Одобрението на плана на Байдън за социални и климатични разходи за 1.75 трлн. долара се бави

Американският президент признава, че процесът може да отнеме седмици

Байдън изглежда решен да прокара законопроекта, за да "осигури на американските семейства спокойствието, което заслужават"
Байдън изглежда решен да прокара законопроекта, за да "осигури на американските семейства спокойствието, което заслужават"
Байдън изглежда решен да прокара законопроекта, за да "осигури на американските семейства спокойствието, което заслужават"    ©  Reuters
Байдън изглежда решен да прокара законопроекта, за да "осигури на американските семейства спокойствието, което заслужават"    ©  Reuters

Американският президент Джо Байдън заяви, че прокарването на ключовия му план за социални и климатични разходи на стойност 1.75 трлн. долара може да отнеме седмици. Това означава, че ще бъде изпуснат определеният от него краен срок за този процес до Коледа, пише Financial Times.

Признанието идва след седмици на преговори с демократическия сенатор от Западна Вирджиния Джо Манчин, който е против законодателството. Причината неговото одобрение да е толкова важно е, че горната камара на Конгреса е поравно разделена, което означава, че ако всички републиканци са опозиция на плана, ще е необходима подкрепата на всички демократически сенатори. "Ако имате един Сенат, който е разделен 50 на 50, може да има един или двама души, които могат да спрат всичко. Затова хората в нашата страна трябва да знаят, че такъв Сенат не работи и не можем да прокараме нищо", посова пред CNN Мейзи Хироно, демократически сенатор от Хавай.

Опозиция отвътре

До този момент преговорите с Манчин не са довели до постигането на компромис и демократите не крият, че са изнервени от поведението на своя колега, който критикува администрацията на Байдън от месеци и забавя законодателството по-дълго от очакваното. Но американският президент казва, че той и сенаторът от Запада Вирджиния могат да намерят решение на проблема, което да "придвижи плана за социални и климатични разходи, дори на фона на яростната опозиция на републиканците".

Байдън обаче подчертава: "Нужно е време за финализирането на това споразумение, за подготовката на законовите промени и за завършването на всички процедурни стъпки, които са необходими за гласуването в Сената. Ще придвижим това заедно през идващите дни и седмици. Решен съм да спомогна за осъществяването на този законопроект възможно най-скоро".

Държавният глава казва, че е в постоянна връзка с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, за да я държи в течение на преговорите с Манчин.

Защо републиканците са против

Планът в размер на 1.75 трлн. долара предвижда мащабни правителствени инвестиции в борбата срещу климатичните промени, както и увеличаване на социалните разходи в сфери като образованието и отглеждането на деца. Финансирането ще дойде от вдигане на данъците за богатите и за бизнеса в САЩ.

Републиканците критикуват инициативата на Байдън, тъй като според тях тя ще доведе до още по-голямо покачване на инфлацията заради прекомерните разходи. Това опасение споделя и демократът Джо Манчин. Но Байдън изглежда решен да прокара законопроекта, за да "осигури на американските семейства спокойствието, което заслужават".