Германският бизнес е притеснен от конфликта между Литва и Китай

Решението на Пекин да блокира литовския внос засяга и чуждестранни компании

Литва изтегли дипломатите си от посолството в Пекин
Литва изтегли дипломатите си от посолството в Пекин
Литва изтегли дипломатите си от посолството в Пекин    ©  Reuters
Литва изтегли дипломатите си от посолството в Пекин    ©  Reuters

Влиятелното германско бизнес лоби BDI остро критикува Китай, след като азиатската страна блокира вноса от германски производители в Литва. По-рано този месец Пекин спря литовския внос, защото балтийската държава позволи отварянето на официално представителство на Тайван във Вилнюс.

Сега BDI обвинява китайските власти, че техните мерки срещу Литва на практика представляват търговски бойкот, който ще засегне и други компании от ЕС. "Вносът от Китай, който е необходим в германските производствени съоръжения в Литва, също е засегнат, както и износът от Германия към Китай, който съдържа литовски части. В дългосрочен план тази ескалация от страна на Пекин ще бъде опустошителна. За нас е ясно, че всяка вреда, нанесена на веригите за доставки, които са в центъра на единния пазар на ЕС, няма да бъде толерирана", посочват от BDI. Тази позиция вероятно ще окаже допълнителен натиск върху Берлин да се намеси по дипломатически път, пише Financial Times.

Дипломатическа ескалация

Китай е най-големият търговски партньор на Германия, като през миналата година стокообменът е бил в размер на 213 млрд. евро. Затова от BDI заявяват, че е "важно да запазим икономическите си отношения с Пекин на високо равнище".

Освен че блокираха вноса от Литва, китайските власти, които смятат Тайван за част от страната, понижиха дипломатическите си връзки с балтийската държава, а Вилнюс изтегли дипломатите си от Китай. Но забраната за литовския внос започна да засяга и чуждестранни компании, които са базирали производството си в страната заради ниските разходи.

Миналата седмица литовски правителствени представители се срещнаха с представители на Европейската комисия. ЕС събира доказателства, за да отнесе случая към Световната търговска организация, но до решение по въпроса може да се стигне след месеци.

Пречки пред износа и вноса

Говорител на германското икономическо министерство заявява, че е наясно с трудностите, с които се сблъскват някои компании, и е притеснен от случващото се. Но не дава подробности за намеренията на Берлин. Пред Financial Times от Германско-балтийската търговска камара казват, че вече няколко германски фирми са потърсили съвет от тях, след като са срещнали пречки пред вноса и износа на стоки. И допълват, че през последните пет години са работили усилено за подобряване на отношенията.

"Сега нещата ескалираха и много германски и литовски компании са засегнати", посочват от Германско-балтийската търговска камара.