Защо нестабилността на валутите може да се завърне

През последното десетилетие търговията с валути беше задушена от ниските нива на инфлацията и лихвените проценти, но сега те се покачват

Преди време валутните пазари бяха средище на оживена спекулативна дейност. Но днес търговците, търсещи доза адреналин, я намират в активи като криптовалутите. С изключение на кратък скок в началото на пандемията и изолираните събития с турската лира валутните пазари са притихнали. Макро хедж фондовете вече не предизвикват страх от спекулативни атаки у централните банки и финансовите министерства. С последния внезапен край на основна валутна обвързаност - тази на швейцарския франк през 2015 г. - централните банки изненадаха инвеститорите, а не обратното.

Ниските инфлация и лихвени проценти през последното десетилетие спомогнаха за минимизиране на колебанията във валутните курсове. Индексът CVIX на Deutsche Bank, показател за валутната волатилност, е бил над текущото си ниво през повече от 90% от последните 20 години. За разлика от тях VIX, който измерва очакваната волатилност за американския индекс на акциите S&P 500 и често се използва като мярка за цялостните пазарни настроения, през октомври досега е на приблизително средната си дългосрочна стойност. Но тъй като потребителските цени и лихвените проценти се покачват, волатилността на валутите може да се завърне на сцената с потенциално нежелани последици за някои инвеститори.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.