Демократите обявиха план за "данък върху милиардерите" и минимален данък върху корпорациите в САЩ

Целта е да се компенсира финансирането на социалните и климатичните политики на Байдън

Байдън иска да налее федерални фондове в ранното образование на децата, общественото здравеопазване и "зелената" енергия.
Байдън иска да налее федерални фондове в ранното образование на децата, общественото здравеопазване и "зелената" енергия.    ©  Reuters
Байдън иска да налее федерални фондове в ранното образование на децата, общественото здравеопазване и "зелената" енергия.
Байдън иска да налее федерални фондове в ранното образование на децата, общественото здравеопазване и "зелената" енергия.    ©  Reuters

Милиардерите в САЩ ще плащат данък върху нереализираните печалби от своите активи, което ще спомогне за финансирането на социалните и климатичните политики на президента Джо Байдън. Това предвижда предложение, обявено в сряда от председателя на Сенатската финансова комисия - демократа Рон Уайдън, пише Reuters.

Т.нар. данък върху милиардерите е част от законодателна стратегия, която също така включва минимален корпоративен данък от 15% върху най-доходоносните компании в САЩ. Според Уайдън тези две мерки ще спомогнат в борбата с избягването на данъците от страна на корпорациите и богатите американци и ще генерират стотици милиарди долари, които ще финансират социалната програма на Байдън, струваща между 1.5 трлн. и 2 трлн. долара.

Белият дом подкрепя минималния корпоративен данък, който ще допълва глобалния минимален корпоративен данък, договорен наскоро от 136 страни и насочен срещу компании, които плащат ниски или никакви данъци.

Мерки срещу избягването на данъци

"Данъкът върху милиардерите", който ще влезе в сила за данъчната 2022 г., ще засегне около 700 данъкоплатци с активи от над 1 млрд. долара или с годишни приходи от 100 млн. долара за три последователни години. Той цели облагането със ставка от 23.8% на дългосрочните капиталови печалби на търгуеми активи, които увеличават стойността си през годината, независимо дали са били продадени. Данъкоплатците също така ще имат възможността да си приспаднат загубите от активи.

Същевременно минималният данък върху печалбите на корпорациите ще засегне 200 от най-големите компании в САЩ, пише Financial Times. Мярката ще изисква от корпорациите, които регистрират печалби от над 1 млрд. долра пред акционерите, да връщат в хазната поне 15% от тях под формата на данъци. Очаква се планът да доведе до приходи от 300 до 400 млрд. долара за период от десет години.

Целта на мерките е да се попречи на най-големите американски компании да избягват плащането на федерални данъци. При представянето им бе даден пример с Amazon, която макар да е обявила печалба от 45 млрд. долара през последните три години, на практика е платила данък от 4.3% спрямо сегашната ставка за корпорациите от 21%.

Опозиция на двама консервативни демократически сенатори

Данъчните промени трябва да покрият разходите за законодателните планове на Байдън, който иска да налее федерални фондове в ранното образование на децата, общественото здравеопазване и зелената енергия. Белият дом първоначално предложи инвестиционен пакет от 3.5 трлн. долара, но от седмици демократите водят напрегнати преговори как да намалят тази сума, за да задоволят исканията на двама консервативни демократически сенатори - Джо Манчин от Западна Вирджиния и Кирстен Синема от Аризона.

Синема вече даде знак, че одобрява предложението, като нарече планираните данъчни промени "стъпка на здравия разум, която ще гарантира, че печелившите корпорации, които понякога могат да избегнат настоящото корпоративно облагане, плащат разумен минимален корпоративен данък върху своите печалби".