Брюксел иска да забрани вноса на някои храни от държави в риск от обезлесяване

Сред продуктите са говеждо месо, соя, палмово масло, кафе, какао и дървен материал и техните производни

От 1990 г. насам в световен мащаб са загубени 420 млн. хектара гори - площ, по-голяма от Европейския съюз
От 1990 г. насам в световен мащаб са загубени 420 млн. хектара гори - площ, по-голяма от Европейския съюз    ©  Reuters
От 1990 г. насам в световен мащаб са загубени 420 млн. хектара гори - площ, по-голяма от Европейския съюз
От 1990 г. насам в световен мащаб са загубени 420 млн. хектара гори - площ, по-голяма от Европейския съюз    ©  Reuters

Европейската комисия се стреми да забрани вноса на храни, включително говеждо месо и кафе, от райони, изложени на риск от обезлесяване. Брюксел представи важен регламент в сряда, предназначен да защити най-уязвимите гори в света. Комисарят на ЕС по околната среда и водите Виргиниюс Синкявичус обяви 6 продукта - говеждо месо, соя, палмово масло, кафе, какао и дървен материал, и някои техни производни, за които вносителите от трети страни трябва да докажат, че не са допринесли за незаконно обезлесяване или деградация на горите чрез селскостопанска употреба (със задна дата от 31 декември 2020 г.). Новият регламент ще създаде допълнителни разходи и за европейските супермаркети и търговци на селскостопански продукти.

Обявените стоки представляват 19% от годишния внос на ЕС. Към тях предстои да бъде добавен и каучукът. "Този регламент показва нашата глобална отговорност. Ако очакваме по-амбициозни политики в областта на климата и околната среда от партньорите, ще трябва да спрем да изнасяме замърсяване и да причиняваме обезлесяване", заяви Синкявичюс. Външните за ЕС компании, които не предоставят точна информация на националните органи чрез сателитни изображения, могат да бъдат глобени на стойност до 4% от годишния им оборот. Новият регламент ще създаде допълнителни разходи и за европейските супермаркети и търговци на селскостопански продукти, които ще трябва да проверяват произхода на стоките от трети страни.

"За да успеем в глобалната борба срещу кризите на климата и биоразнообразието, трябва да поемем отговорността да действаме както у нас, така и в извън ЕС. Нашият регламент за обезлесяването отговаря на призивите на гражданите за свеждане до минимум на европейския принос към обезлесяването и за насърчаване на устойчивото потребление", сподели вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс по време на представянето на регламента.

От 1990 г. насам в световен мащаб са загубени 420 млн. хектара гори - площ, по-голяма от Европейския съюз. Спирането на обезлесяването е от ключово значение за опазването на биоразнообразието, борбата с климатичните промени (включително създаването и опазването на поглъщатели на въглерод) и устойчивата подкрепа на местните общности. Изчислено е, че потреблението в ЕС представлява около 10% от глобалното обезлесяване. Палмовото масло, месото, соята, какаото, евкалиптът, царевицата, дървеният материал, кожата и каучукът са сред основните двигатели на този процес.

Макар на този етап, държавите членки да не са пряко част от предложеното законодателство, трябва да се отбележи, че България също не се справя успешно с опазването на своите горски запаси. Европейската комисия предяви иск миналата седмица пред Съда на ЕС срещу България за неспособността на страната ни да опазва и управлява своите зони по "Натура 2000". България все още не е определила 194 от общо 229 територии (включително горски площи) от значение за общността за специални защитени зони в рамките на задължителния срок. Също така държавата системно и последователно не изпълнява задължението си да установи специфични за всяка територия природозащитни цели и мерки за опазване.

Проектозаконът ще трябва да бъде одобрен от правителствата на ЕС и формално от Европейския парламент. Евродепутатите вече гласуваха своята положителна позиция към законодателството в комисията по околна среда. Докладчикът Делара Буркхардт (S&D, Дания) заяви след гласуването: "Всички са съгласни, че доброволните мерки за спиране на глобалното обезлесяване са се провалили. Приемането на този доклад ни дава шанс да създадем работеща и справедлива рамка, основана на задължителна и надлежна проверка. Това е важна стъпка към обръщане на тенденцията за глобалното обезлесяване, предизвикана от ЕС.

Регламентът идва седмици след като повече от 100 световни лидери обещаха да сложат край на глобалното обезлесяване до 2030 г. на срещата на върха на ООН COP26. Допълнително ЕК обяви 1 милиард евро за опазване на световните гори.

На пресконференцията в сряда Брюксел предложи и правила за борба с отпадъците, за да попречи на страните от ЕС да изнасят отпадъци за по-бедни страни, освен ако не са дали изричното си съгласие и гаранции, че могат да обработват материала. Незаконният износ, потенциално достигащ до 30% от общия износ на отпадъци, се равнява на 9.5 млрд. евро годишно.