ЕС дава на Молдова 60 млн. евро помощ посред газовия спор с Русия

Сумата ще бъде под формата на грантове, не на заеми, и може да бъде последвана от допълнителна финансова подкрепа

ЕС дава на Молдова помощ от 60 млн. евро, за да може проевропейската администрация в страната да закупи природен газ на фона на спора за доставки с Русия, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това няма да бъде достатъчно да задоволи нуждите на Молдова след блокажа в преговорите с "Газпром", но пред Politico представител на Брюксел казва, че сумата ще бъде отпусната под формата на грантове, а не на заеми, и може да бъде последвана от допълнителна финансова подкрепа.

Споразумението за доставки с Русия изтича в края на октомври. В сряда молдовският вицепремиер замина за Санкт Петербург в нов опит да разговаря с ръководството на "Газпром", а премиерът Наталия Гаврилица отиде в Брюксел, за да търси помощ.

Обявено извънредно положение

Миналата седмица Фон дер Лайен описа следната ситуация пред лидерите на ЕС - при изтичането на молдовския газов договор и започналите преговори "Газпром" предложил или прекалено висока цена, или сключването на дългосрочно споразумение със съпътстващи политически условия, които били неприемливи. В резултат на което в Молдова в момента е обявено извънредно положение.

В сряда Москва отрече обвиненията, че "Газпром" е използвал газовите разговори със страната, за да извлече политически отстъпки. И подчерта, че става въпрос за чисто търговски отношения.

"Молдовагаз" - дъщерна фирма на "Газпром", заяви, че ситуацията в Молдова е "близо до критична" заради опасно ниските равнища на газ в системата. В сряда операторът на газопреносната мрежа на Украйна GTSOU изпрати около 15 млн. куб.м газ, за да помогне на закъсалата страна да поддържа минималното необходимо налягане в тръбите. Пред Politico от GTSOU посочват: "В Украйна сме прекалено наясно с тактиките на натиск, които могат да бъдат описани единствено като превръщане на енергията в оръжие и очевидно изнудване. Така че когато научихме, че Молдова е трябвало да обяви извънредно положение, не се поколебахме да предложим помощ в духа на солидарността." И допълват, че в новата реалност, в която на Молдова й се налага да диверсифицира доставките си, GTSOU предлага стабилен източник на газ: "Тези опции са достатъчни, за да покрият напълно молдовските нужди и сме готови редовно да транспортираме газ".

Същевременно молдовската комунална компания "Енергоком" организира търгове за 5 млн. куб.м газ. До този момент спечелилите участници са холандската компания Vitol, полската PGNiG и украинско-американският доставчик ERU Group.

"Не" на политическото влияние

Пред Politico представител на Молдова, запознат с преговорите, казва, че страната иска да проведе разговори с "Газпром". Но подчертава, че "това правителство никога няма да се поддаде на политическо влияние" във връзките си с ЕС.

Отпуснатите от Европейската комисия 60 млн. евро са достатъчни, за да се плати за газ за около седмица на базата на сегашното потребление на Молдова. Украинското правителство се е съгласило на допълнителни доставки, но подробностите за проектоспоразумението чрез държавната "Нафтогаз" все още не са обявени.