Испанският премиер поде битка срещу секс индустрията за 3.7 млрд. евро в страната

Социалистът Педро Санчес иска да криминализира проституцията с аргумента, че заробва жените

Налагането на забрана за проституцията няма да бъде лесна задача за испанския премиер Педро Санчес
Налагането на забрана за проституцията няма да бъде лесна задача за испанския премиер Педро Санчес    ©  Reuters
Налагането на забрана за проституцията няма да бъде лесна задача за испанския премиер Педро Санчес
Налагането на забрана за проституцията няма да бъде лесна задача за испанския премиер Педро Санчес    ©  Reuters

Проституцията заробва жените - с този аргумент испанският премиер Педро Санчес обеща миналия месец, че ще криминализира практиката в страната. Мотивите му са базирани на полицейските данни, че 80% от проституиращите в Испания го правят по принуда, след като са били подлъгани в своите държави от криминални групи, занимаващи се с трафик на хора.

Проституцията е декриминализирана в страната от 1995 г, а през 2016 г. ООН изчислява, че испанската секс индустрия е в размер на 3.7 млрд. евро. Сега Санчес е изправен пред трудна задача - налагането на забрана няма да бъде лесно в държава, която се е превърнала в един от най-големите секс центрове в света, пише Politico. Планът на управляващите социалисти се сблъсква с опозицията на онези, които смятат, че са необходими повече регулации, а не криминализиране.

Затягане на мерките

Говорител на социалистите посочва: "Трябва ни модел, който да се справи с ужасната реалност в Испания. Ние сме най-големият потребител на проституция в Европа и третият по големина в света. Проучихме френския модел и подкрепяме много от мерките, които тяхното законодателство включва." През 2016 г. Франция криминализира заплащането за секс, засили борбата срещу трафика на хора и предложи програми за подпомагане на секс работничките.

Испания отхлаби законодателството срещу проституцията преди 26 години с цел улесняване на регулацията на секс търговията. Оттогава индустрията се развива и се смята, че около 300 хил. жени работят в нея. Според изследване от 2009 г. един от трима испанци е плащал за секс, докато друго проучване от същата година твърди, че числото достига 39%. Доклад на ООН от 2011 г. посочва, че Испания е третият най-голям център за проституция в света след Тайланд и Пуерто Рико. В страната има закони, контролиращи практиката - сводничеството е забранено и се налагат глоби за търсещите секс от автомобилите си.

Сега социалистите работят по законопроект, включващ мерки, които още повече да ограничат сводничеството, като се насочват срещу тези, които "използват собственост или място за улесняване на сексуалната експлоатация на друг човек". Въпреки че управляващите все още не са оповестили много подробности за планирания документ, очакванията са той да включва нова система за глоби за плащащите за секс, както и по-тежки санкции за собствениците на публични домове. Парламентът трябва да дебатира законопроекта през идващите седмици.

За и против

Организацията APRAMP, която е срещу сексуалната експлоатация на жените, подкрепя инициативата на Санчес: "Две базови неща са необходими, за да се прекрати това - санкциониране на всички форми на сводничество и строгост към търсенето на платен секс."

Плановете на социалистите обаче срещат и съпротива. От OTRAS - профсъюз, представляващ секс работниците, казват, че управляващите не са се консултирали с никого от индустрията: "Когато нещо е забранено, се появява мафията. Когато нещо е незаконно, винаги има някой, който ще се опита да прави пари от това."

В политически план ситуацията също не е лесна. Крайнолевият коалиционен партньор в социалистическото правителство Unidas Podemos е разделен между защитниците на по-добрите регулации и поддръжниците на забраната на проституцията. Така това може да стане поредната тема на спор между двете партии. А същевременно може да се окаже, че опозиционната десница е тази, която ще подкрепи минаването на плана през парламента.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • - 3
  • + 7

  Проституция винаги ще има. Да бъде ли проституцията на светло, контролирана и регулирана от държавата, която да печели данъци от нея, или да бъде проституцията криминално деяние, без правила и регулации, и мафията да печели от нея?

  Нередност?
 • 2
  saz391051887 avatar :-|
  saz391051887
  • - 2
  • + 3

  браво на испанския премиер!

  Нередност?
 • 3
  saz391051887 avatar :-|
  saz391051887
  • - 3
  • + 3

  До коментар [#] от "":

  защо винаги да има? това е вид робство, както правилно е казал и испанския премиер.класическото робство е изчезнало, въпреки до някакъв момент 'винаги го е имало'. обществата се развиват (е българското по-бавничко ама ся кво да ни правиш, бавноразвиващи сме си). не може само като папагали да повтарям една и съща мантра - ми тов го има по-добре да е на светло, отколкото на тъмно, трябва и да ги мърдаме тия мозъци. да не говорим колко неморално е едно общество да печели данъци от експлоатация на хора. ама темата за българиете и морала да не я отваряме по-добре.

  Нередност?
 • 4
  wtq17649538 avatar :-|
  wtq17649538
  • - 2
  • + 5

  До коментар [#1] от "":

  Стига с тоя либерал-популизъм. И педофилия, убийства и тежка дрога ще има винаги, и какво?
  В Германия като е легализирана и какво? Къде мислиш че водят всички български секс-робини? С легализацията мафията пак ще печели, но вече законно. А покрай законното по-лесно ще се прикрие и незаконното.

  Нередност?
 • 5
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • - 5
  • + 1

  До коментар [#4] от "":

  Ганьо, точно заради това проституцията трябва да бъде легализирана, както е в много цивилизованите държави, за да могат галошите като теб да направят разлика между педофилия и предлагане на регулирани платени секс услуги, защото от изсраното от теб под статията става ясно, че ти не можеш да направиш разлика между двете.

  Нередност?
 • 6
  yvw28649490 avatar :-|
  yvw28649490

  До коментар [#5] от "":

  Не се напиняй излишно - и с легализация, и без, никой нема да те погледне. Явно затова си и толкова истерична.

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал