Китай обвини ЕС, че застрашава световната търговия

Търговските регулации на Брюксел "изкривяват пазарните принципи" и допълнително ще затруднят веригите за доставки, смята посланикът на Китай в съюза

През последните месеци НАТО също втвърди тона по отношение на Китай и определи страната като "системно предизвикателство".
През последните месеци НАТО също втвърди тона по отношение на Китай и определи страната като "системно предизвикателство".    ©  Reuters
През последните месеци НАТО също втвърди тона по отношение на Китай и определи страната като "системно предизвикателство".
През последните месеци НАТО също втвърди тона по отношение на Китай и определи страната като "системно предизвикателство".    ©  Reuters

Китай обвини Европейския съюз (ЕС), че, налагайки регулации върху чуждите бизнеси, съюзът рискува да навреди на световните вериги за доставки, а това може да застраши глобалното възстановяване от пандемията. Посланикът на Китай в ЕС Джан Мин заяви в интервю за Financial Times, че стремежът на Европейската комисия да засили икономическата независимост на блока ще доведе до повече едностранни мерки и "нови търговски бариери". Той разкритикува и скорошната сделка между ЕС и САЩ за мита върху стоманата и алуминия, която цели да ограничи вноса от въглеродно интензивни страни като Китай, което може да затрудни доставките за индустрията и да тласне цените нагоре.

Напоследък усилията на ЕС са насочени към засилване на икономическата самостоятелност на блока и противопоставяне на нелоялни търговски и инвестиционни практики на Пекин, сред които преференциално третиране на държавни предприятия и принудителен трансфер на технологии. Растящият списък с регулации на съюза е инструмент срещу субсидиите, търговски протекции и предложен механизъм за разкриване на злоупотреби с труда и околната среда във веригите за доставки. През септември ЕС откри Съвет за търговия и технологии - нов орган, целящ да задълбочи сътрудничеството със САЩ в сектори като полупроводниците и зелените технологии.

Според Мин редица политики за стратегическа автономия на ЕС биха могли да имат нежелани странични ефекти. Той смята, че едностранните мерки ще изкривят инвестициите в Европа и ще увеличат цените, и призова ЕС да се придържа към правилата на Световната търговска организация. Подобни ходове водят до изкривяване на търговските принципи, каза Мин. Според някои фирми има все повече "специално създадени инструменти, насочени към други страни и техните предприятия, които са дискриминационни и нарушават пазарния принцип на справедливост", сподели посланикът.

Китай не иска състезание за въоръжаване

През последните месеци НАТО също втвърди тона по отношение на Китай и определи страната като "системно предизвикателство". Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че противодействието срещу заплахите за сигурността от страна на Китай ще бъде важна част от бъдещето на алианса. Китай се надява НАТО да запази в своите традиционни функции и географски параметри, коментира Мин.

Като тревога за международната общност представителят на Китай посочи пактът за отбрана AUKUS между САЩ, Австралия и Обединеното кралство, който според него крие риск от засилване на надпреварата за въоръжаване и ядрено разпространение, а това е заплаха за мира и стабилността.

По отношение на обвиненията на САЩ, че Китай се стреми да увеличи четирикратно ядрения си арсенал, посланикът отговори, че американските запаси са 20 пъти по-големи. "Няма да наливаме ресурси в ненужна надпревара във въоръжаването", каза той.