К: Свят | ЕК очаква бързият ръст в ЕС да продължи; САЩ и Китай договориха сътрудничество срещу климатичните промени

И още: Европейската прокуратура арестува бивш хърватски министър; Лукашенко заплаши да спре транзита на газ за ЕС

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Бързият икономически ръст на ЕС ще продължи

Какво се случи? Европейската комисия обяви, че очаква икономиката на ЕС да продължи да расте през следващите две години, след като през тази се възстановява от рецесията от пандемията по-бързо от предвижданията. Тази перспектива обаче зависи до голяма степен от два фактора: развитието на пандемията от COVID-19 и темпото, с което предлагането ще отговори на бързото нарастване на търсенето след повторното отваряне на икономиката.

Защо това е важно? Подобренията на пазарите на труда и прогнозираното намаляване на спестяванията трябва да допринесат за устойчив темп на потребителските разходи в съюза. Все пак инерцията от растежа е изправена пред нови предизвикателства - прекъсванията в глобалното предлагане натоварват производствения сектор в ЕС, а високите цени на енергията ще натежат върху потреблението и инвестициите.

ЕК предвижда, че българската икономика ще расте с по-нисък от средния за ЕС темп през тази и следващата година, движена основно от потребление и износ.

Британската икономика се е разраснала по-стабилно от очакванията през септември след ръст в услугите и строителството. БВП през септември е нараснал с 0,6% спрямо август при очаквания за 0.4%. Така БВП се увеличава с 1.3% през третото тримесечие и е с 2.1% под нивото отпреди пандемията.

САЩ и Китай изненадващо ще си помагат срещу климатичните промени

Какво се случи? Двете най-замърсяващи света държави - САЩ и Китай, изненадаха участниците в климатичната конференция в Глазгоу, като договориха символично сътрудничество в борбата с изменението на климата. Отвъд общите фрази се вижда и опит за насърчаване на останалите участници в COP26 да одобрят амбициозна проектодекларация ден преди края на срещата.

Защо това е важно? Двете държави са ангажират да поставят нова, по-висока цел за намаляване на емисиите до 2025 г. Вашингтон и Пекин заявяват, че искат "конкретни и прагматични" правила за отказа от въглеродни източници, намаляване на метановите емисии и борбата с обезлесяването на глобално ниво. Те искат и значително увеличаване на усилията за спазване на Парижкото споразумение от 2015 г.

Още важни новини от света

Бивш министър на регионалното развитие на Хърватия, високопоставен чиновник и двама бизнесмени са арестувани по искане на европейската прокуратура за нарушения по възлагането на поръчка за изработване на софтуер за 1.3 млн. евро.

Европейският парламент прие новите правила, които задължават големите мултинационални компании да оповестяват плащаните от тях данъци във всяка държава от ЕС, за да се предотврати неплащане на данъци. Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник.

Беларуският президент Александър Лукашенко заплаши да спре транзита на газ към ЕС, ако Полша затвори границата си за хилядите мигранти, които искат да преминат от страната му в ЕС, и на страната бъдат наложени нови санкции от Брюксел.

Прокуратурата на Чехия отново е поискала снемане на имунитета на изпълняващия длъжността премиер Андрей Бабиш. Това се е наложило, защото защитата от съдебно преследване по закон е била подновена с началото на новия законодателен период след изборите.

Снимка на деня

Въздушните таксита приближават

Южна Корея демонстрира система за контрол на въздушни таксита, които ще изпълняват полети в градовете. Те може да се появят между големите летища и центъра на Сеул още през 2025 г., съкращавайки времето за пътуване с две трети. На снимката дрон такси Volocopter 2X по време на събитието на летище Gimpo в Сеул.