К: Свят | Последно договаряне на нови климатични цели; Македонският премиер Заев се отказа от оставките си

И още: ЕС готви нови санкции срещу Беларус; Германия с най-висока инфлация от 1993 г.

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Държавите се борят да договорят нови климатични цели в последните дни на COP26

Какво се случи? На срещата на върха на ООН за климата страните се опитват да постигнат съгласие по деликатния въпрос колко скоро след края на COP26 ще представят нови цели за климата на ООН, след като обещанията, направени досега, се провалиха. Великобритания, САЩ и ЕС заедно с някои други искат всички държави да излязат с нови цели до края на 2022 г. Китай и други големи страни обаче се съпротивляват на този ангажимент.

Защо това е важно? Обединеното кралство като домакин на COP има за цел да изясни въпроса, който е една от основните пречки в окончателните текстове, които ще обобщят заключенията на конференцията. Първата версия на тези текстове беше публикувана, като документът настоятелно призовава страните да преразгледат и засилят климатичните цели за 2030 г. Акцентира се и върху нужното подпомагане на страните да се справят с последиците от изменението на климата и финансите за това. Текстът предстои да претърпи значителни ревизии, преди евентуално да бъде приет.

Какво е договорено досега на COP26:

  • Повече от 100 световни лидери обещаха да се справят с обезлесяването до 2030 г., включително Бразилия, където се намират тропическите гори на Амазонка.
  • САЩ и ЕС обявиха глобално партньорство за намаляване на емисиите на метан до 2030 г. - намаляването на метана в атмосферата се разглежда като един от най-добрите начини за бързо намаляване на глобалното затопляне.
  • Над 40 държави се ангажираха да се откажат от въглищата - но най-големите потребители в света като Китай и САЩ не подкрепиха споразумението.
  • Бяха обявени нови финансови инициативи в подкрепа на развиващите се страни, които по-бързо да се адаптират към изменението на климата и да се справят с щетите.

Македонският премиер Зоран Заев се отказа от оставките си

Какво се случи? Партията на македонския премиер Зоран Заев реши единодушно той да не подава оставка нито като лидер, нито като министър-председател. Решението беше взето късно снощи и идва преди вота на недоверие в парламента в четвъртък. Заев обяви, че ще подаде оставка и като премиер, и като лидер на СДСМ, след като кандидатът на партията му Петре Шилегов загуби кметския пост в Скопие от Данела Арсовска. Заев аргументира решението с желанието да се нормализира ситуацията в държавата. Той поясни, че става въпрос за временно отлагане на оставките с цел да се опита да съхрани парламентарното мнозинство в полза на СДСМ.

Защо това е важно? Водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев, че не смята да се оттегля. Заедно с албански партии лидерът на партията Християн Мицкоски съобщи, че е съставил мнозинство, с което да свали Заев от власт, ако не се оттегли сам, но една от тях се разколеба след коментари на един от депутатите им. Решението за отлагане на оставката беше взето преди днешното посещение на нидерландския премиер Марк Рюте в Скопие. Рюте идва месец след срещата на върха на ЕС и Западните Балкани, когато се застъпи за македонската и албанската евроинтеграция и направи коментар против българското вето.

Число на деня

4.5%

е достигнала инфлацията в Германия през октомври, което е най-високото ниво от август 1993 г. Причина за ръста е силният скок на цените на енергията и ефектът от отпадането на пониженото ДДС, обяви Федералният статистически институт.

Още важни новини от света

Европейският съюз е близо до налагането на още санкции срещу Беларус, насочени срещу около 30 физически и юридически лица, включително външния министър и авиокомпания "Белавиа".

Китай е готов да разреши по подходящ начин различията си със Съединените щати, каза президентът Си Дзинпин преди виртуална среща с президента на САЩ Джо Байдън.

Парламентът на Гренландия прие закон, който забранява добива на уран и спира развитието на мината Куанерсют - едно от най-големите находища на редкоземни елементи в света.

Снимка на деня

Коледната украса завладява Лондон

Централните улици на Лондон вече се украсяват за Коледа. Над 600 блестящи пеперуди ще "полетят" над известна търговска улица "Карнаби" като част от сътрудничеството с благотворителната организация за бежанци Choose Love.