Китайската икономика забави ръста си до 4.9% през третото тримесечие

Най-слабият резултат за последната година идва на фона на сътресения в имотния сектор и енергийна криза

Растежът на китайската икономика се забавя през третото тримесечие и достига 4.9% на годишна база, което е най-слабият резултат за последната година по данни на китайската статистика, цитирани от Financial Times. За сравнение - БВП на страната през първото тримесечие нарасна с впечатляващите 18.3%, а за месеците от април до юни ръстът беше 7.9%. Втората по големина икономика в света се е повишила с едва 0.2% за периода юли - септември спрямо предходното тримесечие. Възстановяването на Китай се забавя поради криза с недостиг на електроенергия, разриви във веригите за доставки и сътресения на имотния сектор.

Ръстът на китайската икономика надминаваше този на развитите страни през 2020 г., воден от строителен бум, по-висока индустриална активност и нарастващ износ, след като случаите на COVID-19 се забавиха до средата на годината. Последните данни обаче показват загуба на инерцията. Резултатът е по-слаб спрямо очакванията за ръст от 5.2% според проучване на Reuters сред анализатори. Индустриалното производство през септември расте с 3.1% на годишна база - най-слабия резултат от март 2020 г. насам, а новото строителство се забавя за шести пореден месец. Производството на алуминий намалява за пети пореден месец, а дневното производство на стомана достига най-ниското си ниво от 2018 г. Напук на негативната тенденция, продажбите на дребно, показател за потреблението, надхвърлят очакванията и нарастват с 4.4%, а безработицата спада до 4.9%. Очакванията на Китайската централна банка са за годишен ръст 8%.

Проблемите на Китай

Възстановяването е нестабилно и неравномерно, заяви говорителят на Китайското национално бюро по статистика (BNS). С навлизането в третото тримесечие вътрешните и външните предизвикателства са се увеличили, но кризата с недостиг на електроенергия е била временна, а имотният пазар е започнал да се стабилизира, твърдят от институцията.

Властите в страната се борят с енергийна криза, която доведе до ограничения на енергоподаването в цялата страна и повиши инфлацията за бизнеса до най-високото ѝ равнище от 1995 г. насам. Правителството беше принудено да увеличи добива на въглища въпреки обещанията за намаляване на въглеродните емисии от миналата година. Китай се сблъска и с нарастващ брой случаи на коронавирус, поради което наложи ограничения върху пътуването.

Приоритет на китайските власти в имотния сектор е да променят икономическия модел, базиран на трупащи се големи дългове. Правителството наложи ограничения върху ипотеките и заемите на строителните компании и извади на показ проблемите в сектора, който допринася за над една четвърт от производството на страната. Това предизвика трус в сектора с недвижими имоти. Площта на новото строителство е намаляла с 4.5% тази година. Миналия месец Evergrande, втората по продажби китайска строителна компания, пропусна поредица от плащания по облигации, което доведе до спад на инвеститорския интерес и спрямо други строителни групи. Китайската централна банка заяви, че не е склонна да помогне на Evergrande, който се очаква през следващите месеци да претърпи едно от най-големите преструктурирания в страната, но заяви, че процесът е "контролируем".

Според Томи Ву, главен икономист в Oxford Economics, недостигът на електричество и спадът на производството ще са по-малък проблем през последното тримесечие на годината, но имотният сектор ще продължи дърпа надолу растежа. Анализаторът очаква възстановяването да бъде заздравено чрез държавни мерки, включително осигуряване на ликвидност на междубанковия пазар, развитие на инфраструктурата и облекчаване на някои правила за кредитиране в имотния сектор. Китайската централна банка засега не дава сигнали за потенциално намаляване на изискванията за минимални резерви, което би осигурило по-голяма ликвидност.

Въпреки общото забавяне на китайската икономика износът е нараснал с 28% миналия месец на годишна база в доларово изражение - знак за устойчивост за търговския сектор на страната въпреки енергийната криза и затрудненията с веригите за доставки.