След местните избори Северна Македония остана без правителство

Зоран Заев подаде оставка заради загубата в Скопие и други важни градове

Обявената за "българка" Данела Арсовска стана кмет на Скопие, а Зоран Заев вече не министър-председател. Така могат да бъдат обобщени резултатите от втория кръг на местните избори в Северна Македония в неделя.

В изявление снощи Заев обяви оставката си както от премиерския пост, така и от лидерската позиция в управляващата партия СДСМ. Това се случи, след като СДСМ загуби вота в столицата и други важни градове като Битоля, Охрид и Куманово. "Поемам отговорност за изборните резултати", каза Заев. Той поздрави лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за успехите, но намекна, че те идват с "чужди пари", без да уточнява от коя държава.

Поражение за СДСМ

Заев обяви решението си малко след като досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов от управляващите социалдемократи загуби поста от подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска на балотажа на местните избори. Според данните на избирателната комисия при 98% преброени бюлетини Арсовска печели вота с 55% от гласовете.

Срещу Арсовска в последните дни имаше кампания от страна на СДСМ, в която като компромат беше използвано твърдението, че тя има българско гражданство. Партията на Заев разпространи снимка на българска лична карта на Арсовска, на която се вижда, че е документът е издаден през април 2017 г., веднага след кървавия щурм срещу македонския парламент.

Арсовска отрича, а днес българското външно министерство разпространи позиция, в която се казва: "Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България. Неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и общественото противопоставяне."

Ново правителство или нови избори

Местният вот доведе до последици в националната политика и с оставката на Заев Северна Македония навлиза в период на политическа несигурност. Самият Заев твърди, че няма нужда от предсрочни избори и управляващото мнозинство (СДСМ и албански блок) ще излъчи ново правителство. Настоящият кабинет на Заев ще продължи да изпълнява функциите си, докато президентът Стево Пендаровски връчи мандат на кандидат за премиер, разполагащ с мнозинство от поне 61-ма депутати в 120-местния парламент.

Според Мицкоски обаче "правителството е делигитимирано и новата реалност трябва да стане факт чрез предсрочни парламентарни избори". От ВМРО-ДПМНЕ и Алианса на албанците (основната опозиционна партия в албанския блок) обясниха, че започват преговори за ново мнозинство в парламента, за да бъде свалено правителството.

Както обобщава в Twitter Флориан Бийбър, експерт по Балканите от Университета в Грац, загубата на Заев "беше отчасти самопредизвикана (лоша кампания, стагниращи реформи) и отчасти заради неуспеха на ЕС да изпълни обещаното. Няма ясен наследник и дали новият премиер ще успее да рестартира сериозните реформи?".