Държавното влияние върху руската социална мрежа ВКонтакте се превърна в собственост

Поредица от сделки даде мажоритарен дял от платформата на компании, свързани с "Газпром"

През последните години много руснаци се преориентират към чуждестранни социални мрежи
През последните години много руснаци се преориентират към чуждестранни социални мрежи
През последните години много руснаци се преориентират към чуждестранни социални мрежи    ©  Reuters
През последните години много руснаци се преориентират към чуждестранни социални мрежи    ©  Reuters

Руските онлайн потребители станаха свидетели на последното действие в една дълга сага, когато миналата седмица социалната мрежа ВКонтакте на практика беше поставена под държавен контрол, след като поредица от сделки даде мажоритарен дял на компании, свързани с газовия гигант "Газпром", пише Financial Times.

Първоначално ВКонтакте, основана от Павел Дуров през 2006 г., беше платформа, която влизаше в конфронтация с властите в Москва, когато те настояваха за премахване на акаунтите на опозиционни фигури. Ситуацията се изостри през 2012 г., когато протестите в руската столица използваха социалната мрежа, за да координират действията си. Дуров напусна страната през 2014 г., след като заяви, че му е бил оказван натиск да продаде акциите си на инвеститори, близки до Кремъл. Когато попада сред притежанията на милиардера Алишер Усманов, "ВКонтакте започна да се настройва към дневния ред на Кремъл", твърди адвокатът по дигитални права Саркис Дарбинян.

Онлайн консолидиране

Преди дни Усманов продаде дяловете си в компанията майка на ВКонтакте - VK, на застрахователната фирма "Согаз" и на "Газпром-Медиа", които са свързани с държавния "Газпром", и сега те ще си поделят мажоритарния дял. Главният изпълнителен директор на VK Борис Добродеев заяви, че се оттегля от поста.

Придобивайки ВКонтакте и другите компании във VK, "Газпром-Медиа" вече контролира голяма част от онлайн средата на руснаците. Това е допълнение към нейните тв канали, радио станции, вестници и други.

Според Саркис Дарбинян, който е напуснал социалната мрежа преди пет години, когато са се появили първите признаци за държавно влияние, неизбежно предстои засилване на сътрудничеството между ВКонтакте и държавните агенции.

Руски пазар - руски платформи

ВКонтакте остава силно популярна в Русия с около 71 млн. месечни потребители. Но през последните години много руснаци се преориентират към чуждестранни социални мрежи, като например Facebook. А това е проблем за властите в Москва, които възприемат западните технологични гиганти за заплаха.

Алена Епифанова от Германския съвет за международни отношения посочва, че насърчаването на употребата на ВКонтакте под крилото на "Газпром" може да се окаже удобен начин за връщането на руските потребители към местните социални мрежи. И допълва, че дългосрочната цел е изтласкването на чуждите платформи от руския пазар.

Властите в Москва успешно използват съдебни дела и глоби, за да оказват натиск върху западните технологични компании. Анализаторът от Center for European Policy Analysis Андрей Солдатов прогнозира: "Смятам, че YouTube има останали само шест месеца в Русия. През следващата година ще се придвижим към етап на забрана на глобалните платформи".