Brexit + пандемия = лоши новини за британската икономика

Търканията с ЕС, нарастващата инфлация, рекордните цени в енергетиката и намаляващите инвестиции допълнително утежняват ситуацията

Бележка на бензиностанция в Лондон, указваща, че няма бензин
Бележка на бензиностанция в Лондон, указваща, че няма бензин
Бележка на бензиностанция в Лондон, указваща, че няма бензин    ©  Reuters
Бележка на бензиностанция в Лондон, указваща, че няма бензин    ©  Reuters

Комбинацията от Brexit и пандемията от коронавирус изправи пред очаквани предизвикателства и несигурност британската икономика. Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, което беше подписано на 30 декември 2020 г., определя преференциални отношения в различни области като търговия със стоки и услуги, цифрова търговия, интелектуална собственост, обществени поръчки, въздухоплаване и автомобилен транспорт, енергетика, рибарство и др. Въпреки че не съответства на равнището на партньорството, което съществуваше, докато Великобритания беше част от съюза, сключената сделка надхвърля традиционните договорености за свободна търговия. Говорителят на Европейската комисия (ЕК) за преговорите между ЕС и Обединеното кралство Даниел Шеридан Фери я определя пред "Капитал" по следния начин: "Става въпрос за споразумение, което предвижда търговия с нулеви мита и нулеви квоти. Едно обаче е ясно - безпроблемната търговия между ЕС и Великобритания вече е в миналото."

И наистина от началото на годината проблемите и неяснотите между досегашните партньори са непрекъснати. "Но вместо да се търси разрешение за тях и правна сигурност, британските преговарящи постоянно атакуват фундаментални текстове във вече действащото споразумение, с които те отдавна вече са се съгласили", казва Андреас Шийдер, докладчик по темата в комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите в Европейския парламент (ЕП).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.