Сделки за внос на втечнен природен газ сближават Китай и САЩ

Китайската държавна газова корпорация сключва 20-годишен договор за внос с Venture Global

Сделките с CNOOC са сред седемте големи договора, подписани между американски износители и китайски клиенти от октомври насам.
Сделките с CNOOC са сред седемте големи договора, подписани между американски износители и китайски клиенти от октомври насам.
Сделките с CNOOC са сред седемте големи договора, подписани между американски износители и китайски клиенти от октомври насам.    ©  Reuters
Сделките с CNOOC са сред седемте големи договора, подписани между американски износители и китайски клиенти от октомври насам.    ©  Reuters

Апетитът на Китай за природен газ доведе до вълна от сделки с американски износители на суровината, засилвайки енергийната търговия между двете най-големи икономики в света, въпреки че отношенията им стават все по-обтегнати. Последните договори бяха обявени в началото на тази седмица, когато Venture Global LNG, компания, която в момента изгражда два терминала за втечнен природен газ в Луизиана, заяви, че е подписала два контракта за доставка на 3.5 млн. тона гориво годишно за държавната China National Offshore Oil Corporation, най-големия вносител на втечнен природен газ в Китай.

Сделките с CNOOC са сред седемте големи договора, подписани между американски износители и китайски клиенти от октомври насам, съобщава Financial Times. Някои от договорите са за десетилетия. Китай е готов да надмине Япония като най-голям купувач на втечнен природен газ в света тази година, твърдят анализатори, докато САЩ ще изпреварят Австралия и Катар по капацитет за износ на втечнен природен газ през следващата година.

Продажбите на газ са сред малкото допирни точки между двете страни. Вашингтон и Пекин подписаха изненадващо декларация за справяне с изменението на климата на срещата на върха COP26 в Глазгоу миналия месец и договориха съвместно освобождаване на стратегически петролни запаси за понижаване на цените.

"Отношенията между САЩ и Китай в много отношения са изключително обтегнати", казва Джейсън Бордоф, декан на Columbia Climate School и бивш енергиен експерт при президента Барак Обама. "Но енергията и климатът са потенциално добър терен, където може да има повече сътрудничество независимо от напрежението."

Двигателят Азия

Venture Global подписа споразумения през ноември за доставка на 4 млн. тона втечнен природен газ годишно на китайската държавна петролна и газова група Sinopec за следващите 20 години заедно с по-краткосрочни споразумения за общо 3.5 млн. тона с нейното търговско дъщерно дружество Unipec. Един от новите договори с CNOOC също е за 20 години.

Майк Сабел, главен изпълнителен директор на Venture Global, заяви, че споразуменията са резултат на усилията на Китай да намали въглеродните емисии чрез замяна на въглищата с природен газ в електроцентралите. Сделката със Sinopec беше планирана, за да достави положително послание преди срещата на върха за климата, добавя той. "Китай се движи по-бързо в момента по тези нови сделки, отколкото останалата част от Азия. Но докато обявяваме тези сделки, останалите страни ще отговорят, защото в противен случай Китай ще получи предимство", обяснява Сабел. Според него светът наистина се нуждае от втечнен природен газ и този от САЩ е най-бързият, който може да се появи на пазара.

Cheniere Energy, най-големият износител на втечнен природен газ от САЩ, залага на Китай, за да подкрепи растежа си. Базираната в Хюстън компания наскоро сключи няколко сделки, включително с подкрепяния от държавата Sinochem.

"Смятаме, че Азия е двигателят на растежа на нашата индустрия за търсене на втечнен природен газ за десетилетия напред, а Китай е най-големият фактор в това", каза Анатол Фейгин, главен търговски директор на Cheniere, пред FT през октомври.

САЩ бяха вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за Китай през първите девет месеца на тази година, според търговските данни, събрани от Refinitiv. Водеща е Австралия - друга страна, чиито отношения с Пекин се влошават.

Президентът на Китай Си Цзинпин каза на американския си колега Джо Байдън, че иска да "укрепи сътрудничеството в областта на природния газ" по време на първата среща на лидерите миналия месец, според обобщение на разговора от китайското външно министерство, знак, че Пекин вижда страната като централно източник на доставките на гориво.

И все пак продажбата на газ в чужбина стана по-чувствителна от политическа гледна точка в САЩ, след като вътрешните цени надминаха 6 долара за милион британски термални единици, най-високото ниво от 2008 г.

Сенатори изпратиха писмо до главните изпълнителни директори на 11 големи производители на природен газ, включително ExxonMobil и BP, с въпрос дали компаниите са "обмисляли намаляване, спиране или прекратяване на износа на природен газ, за да помогнат за облекчаване на скока на вътрешните цени". Някои мениджъри на газови компании отказаха, представяйки износа на втечнен природен газ като възможност за САЩ да помогнат на други страни да затворят електроцентралите, работещи с въглища, за сметка на изграждане на такива на природен газ.

Бордоф от Columbia Climate School казва, че всяка стъпка за ограничаване на износа ще подкопае доверието в Америка като "надежден доставчик на енергия". Той направи паралел с проблемите на страните от ЕС заради зависимостта им от руските газови доставки, които "имат политическо и геополитическо измерение за тях".

Процъфтяващата международна търговия с втечнен природен газ също е политически неудобна за администрацията на Байдън, която настоява икономиката да се отдалечи от изкопаемите горива. Макар и природният газ да отделя по-малко въглероден диоксид от въглищата, когато се изгаря, той все още е голям източник на емисии на парникови газове. Светът остава силно зависим от изкопаемите горива, а САЩ са огромен производител на нефт и газ.