Гърция ще ограничи използването на въглища до 2028 г.

Атина подготвя нов закон за климата

Гръцкият премиер Мицотакис си поставя по-амбициозни климатични цели
Гръцкият премиер Мицотакис си поставя по-амбициозни климатични цели    ©  Reuters
Гръцкият премиер Мицотакис си поставя по-амбициозни климатични цели
Гръцкият премиер Мицотакис си поставя по-амбициозни климатични цели    ©  Reuters

Гърция подготвя климатичен закон, с който цели да намали своята зависимост от въглища през следващите 6 години като част от прехода си към нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Новият закон предполага междинна цел за намаляване въглеродните емисии с 55% до 2030 г., съобщава Financial Times. Това предложение идва, след като тази година страната беше засегната от опустошителни горски пожари, които отчасти се приписват на глобалното затопляне.

Гърция е една от страните в ЕС, чиято икономика е силно зависима от употребата на въглища, и е сред изоставащите страни в намаляването на емисиите. Според данни на ООН от 90-те години на миналия век Германия е намалила своите въглеродни емисии с 38%. За същия период гръцките емисии са спаднали с под 19%.

Като част от своите планове Гърция ще прекрати производството на лигнитни въглища, които са особено голям замърсител, през следващите 6 години. Решението ще бъде преразгледано през 2023 г. с цел ускоряване на процеса.

"Имайки предвид по-лошата отправна точка на Гърция по отношение на намаляването на парниковите емисии, постигането на 55% намаление до 2030 г. със сигурност е предизвикателство, но е амбициозно", казва Никос Манцарис, старши политически анализатор в Green Tank в Атина.

Други действия за намаляване на парниковите газове

В началото на ноември Bloomberg съобщи за плановете на гръцкото правителство за преход от автомобили с вътрешно горене, което също е включено в новия закон. Той изисква до 2025 г. всички нови таксита в Атина и Солун да бъдат хибридни или електрически модели. Също така след 2030 г. ще бъде прекратена продажбата на автомобили с вътрешно горене, пет години преди предложената от ЕС. Преходът към електрически автомобили обаче може да се окаже предизвикателен поради недостатъчната инфраструктура в страната - в Гърция се намират едва 0.1% от зарядните станции в ЕС.

Със закона също така ще се прекрати употребата на тежки горива, които се използват за производството на електроенергия на гръцките острови, тъй като те не са свързани към основната електрическа мрежа на страната. След 2030 г. островите няма да могат да горят тежките горива, но все още ще могат да използват дизел.

Освен това от 2023 г. ще бъде забранено инсталирането на горелки с отработено масло във всички нови имоти, намиращи се в области с достъп до газовата мрежа. Инсталирането на слънчеви панели ще бъде задължително за подходящите промишлени сгради.

Въпреки новия закон Гърция няма да забрани проучванията за нефт и газ, като страната желае да остави отворена възможността за разработване на находища в Източното Средиземноморие.

Още от Капитал