Отскок или пребалансиране

Измъчваната от недостиг на куп неща световна икономика е изправена пред ключова година, казва Хенри Кър

Богатият свят не е преживявал спирала на заплати и цени от 70-те години на миналия век
Богатият свят не е преживявал спирала на заплати и цени от 70-те години на миналия век
Богатият свят не е преживявал спирала на заплати и цени от 70-те години на миналия век    ©  Shutterstock
Богатият свят не е преживявал спирала на заплати и цени от 70-те години на миналия век    ©  Shutterstock

Ще продължат ли да действат стагфлационните сили върху световната икономика? През 2021 централните банки и повечето икономисти твърдяха, че факторите, причиняващи ръст на инфлацията и забавяне на растежа, ще са временни. Прекъсванията във веригите на доставки ще намалеят, енергийните цени ще се върнат на земята и работниците в богатия свят, оставащи извън работната сила - по причини, които никой не разбира напълно - ще се влеят отново в редиците на трудещите се. Но в края на 2021 финансовите пазари, публиката и дори самите централни банкери започват да губят вяра.

Дилемата, пред която са изправени взимащите решения, е сложна. Учебникарският отговор за инфлация, причинена от сривове с доставките, е тя да бъде игнорирана и оставена да отшуми от само себе си. Защо да вредим на икономиката с по-високи лихви, които няма да отпушат пристанищата, да изнамерят нови източници на газ и да сложат край на пандемията? През 2011 инфлацията във Великобритания скочи до 5.2% в резултат на нарастващите цени на стоките, но Bank of England запази лихвите ниски. В еврозоната Европейската централна банка повиши лихвите, като така помогна за връщане на икономиката в рецесия, а не след дълго инфлацията беше под целевата стойност. Както тогава, инфлацията през 2022, помпана от високите енергийни цени, вероятно ще утихне. (Инфлацията е темпът на промяна на цените, което означава, че дори ако цените не се върнат на предишните нива, а само спрат да растат толкова бързо, това ще е достатъчно.)


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар