЕС: единият е на тези (Германия,Франция, Нидерланд - накратко Стара Европа), които искат ЕС да е не само политически съюз на независими държави, а да е квазиимперия, а другият център е за тези (Полша, Унгария, Словакия, Словения - Нова Европа), които хем не искат да губят остатъците от суверенитета си, хем държат да продължат да получават милиарди от ЕС.

  Час по-скоро Брюксел трябва да излезе с адекватно решение по казуса с Полша. И то не бива да е елементарно, защото тогава само ще демонстрира правотата на Полша. Просто Полша не е страна, която жизнено се нуждае от ЕС и не може да живее без него. След краха на Украйна около Полша се създаде пръстен от страни-сателити – Украйна и шпротите, - за които тя постепенно се правърна в икономчески, финансов и културен център. Което дава самочувствие на поляците и помпа манията им за величие.

  От друга страна 30 г Полша играе много тясно със САЩ, официализирайки се като център на противопоставянето им с Русия, бутайки със себе си за масовка прибалтите и украинците. Т.н. инициатива Три морета е полско-американски римейк на Триморието на маршал Пилсудския от помежду войните именно в тая посока: надНатовски клуб на готовите да бъдат пушечно месо на Америка в предстоящата поредна голяма война с Русия. И най-жалкото е, че за да се отблагодари на Вашингтон за прехвърленото т Борисов към него внимание, президентът Радев обрича страната ни на военно противопоставяне с Русия. Която моге и да не ни е освободила два-три пъти, но е способна да ни заличи от лицето на Земята за минути.

  И тъй като тук никога няма да мога да се надявам да прочета нещо повече от гимназиален превод на нещо недокрай разбрано от авторката при броденето й из неолибералните англосаксонски медии, съм склонен за разсъждавам на глас.

  И, разриба се, благодаря на Капитал да възможността.

  Нередност?
Нов коментар