САЩ предупредиха съюзниците си, че Русия подготвя настъпление в Украйна

Москва определи информацията като изкуствено нагнетяване на напрежението

Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници
Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници
Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници    ©  Reuters
Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници    ©  Reuters

Американското разузнаване е предупредило европейските съюзници за нарастваща опасност от Русия да осъществи настъпление в Украйна. Разузнавателните данни показват струпване на руски войски и артилерия по границата, като целта е подготовка за бързо, мащабно навлизане в Украйна от множество места, ако президентът Владимир Путин реши да направи това, твърдят източници на Bloomberg. Руските планове зависят от времето, но то може да се случи в рамките на няколко седмици, ако няма реакция от страна на Запада, заявява източник на телевизия CBS.

Разузнавателните данни са били показани на членове на НАТО през последната седмица, за да подкрепят опасенията на САЩ относно възможните намерения на Путин. Според американското разузнаване Путин вероятно обмисля да предприеме инвазия в началото на следващата година, тъй като войските му отново се струпват близо до границата.

Източници отбелязват, че сегашното струпване на войски надхвърля предишните подобни действия на Русия. "За разлика от натрупването на сили миналата пролет, което се разглеждаше като демонстрация на сила, служителите на американското разузнаване предупреждават, че сегашното може да бъде подготовка за действителна инвазия в Донбас в Източна Украйна". В информацията се описва сценарий, при който войските ще преминат в Украйна през Крим, руската граница и през Беларус с около 100 батальонни тактически групи - потенциално около 100 хил. войници. Около половината от този брой тактически групи вече са на позиция и нахлуването ще получи въздушна подкрепа.

Според източниците на Bloomberg Москва притежава десетки хиляди резервисти, като броят е рекордно висок от разпадането на СССР. Те обясниха, че ролята на резервистите във всеки конфликт ще бъде да осигурят територия в по-късна фаза, след като тактическите батальони проправят пътя. Русия не е обявила публично никакво голямо свикване на резервисти.

Позицията на Москва

Миналата седмица президентът Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници, които той обвини, че не са взели достатъчно сериозно отношението на Русия спрямо Украйна. За Путин Украйна е незавършена работа след анексията на Крим през 2014 г. Той вижда Украйна като част от Русия и е недоволен от задълбочаващите се отношения на страната със Запада, особено от желанието за сътрудничества с НАТО. Въпреки че каза, че не иска война, в реч миналата седмица президентът добави, че целта му е да държи САЩ и техните съюзници на ръба, "доколкото е възможно, така че никой да не си науми да предизвика конфликт, от който не се нуждаят нашите западни граници".

Русия определи информации като изкуствено нагнетяване на напрежението и като истерия. В изказване на говорителя на външно министерство Дмитри Песков се казва, че Русия "е обвинена за някаква необичайна военна активност на собствената си територия от [хора], които докарват до границите й собствената си бойна техника".

Песков визира активността на НАТО в Черно море. По-рано президентът Путин обвини страните от НАТО в това, че са допуснали американски бомбардировачи да се доближат на 20 км от Русия. Кремъл настоява НАТО да спре разширяващото се сътрудничество с Украйна. В същото време руските власти разбират, че всеки опит за военна окупация на части от Украйна ще се сблъска с широка обществена съпротива на място и ще предизвика сериозни западни санкции, които могат да ударят руската икономика, твърдят източници, близки до властите.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников посети Вашингтон миналата седмица и поиска от Пентагона повече помощ за защита на въздушното пространство и крайбрежието на страната. Шефът на разузнавателната агенция на отбраната в САЩ каза пред изданието Military Times, че вярва, че Русия може да се готви за атака до края на януари или началото на февруари, включваща въздушни удари и нахлуване през Беларус.

Напрежението между Русия и Украйна се взриви през 2014 г., когато Москва анексира Кримския полуостров и подкрепи сепаратисткия бунт в източната част на страната. Това предизвика широки санкции на САЩ и Европа, но конфликтът продължи, като загинаха около 14 хил. души в Източна Украйна. Източниците от американското разузнаване твърдят, че всяка нова атака ще бъде в мащаб, много по-голям от преди седем години.

Предупрежденията на САЩ за потенциална инвазия се разглеждат в Москва като знак, че Вашингтон - поне досега, няма намерение да прави компромис и обединява трансатлантическо единство срещу Русия. "САЩ полагат основата за единен отговор на санкциите", каза Дмитрий Суслов, експерт по отношенията на Русия със САЩ и Европа във Висшето училище по икономика в Москва.