К: Свят | Полша блокира стотици мигранти на границата с Беларус, Фед вижда рискове за САЩ от китайския имотен пазар

И още: Португалия прие закон за дистанционната работа, разобличителката на Facebook даде показания и в европарламента

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Полша блокира стотици мигранти на границата с Беларус

Какво се случи? Полша е блокирала стотици мигранти от Близкия изток и Африка на източната си граница с Беларус и предупреди, че хиляди други са на път. Видеозаписи показват стотици хора, струпани до ограда от бодлива тел, а някои от тях са се опитали да преминат. Полското правителство свика кризисен щаб в понеделник и изпрати близо 12 хил. войници в региона. Варшава обвинява Беларус в изтласкване на мигрантите към границата и определя това като "враждебен акт".

Защо това е важно? През последните месеци Полша, Литва и Латвия отчитат скок на нелегалните мигранти, опитали да навлязат на териториите им през Беларус. ЕС обвини Минск, че насърчава хиляди мигранти да преминават в страните от съюза през Беларус като форма на хибридна война и отмъщение за западните санкции заради нарушения на човешките права. Мигрантите на практика остават блокирани между двете държави, тъй като и Беларус, и Полша отказват да ги приемат. Условията на границата са от враждебни до смъртоносни, а ниските температури в региона допълнително утежняват ситуацията, съобщава BBC.

Фед предупреди, че проблемите на китайския имотен пазар носят риск за икономиката на САЩ

Какво се случва? Федералният резерв предупреди, че проблемите на имотния сектор в Китай "представляват известен риск за финансовата система на САЩ", като посочва силно задлъжнелите компании като Evergrande за потенциален източник на глобална "зараза". "Като се има предвид размерът на китайската икономика и финансова система, както и обширните й търговски връзки с останалия свят, финансовият стрес в Китай може да натовари световните финансови пазари чрез влошаване на настроенията за риск, да създаде рискове за глобалния икономически растеж и да повлияе на САЩ", предупреждава централната банка в своя полугодишен доклад за финансовата стабилност.

Защо това е важно? Централната банка на САЩ заяви, че е притеснена за Китай, защото "дългът на бизнеса и местното правителство остава голям; ливъриджът на финансовия сектор е висок, особено при малките и средните банки; а оценките на недвижимите имоти са разтегнати". Фед също така обръща внимание, че "рязкото покачване" на лихвените проценти в САЩ може да доведе до "голяма" корекция на рисковите активи, в допълнение към намаляване на търсенето на жилища, което от своя страна може да доведе до по-ниски цени на жилищата. Заетостта и инвестициите също могат да бъдат засегнати, тъй като разходите по заеми за бизнеса се повишиха.

Цитат на деня

"Страните от ЕС трябва да реагират бързо, както го правят и в момента, за да могат да се справят с енергийната криза."

Еврокомисарят Паоло Джентилони преди началото на Съвета на финансовите министри на ЕС. Една от точките в дневния ред е връзката между цената на електроенергията и инфлацията.

Още важни новини от света

Португалският парламент прие закон, забраняващ на работодателите да звънят или пишат съобщения на служителите си след края на работното им време. Освен това шефовете няма да могат да контролират служителите, които работят дистанционно. Депутатите обаче отхвърлиха предложението да се узакони така нареченото "право на изключване" - да се спират работните чатове и устройства в неработно време.

Бившата служителка на Facebook и разобличителка Франсис Хаугън даде показания в Европейския парламент, където подготвят строги нови правила, за да ограничат влиянието на технологичните платформи в ЕС. В началото на показанията си американката каза, че "Facebook избира печалбата пред безопасността всеки ден" и че одобрява законопроекта на ЕС за справяне с компанията и нейните най-големи конкуренти.

Въоръжените сили на Китай са в състояние да блокират ключовите пристанища и летища на Тайван, съобщи министерството на отбраната на острова във вторник, като направи последната си оценка на това, което определя като "сериозна" военна заплаха.

Смъртоносна комбинация на високи температури и влажност се подхранва от климатичните промени и тя ще засегне живота на 1 млрд. души при повишаване на глобалната температура дори само с 2 градуса по Целзий. Това се казва в доклад, публикуван от британската метеорологична служба по време на световната климатична конференция в Глазгоу.

Френската централна банка очаква икономиката на страната да нарасне с 0.75% през четвъртото тримесечие. Въпреки постоянните затруднения при доставките на суровини и проблемите с намирането на персонал повечето компании се развиват добре.

Снимка на деня

Наводнения в Индонезия взеха жертви и нанесоха щети

Сезонните дъждове предизвикаха наводнения в провинция Източна Ява в Индонезия. Оказването на помощ на жителите е затруднено поради изключване на електроенергията и блокиране на пътищата.

Още от Капитал